Fornyede krav

36 år gamle Sonya Massey var redd og ringte politiet 6. juli. Det skulle hun tydeligvis aldri ha gjort. I sitt hjem i Springfield i Illinois var hun bekymra for at noen hadde brutt seg inn i huset. Sonya, som var svart, inviterte to hvite politibetjenter inn. Hun blir bedt om å flytte en kjele med kokende vann på komfyren. Så blir hun plutselig bedt om å tre bort fra det kokende vannet. Hun blir litt irritert og motsier seg politiet. Så truer den ene politibetjenten med å skyte. Sonya dukker under kjelen og sier unnskyld. Men politimannen skyter, og i løpet av noen sekunder er hun død.

Afroamerikanere har tre ganger så stor risiko for å bli drept av politiet enn hvite amerikanere, ifølge tall fra databasen til Mapping Police Violence. Statistikken er hårreisende. Samtidig blir stadig flere drept av politiet. Bare i 2023 ble minst 1329 mennesker, både hvite og svarte, drept, ifølge den samme data­basen. 24 prosent av de drepte er afroamerikanere, til tross for at de utgjør rundt 14 prosent av befolkningen. For mange sitter drapet på George Floyd i 2020 friskt i minnet, som ble starten på den verdensomspennende bevegelsen Black Lives Matter. Igjen må folket ta til gatene. Nå foregår det nye protester med emneknaggen #SayHerName for Sonya Massey.

Presset øker på visepresident – og trolig snart Demokratenes presidentkandidat – Kamala Harris på dette området. Hun har fått kritikk for å ikke gå hardt nok ut mot politiet. Mange peker på at Harris nå har sjansen til å vise det motsatte. Gjentatte ganger har demonstranter ropt etter en politireform. Denne uka sa Harris at hun støtter kravet. Det er en start. Mange afroamerikanere føler seg ikke trygge i møte med politiet. Hvis Harris skal vinne tillit blant minoritetsvelgere, må hun vise vilje til å handle. Politivold må bekjempes med konkrete tiltak, som måles og følges opp, slik at det blir trygt å ringe politiet for alle.

Leder