Intellektuelle
En klokere offentlighet
I sommer har Klassekampen trukket fram ti personer som vi mener bidrar positivt til offentlig debatt og idéproduksjon. Da Dagbladet gjennomførte samme øvelse for nesten 20 år siden, var målet å trekke fram personer som deltar med sitt intellekt, erfaringer og vurderinger i det offentlige ordskiftet.
Å være intellektuell handler om å arbeide med tanken, å resonnere og analysere, enten det er i spisse polemikker, eller roligere former i romaner og lengre essayer. Vi ønsket å se hva som hadde forandret seg siden 2005, både med blikk på personer og endringer i offentligheten de inngår i og temaene dagens intellektuelle arbeider med.
På debattsidene har flere kritisert sommerserien vår. Karin Glæstad Vilming mener den strider mot venstresidas verdigrunnlag, fordi det fins viktige tenkere også utenfor intellektuelle kretser. Vi burde heller trekke fram folk nederst på den sosiale rangstigen, mener hun.
Klassekampen skriver om og snakker med folk med vanlige jobber, tillitsvalgte, konkurranseutsatte og Nav-klienter jevnlig. Men vi har også et ansvar for den større offentligheten, hvor ideer og meninger skapes.
Mari Skurdal