Grovt sagt

Tåkegåten

Rottene pilte over brosteinene fra den ene lange skyggen til den andre. Lukta av kloakk og knuste drømmer lå kvelende over gata jeg trasket langs. Omgivelsene var mørkere enn en julemiddag hos team Ingebrigtsen og speilet mitt beksvarte sinn. Stjerna krevde svar innen påska var omme, og jeg hadde ingen. Den ene meningsmålingen var mer uforståelig enn den neste, og jeg trengte et gjennombrudd i saken som en skatteflyktning trenger skattelette. Så, fra et smug, dukket hun opp – den mystiske kontakten: dyptrut. «Er det innført generell bevæpning eller er du bare glad for å se meg?» sa hun og omfavnet meg. Tettsittende frakk, nettingstrømper, høye hæler. Var hun en av de sju av ti kvinner som hadde opplevd kvelningssex? Og likte hun det? Var det relevant? Jeg ristet hodet løs fra de skitne tankene. «Nok flørting.

Tolldager

Toll har vært et effektiv styringsverktøy i handelspolitikken helt siden det ble funnet opp av et troll under Tretten bru en gang i middelalderen. Jeg griper muligheten og innfører toll på en rekke varer her i dag. Jeg innfører toll på følgende skatter: lakseskatt, formuesskatt, arveskatt, inntektsskatt eiendomsskatt, selskapsskatt, partiskatt (sårri, Rødt, dette er dugnad), exitskatt, khatskatt og skattekart. Tollen er på å innføre ovennevnte varer til min privatperson – ergo er jeg fra i dag av immun mot ovennevnte varer med mindre følgende land betaler 40 prosent av 500 prosent av verdisatt ulempe ovennevnte vare vil medføre min private økonomi: Norge. Jeg tror det er sånn det fungerer. Nå når jeg har dere på kroken «Norge», vil jeg annonsere flere varer, denne gangen med 30 prosent av samme typen effektiv tollsats. Følgende varer er nå tollbelagt: Senterpartiet, trygdede, hele kulturfeltet utenom de flinkeste, de altfor strenge reglene i hoppsporten, kvinnelige komikere, andre steder enn Oslo, skolerevyer, klimapolitikk og VAR-protester. Ja, jeg vet det blir hevntoll fra EU, men dette unngår jeg all den tid jeg som privatperson har søkt om EU-medlemskap. Ha ha, nå skjelver du vel i buksene, Jens – blir vanskelig å ikke havne i denne tollskvisen. Her går det unna! Hvorfor ikke slenge noen flere varer i potten? Toll på alle flyktninger, hevntoll på bear- og bullaksjetoll, toll på den sure kaffen i kaffemaskinen her på jobb, toll på trygge jordmødre, toll på ansvar og kritikk og selvpålagt refleksiv toll på selvkritikk. Når jeg først kopierer en god idé, disse statene/territoriene er av en eller annen grunn ekstra hardt rammet: Norfolkøya, Guyana, Lesotho, Mauritius, Saint Pierre og Miquelon, Madagaskar, og hele Indokina. Jeg bryr meg ikke så lenge det svir for Ap-regjeringen. Mindre snakk, mer toll: toll på varslene jeg har mottatt på jobb og tidsspesifikk toll på naboens gressklipper i helgene.

Vise for gærne hagedamer

Jeg har overtatt en hage. Det er snart april, og jeg er ute. Ille ute. Det skal beskjæres, skåres, kuttes og beklippes. Naboene har stått over buskene som Edward Saksehånd i en måned alt. Men jeg har ikke hagesaks.

Ukas kviss

Ukas kviss

Ukas kviss

Ukas kviss

Knuts kviss

Knuts kviss

1. Påskerelaterte spørsmål? Ikke her, nei. I en serie på fire romaner om en historisk skikkelse, er de første to kommet ut på norsk. Begge har hovedtittelen M. Hvem handler det om? 2. En historisk skikkelse til: Trond Stavås har nylig gitt ut en tegneseriebok om en nordmann (1791–1849).

