Ikke trange tider for alle

NTB har fått Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) til å regne ut hvor mye mer en gjennomsnitts barnefamilie må ut med hvert år som følge av prisstigning, dyrere strøm og høye renter. Summen Sifo kom fram til for en tobarnsfamilie med et skolebarn, et barnehagebarn og et lån på fire millioner er 177.000 kroner. Når instituttet trekker fra gjennomsnittlig lønnsvekst i perioden, må familien fortsatt ut med over 82.000 kroner i årlige utgifter. Det er mye som er blitt dyrere i Sifos referansebudsjett, men det er likevel boliglånet som står for den største veksten i utgifter. På få år har styringsrenta gått fra 0 til 4,5 prosent. Boliglånet står nå for over 60 prosent av den samlede økningen i utgifter i Sifos eksempel, skriver NTB.

Dette er den økonomiske situasjonen for vanlige folk når årets lønnsoppgjør starter. På bedriftssida, derimot, ser det langt lysere ut. Norske børsnoterte selskaper betalte ut 269 milliarder kroner i utbytte i fjor. Det er en solid økning fra 2022, da utbyttet lå på 175 milliarder kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå. Men også dét var et toppår: Siden 2012, da SSB startet disse målingene, har tallet ligget mellom 64 og 114 milliarder kroner. Sagt med andre ord: Det går så det griner for norske selskaper. Det er bakgrunnen for at LO i år krever økt kjøpekraft til alle, i tillegg til et vesentlig løft for dem som tjener minst. Det er de som sliter mest med den høye renta. Norges Bank anslår at 35.000 husholdninger kan ha betalingsproblemer på grunn av renteøkningene.

Da vi intervjuet økonomiprofessor Kalle Moene om utbyttetallene for selskapene tidligere i år, var hans diagnose at vi har gått på en bløff om at det er trangere tider: «Det er i alle fall ikkje tronge tider for alle. Det er måten vi ser på det som er feil.» Ifølge Moene snakker vi om økonomien i en bankøkonomisk språk istedenfor i et sosialt klasseperspektiv. «Eg trur dette lønsoppgjeret er ein slags test på kor stor aksept det er i fagrørsla for dei ordningane vi har», sier han. Det er gode poenger, som fagbevegelsen skal ta med seg inn i forhandlingsrommet. Det er grovt urettferdig at eierne stikker av med rekordoverskudd samtidig som NHO krever moderasjon i årets oppgjør.

Leder