Bjørgulv Braanen

Jeg er politisk redaktør i Klassekampen og også ansvarlig for avisas Tidens Tegn-redaksjon, sammen med Karin Haugen, Yohan Shanmugaratnam og Sandra Lillebø. Jeg er opptatt av politikk, historie og alle typer samfunnsspørsmål.
Bjørgulv Braanen

Artikler

Leder

Mafiaråd

Kommentar

Jonas Gahr Støre (Ap) lover trygghet ganger fem – i femte gir som før.

Kommentar

«Jegismen» brer om seg, hevder Senter­par­tiets Marit Arnstad.

Leder

Banditt­velde

Twitter-kontoen @RealHirohito, en åpenbar referanse både til Donald Trumps Truth Social-konto og Hirohito, Japans guddommelige keiser under andre verdenskrig, sendte ut følgende melding noen timer etter USAs angrep på Iran natt til søndag: «Vi har akkurat gjennomført et suksessrikt angrep på Hawaii. Alle fly er nå ute av amerikansk luftrom. Et lass med BOMBER ble sluppet over målet, Pearl Harbor. Alle fly er nå trygt på vei hjem. Gratulerer til våre store japanske krigere. Det er ikke noen andre militære i verden som kunne ha gjort dette.

Fokus

Israels an­greps­krig er en vellykket strategi for å avlede oppmerk­som­heten fra de massive overgre­pene mot pale­sti­nerne i Gaza.

Kommentar

G7-landene og europeiske ledere kaster folke­ret­ten og FN-pakten over bord.

Kommentar

Vedum lover å være garantist i EU-saken.

Leder

Lek med ilden

Revidert budsjett kom vel i havn i går etter noen ukers tautrekkinger mellom Ap, Sp og SV. Barnehageprisen kuttes med 8800 kroner i året og kommuneøkonomien styrkes med 1,6 milliarder kroner. Partienes forhandlingsledere, Tuva Moflag (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Sjalg Underland (SV), melder alle om en god tone. «Vi viser at vi kan få til noe sammen for landet», sier Moflag. Det er ikke en selvfølge, men et resultat av en politisk kultur i Norge som er bygd opp gjennom mange år, preget av intense dragkamper mellom partiene, men også gjensidig respekt, kompromisser og en bevissthet om at alle budsjettpartnere skal få sitt. Høyre og Aps forslag om å utrede en budsjettreform der de to forslagene som har flest stemmer bak seg, settes opp mot hverandre, er et skritt vekk fra denne brubyggertradisjonen. Hvis det hadde blitt noe av, kunne Stortinget ha blitt presset til å vedta budsjetter det ikke er flertall for – uten medvirkning fra de øvrige partiene. Hanne Skartveit hyller forslaget i VG og skriver: «Begge disse forslagene vil være gjennomarbeidete og helhetlige uten at enkeltpartier har fått presset inn sine særforslag».

Fokus

Bør en brei og kraftfull norsk freds­be­ve­gelse gå imot et styrket nasjonalt forsvar av småstaten Norge?

Rusreform

Å hevde at restrik­sjoner og sanksjoner ikke betyr noe for omfanget av bruken, er etter mitt syn lovlig naivt

Leder

Røverstat

Kommentar

Til lommenes pris

Hva er det med dameklær og lommer?

Leder

Landbruks­po­li­tikken må ta hensyn til de store forskjel­lene og varia­sjo­nene i gårdenes størrelse og belig­genhet

Fokus

Når narko­tika­po­li­tikken libe­ra­li­seres, får vi se om libe­ra­lis­tenes påstand om at det ikke har noe å si for forbruket, holder vann.

Leder

Dyr plastring

Kommentar

Nest størst på rødgrønn side

En Ap-regjering kan bli avhengig av Rødts Marie Sneve Martinussen.

Leder

Rente­fal­litt

Kommentar

Er tida inne for en ny nordisk union?

Politikk

Vi møtte filosofen Susan Neiman i Stavanger. Hun mener venstre­sida ikke har noe til felles med woke, som hun kaller stamme­tenk­ning.

Leder

Delt Europa

De siste europeiske valgene tegner et tydelig, men skremmende bilde. Folk som bor utenfor de store byene, stemmer i stor grad på høyreorienterte, nasjonalkonservative partier, mens storbyvelgere flokker seg om EU-vennlige, liberale partier. Det er snakk om en sosial og geografisk polarisering av historiske dimensjoner, der de store partiene ikke klarer å favne breie velgergrupper i alle deler av landet. Det har vokst fram en stadig mer uoverstigelig kløft mellom rurale og urbane områder. I presidentvalget i Polen søndag var dette spesielt tydelig, men det samme mønsteret så vi også i presidentvalget i USA i fjor, der Kamala Harris vant storbyene, mens Donald Trump tok rustbeltet og «Middle America». I det franske EU-valget ble Marine Le Pens høyreparti størst i store deler av landet, bortsett fra i Paris og andre storbyer. I det tyske forbundsdagsvalget vant Alternative für Deutschland nesten alle kretser i øst, i tillegg til industribyer som Kaiserslautern i vest.

Fokus

Er det en ny religiøs vekkelse på gang blant yngre alders­grupper og spesielt unge menn?

Leder

Svekket valgdel­ta­kelse

Kommentar

Vi gjør oss selv en bjørne­tje­neste hvis vi ikke står for et prinsi­pielt forsvar av ytrings­fri­heten

Kommentar

Det lugger litt for SV nå

SV prioriterer gratis barnehager i forhandlingene om revidert budsjett og håper det skal få partiet på offensiven – selv om foreldre og tillitsvalgte protesterer. Halsende bak dem på oppløpssida kommer Rødt.

Kommentar

Bør Fred og rettfer­dighet nektes all taletid i norsk offent­lighet?

Leder

Debatten om daglig­vare­bransjen og matvare­pri­sene er som klokka som går og går og aldri kommer til døra,

Fokus

Vi bekjemper ikke trumpisme her hjemme ved å importere mislykkede strategier fra andre land.