Knuts kviss

1. Hva heter hovedstaden på Færøyene? 2. Hvilken musikal som første gang ble filmet i 1961, ble innspilt på ny i regi av Steven Spielberg, seksti år seinere? Litt hjelp: Musikalen bygger på et skuespill av Shakespeare. 3. Hva heter mediekonsernet som eier Vårt land og mesteparten av Dagsavisen og Morgenbladet? 4. Hva er det landlige kallenavnet på Beethovens sjette symfoni? 5. Hva heter tegneserien fra skolemiljø som lages av Marius Henriksen (som ikke må forveksles med tidligere AZ-spiller og Rosenborg-kaptein Markus Henriksen) og som fikk sitt eget blad i 2022? 6.

Knuts kviss

1. Hvem skrev diktet ‘Valg’, hvor første verselinje lyder «Jeg vælger mig april!»? Her vanker det et ekstra poeng hvis du kan neste linje. 2. Hvilken duo ga ut låta ‘April Come She Will’ i 1966? 3. Hvilken norsk forfatter, langt mer lest nå enn da, kom med sin andre roman, «Vårofferet», i 2010? 4. Og hvem komponerte musikken til balletten «Vårofferet», som hadde premiere i 1913? 5. «April» er undertittelen på ei bok i en serie på tolv, skrevet av Audrey Carlan, utgitt på norsk i 2018 etter at Cappelen Damm vant tidenes budrunde i norsk forlagsverden.

Akkurat nå

Klassekrøll

For mange år siden leste jeg en novelle skrevet av en klassekamerat. Hadde nesten glemt den, men da jeg i går drakk morgenkaffen og funderte over hvorfor jeg ikke ble solbrent dagen før, leste jeg en tragisk lapp hengende over pc-en til en venn av meg og ble minnet på den. På lappen sto det: «Which one: Pain or regret?» Novellen, som jeg husker den, handler om en by formet som en pannekake. Byens overflate deles av tre ulike klasser, som aldri kan være våkne samtidig under en 48 timer lang syklus. Den første klassen er de med alle pengene, og har et par millioner mennesker. De får kose seg på byens overflate i 24 timer hver syklus fra seks på morgenen til seks på morgenen neste dag.

Fallet

Han bor i et smart hus og han er sjef i en stor teknologibedrift som selger smarte løsninger til det offentlige. Han presenterer dyre og smarte løsninger til kommunale konsulenter. Han har invitert dem til et sted hvor de serverer fingermat som kan spises mens man spiller minigolf mellom bordene. Systemet erstatter hjemmehjelp for eldre med smarte fallsensorer og hjelperoboter. Det er en kjempekontrakt bedriften ikke har råd til å miste. De har allerede investert betydelige ressurser i lobbyarbeidet. Smartklokka vibrerer. Noen prøver å komme seg inn i smarthuset hans. Klokka henter fram overvåkingsbildet.

Hama

Produksjonen begynner å bli ganske stor. Eg veit ikkje kor mange perler som har gått med, men tida ser ikkje ut til å renna ut for Hama-perler. Her på kontoret heng det to perlebamsar i raudt og gult, fleire hjarter og nokre Pokémon-ballar. Alt utført av små barnehender i barnehagen. Perlene frå Hama har nok funne vegen inn i dei fleste småbarnsheimar. Dei finst i alle regnbogens fargar, og endå fleire fargar enn det, er på kring to millimeter og har eit hol gjennom seg, som gjer at dei kan plasserast på eit brett før strykejernet smeltar dei saman. Kor starta dette perleeventyret, dette industrieventyret som har sett preg på barndommar i fleire tiår? Jo, det starta i Danmark. Malte Haaning starta fabrikken Malte Haaning Plastic A/S i 1961.

Kebbelife