Grovt sagt
Skinnet kan bedra
Dette er regjeringen hvor statsrådene takket for seg i nær Frp-tempo. I interne dokumenter ble regjeringen beskrevet som «lavtpresterende på alle områder, politikk, omdømme, gjennomføringsevne og utseende». Jeg er i regjeringskvartalet i sentrum av Oslo. Her har alt vært dårlig de siste årene. Men nå har noe snudd. Arbeiderpartiet har vind i seilene, i hvert fall i et par sekunder. Men bak den perfekte fasaden, fortelles det om lojalitetspress, rentepress, EU-press, strømprispress – og det som styrer hverdagen aller mest – presset om å passe inn i et strengt sosialt hierarki. Her i regjeringen finnes en kulhetsskala. Partiledelsen kaller det A-, B- og C-gjengen, samt flere andre grupperinger.
Samhold på 1-2-3
Det kan være vanskelig å være ny i en jobb. Det har flere politikere fått kjenne på denne uka. Etter en årrekke på Stortinget har de omsider lært seg den raskeste veien til kantina, og så er det plutselig på’n igjen. Som statsråd er det mye å sette seg inn i. Nytt fagfelt. Nytt brukernavn og passord på datamaskinen.
Heii, Elon
Vi har endelig fått se meldingene mellom Nicolai Tangen, kjent fra Oljefondet, og Elon Musk. Kritikken hagler fra Mímir Kristjánsson og co., som mener Tangen er patetisk. Dette vil jeg rykke ut mot. Jeg har selv lang erfaring med å få avvisende og sårende meldinger fra kulere venner, og vet hvor tøft det er. Som ekspert har jeg derfor et par forslag til hva Nicolai burde ha skrevet for å vise at han er en helt chill oljesjef. Først ut er sms-en som startet det hele. Litt overkill å invitere til en stor middag? Her skulle nok Nicolai gått for noe mer casual. Tangen: Heii, kommer noen folk på en sen lunsjgreie her (Ferrari, Adidas) bli med? Null stress hvis det ikke passer.
Ukas kviss
Knuts kviss
Knuts kviss
1. En roman av James Clavell, om føydalstrid i Japan på 1600-tallet, er blitt serie to ganger. Første gang i 1980, andre i 2024. Boka og seriene heter det samme. Hva? 2. Mímir Kristjánsson er nominert til Kritikerprisen for ei bok med undertittelen «En familiesaga om drukkenskap».
Knuts kviss
1. Hvem har skrevet biografier om Jens Bjørneboe og Olav V, og kom i fjor med samlingen «Ironisk nok. Utvalgte tekster»? 2. Hva er det neste ordet i rekka diamant – kronjuvel – jern? 3. Hva har disse felles? Dhani, Julian, Stella og Zak. 4. «Verda er ein skandale» er ei samling «stasjonære reisebrev» om småbruk, lykke, knekkebrød og samtaler med naboen – forfatter, samler og vismann Einar Økland.
Knuts kviss
1. Virginia Woolf var sentral i en litterær krets i London, kalt opp etter et strøk av byen. Hvilket? 2. Hvilken by ligger lengst mot nord, Madrid eller Tokyo? 3. Hvordan fortsetter denne rekka: Henrik Wergeland – Camilla Collett – Kirsten Flagstad? 4. I det siste har debatten «rast» i Klassekampen med utgangspunkt i eventyret «Kvitebjørn kong Valemon».
Akkurat nå
Praksis
Monarkimotstandere har fått vann på mølla i det siste. Reint prinsipielt er det vanskelig å forsvare monarkiet: en arvelig maktposisjon virker litt foreldet. Selv tilhører jeg den fjerde statsmakt, som også kan være vanskelig å forsvare til tider. Men reint prinsipielt er det vår jobb å grave fram lysskye sannheter om andre statsmakter, for eksempel kongen. Derfor skulle det vel være et stolt øyeblikk for den fjerde statsmakt da vi skulle dekke varetektsfengsling av kronprinsessas sønn. Først var fengslingen satt opp i en bitte liten sal der vi absolutt ikke fikk plass. Gangen utenfor var smekkfull, og konkurranseinstinktet var tent hos alle.
Feedback
Det er kanskje ikke så rart at mange her i nord har tatt litt lett på dette med menneskeskapte klimaendringer. Det er jo noe med å sitte i hustrige norske somre med elendig badetemperatur og labre utepilsmuligheter og tenke at et par–tre grader høyere temperatur hadde jo ikke akkurat vært noe å forakte. Men det er jo bare noe du tror. Virkeligheten er at når den økende temperaturen er der som en realitet, er det plutselig ikke så digg, og man innser at man som nordboer ikke er evolvert til å takle varmen. Det er jo helt umulig å sove når gradestokken på soverommet kryper langt opp mot trettitallet og lufta er stillestående som i en krypt. En veldig varm, fuktig krypt. Så man investerer i vifte som oppnår å flytte den varme, fuktige lufta litt rundt omkring.
Prins av Bygdø Allé
Tida er kommet for et nytt tilskudd til vår lengevarende og langtrekkende serie hvor vi kler klassikere fra populærmusikken i ny, norsk språkdrakt. De fleste som så på tv på 1990-tallet, kjenner godt til serien «Fresh Prince i Bel-Air» som gikk fra 1990 til 1996. Hovedpersonen Will kommer fra røffe og fattige West Philadelphia, og blir sendt av sin mor til sine rike slektninger i det fornemme nabolaget Bel-Air i California. Her hjemme er kanskje Bygdø Allé i Oslo det nærmeste vi kommer Bel-Air. Dette er soga om då livet mitt vart snudd på hovudet, frå svart til kvitt Det tek’kje lang tid, berre sett deg ned så skal eg fortelje om då eg vart prins av Bygdø Allé I Groruddalen vart eg fødd og vaks opp i leikegrinda trente eg min unge kropp køyrde på, tøysa rundt og tok det litt kuli.