Krig: Med en omfattende gjennomgang av egne og andres feil bereder Espen Søbye grunnen for et oppgjør om okkupasjonshistorien.

Egger til strid

NORSK HOLOCAUST: Historien om den norske jødedeportasjonen kom opp i dagslyset da det senkede fangeskipet Donau ble hevet utenfor Drøbak i 1952. Skipet ble siden hugget opp. FOTO: ARNE F. KØPKE/RIKSARKIVET/WIKIMEDIA Kˆpke, Arne F.

Med «Hva visste hjemmefronten?» (2018), sørget Marte Michelet for et friskt blikk på diskusjonen om hva som skjedde med jødene i Norge under andre verdenskrig. Etter to års debatt fulgte en tre hundre siders «Rapport frå ein gjennomgang av Hva visste hjemmefronten?» (2020), skrevet av historikerne Elise B. Berggren, Bjarte Bruland og Mats Tangestuen. De kom med alvorlige anklager om feil og uredeligheter i Michelets bok. Espen Søbyes «Hva vet historikerne?» er skrevet som et svar til rapporten. Offentligheten får noe så sjeldent som en bok om en bok om en bok, formulert som innlegg i en løpende debatt. Søbyes bidrag sørger for at verken kritisk gransking eller drøfting stopper med denne utgivelsen.

Bokmagasinet