Tåkelegging

I VG har debattant Bjørn Johan Berger kritisert Klassekampens saker om Oljefondets investeringer i våpenselskaper som handler med Israel. Saken dreier seg om at de tre største våpenselskapene Oljefondet er eier i og som leverer våpen til Israel, fikk en markant oppsving i kursutviklingen etter Hamas-angrepet 7. oktober. Til sammen var selskapene verdt 7,3 milliarder kroner mer 1. mai 2024 enn 6. oktober 2023. Ifølge Berger er saken ikke bare «falsk og villedende»; den kan også «bidra til polarisering og ekstremisme». Hans hovedpoeng er at det i dag er flere og andre kriger enn den på Gaza som gjør at våpenselskaper har gode tider. Berger er selv dypt engasjert i Ukraina-krigen, som han mener har mer å bety for aksjekursen i våpenselskapene enn Israels krig på Gaza. Den sikkerhetspolitiske situasjonen fører dessuten til opprustning i en rekke land.

Det har Berger selvfølgelig rett i, og som han redegjør for, så gikk aksjekursene til en rekke våpenselskaper til værs etter Russlands invasjon i Ukraina. Det er også gode tider for våpenselskaper når USA og Europa ruster opp. Ingen av disse innsiktene rokker likevel ved at også Israels krig mot Gaza har påvirket våpenleverandørenes aksjekurs positivt. Klassekampen er heller ikke den eneste avisa som har omtalt slike kurssvingninger etter krigsutbruddet i Gaza. Magasinet Forbes skriver «krigsaksjer noterer vanligvis umiddelbare gevinster etter geopolitiske sjokk», som forklaring på at amerikanske våpenaksjer steg med 30 milliarder dollar de første dagene etter 7. oktober. Sjefene i to av selskapene vi skrev om, General Dynamics og RTX Corp, har uttalt at de forventer økt etterspørsel på grunn av Gaza-krigen.

Det er ingen presis vitenskap å anslå hva som styrer en aksjekurs. Andre årsaker enn Gaza-krigen kan ha spilt inn, og vi burde uttrykt større forbehold i vår artikkel. Men å avvise koplingen helt, slik Berger gjør, er også merkelig. RTX Corps nedadstigende kurskurve snudde på dagen etter at Israel startet sin krig. Er Bergers mål å sikre Ukraina fortsatte våpenforsyninger? Da er det bedre å si rett ut at han frykter slike saker bidrar til investeringsstopp i våpen ukrainere trenger så desperat, i stedet for å tåkelegge at også Gaza-krigen er god butikk for våpenindustrien.

Leder