
Artikler

Ronny Bekken Larsen lærer opp ungdommen i Ramones og Mayhem.

USA tar stadig nye steg mot et autoritært styre og bort fra en verdensorden basert på folkeretten

Velaug Hobbelstad om da tre kvinner i stringtruse muligens satte kunsten fri.

Arvestriden
Raymond Johansen (Ap) tok i Aftenposten i helga til orde for å gjeninnføre arveavgifta. Byrådslederens hovedmotiv er å gjøre noe med det galopperende boligmarkedet i Oslo, som han kaller en udetonert ulikhetsbombe. Ideen ble raskt avvist både av Johansens eget parti og av regjeringspartner Senterpartiet. Geir Pollestad, finanspolitisk talsperson for Sp, avviste det hele med at «arveavgiften er rett og slett død». Det er lett å avvise utspillet til byrådslederen med at arveavgifta ikke aleine er noen quick fix for boligmarkedet i Oslo, noe blant annet Høyre gjorde. Men at det vil ha en positiv effekt for å dempe ulikhetene som veksten i boligmarkedet fører til, er ganske åpenbart.

FIRE Å SE OPP TIL

Lidelsens lystighet.

Full stans

Utbygging
Hytta har blitt det foretrukne feriestedet denne sommeren. Det har ført til en enorm vekst i hyttesalget og påfølgende prisvekst på både sjø- og fjellhytter. Hvert år bygges det rundt 6500 nye hytter i Norge, og det har vært en etablert sannhet at hytteutbygging er et gode for kommunene. I et innlegg i Gudbrandsdølen Dagningen og i et intervju i Nationen, forsøker forsker ved Norsk institutt for naturforsking Bjørn P. Kaltenborn å slå hull på denne myten. Etter å ha gått inn i statistikken over tid, sier han at mye tyder på at fortjenestene er temmelig ulikt fordelt i de fleste lokalsamfunn og at en vesentlig del av verdiskapningen forsvinner ut av bygda.

Kan gamle råd bli nye?

Fortvilende

En gang på korpsleir.

Turistfella
Ringsaker, Trysil, Nord-Aurdal, Ringebu, Øystre Slidre. De store hyttekommunene sliter tungt denne påska. Den viktige sesongen, da folketallet mangedobles og turistene åpner lommeboka i alle bygdenes virksomheter, er i år isteden blitt til et pengesluk. Først måtte de store hyttekommunene be om at folk ikke skulle reise på hytta, fordi det ville gi et for stort press på helsevesenet, som er skalert til antall fastboende. Og nå rapporteres det fra de samme kommunene hvor dårlig det går når fjellet er stengt for påska. Skiheisene står stille, hotellene er tomme, og matbutikkene bugner av appelsiner som ingen kjøper.

Reisen til barndommens indre.

Forakten

Fortellingen

Fritt fall
En film det hadde vært umulig å se om vi ikke visste hvordan det gikk.

Det er jul neste år også.

Toger videre

Hvor ble det av den langsomme samtalen?

Swift vs. West
KLASSIKEREN.

En ny tid

Fire millioner er det nye tre millioner.

I 40 år har noen dødd på Everest hvert år. Det trenger ikke bli flere.

Pensjonsfella
Siden onsdag morgen har 492 sykehusansatte streiket ved sykehus i Oslo, Bergen, Trondheim og ved Sykehuset Sørlandet og Sykehuset Østfold. De krever at alle ansatte, også de som jobber i stillinger under 20 prosent, skal få pensjonsopptjening fra første krone. Stillingene det handler om, er i tre av fire tilfeller besatt av kvinner, og rundt halvparten er under 35 år. Det er de med lavest lønn, de som er på vei inn i arbeidslivet eller de som er fanget i deltidsfella. Disse sykehusansatte jobber med administrasjon, timeoppfølging, dokumentasjonsarbeid, reinhold og pasient- og varetransport. Altså alt som gjør at sykehusene går rundt. Pensjonsopptjening fra første krone har vært gjeldende i kommunene siden 2013.

Sykkelkultur

Får vi det bedre av å se på kunst og lese litteratur?
