- Selv om vi omgir oss med arkitektur hver dag, debatteres sjelden byggeskikk og -smak i en breiere offentlighet. De siste ukene er et unntak. Gjennom sosiale medier har initiativtakerne til Arkitekturopprøret nådd bredt ut med sin kritikk av grå, firkantede høyhus som ikke tilpasses folks ønsker og behov eller bebyggelsen rundt. Opprørerne krever at det fortsatt skal være rom for en tradisjonsorientert arkitektur, og de ønsker byplaner med blant annet sluttede kvartaler og skjermede plasser. De vil ha slutt på at det meste som bygges er høyhus i betong, omgitt av døde plasser hvor ingen egentlig ønsker å oppholde seg.
- En av initiativtakerne bak opprøret er juristen Audun Engh, som har mange års arkitekturaktivisme bak seg. I sine yngre dager var han boligaktivist i hovedstaden, og han deltok blant annet i husokkupasjonene som førte til bevaring av den gamle bebyggelsen på Grünerløkka og Rodeløkka i Oslo. Det er nok ingen i dag som sørger over at den originale bebyggelsen ble bevart. I stedet er det innslaget av bygårder og gamle arbeiderboliger som gir bydelene sine særpreg. Likevel vekker Engh og hans opprørsfeller også forargelse, ikke minst fordi de legger deler av skylda for utviklingen på estetiske oppheng hos en modernistisk elite blant arkitektene. Det er utbyggerne og pengepresset som er årsaken til ensrettingen, kontrer arkitektene.
- Det er uansett positivt at byutvikling, arkitektur og hva som er gode boliger, nå er oppe til debatt. Utviklingen i byene styres i altfor stor grad av de store utbyggerne, som bygger for å selge for en høyest mulig kvadratmeterpris, ikke for trivsel. Hadde de gjort det, ville opparbeidelse av felles utearealer, lysinnslipp og materialvalg vært annerledes. Det er ingen grunn til at vi skal bygge dårligere i dag enn da Norge satte i gang de store, sosiale boligprosjektene i mellomkrigstida og etter andre verdenskrig. Likevel gjør vi det. Det handler om makt og penger, selvfølgelig, men også om noe så elementært som smak og trivsel. Arkitektopprøret tilfører perspektiver som altfor lenge har vært fraværende.
Opprør
Leder