Trump-leirens prøveballong

Inntil nylig ville få gjettet at det nye året skulle starte med at Grønlands framtid sto aller høyest på den globale dagsordenen, ei heller at den påtroppende lederen av et Nato-land skulle antyde at han var villig til å bruke militærmakt for å ta territorier fra et annet Nato-land. Men her står vi altså: I en julehilsen sa Donald Trump at hans mål er at Grønland skal bli del av USA. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor kontroll over Grønland er attraktivt for amerikanerne. I kappløpet om makt over Arktis er Grønland strategisk viktig, både for militær tilstedeværelse og polare skipsruter når isen smelter. Dessuten har øya rike naturressurser. Danmarks kolonihistorie på Grønland er full av overgrep og undertrykking, og det er et sterkt ønske om selvstendighet blant mange av øyas beboere. Det er med andre ord gode grunnforhold for å sondere forholdene for en maktovertakelse. Det må ha vært den strategiske vurderingen bak Trumps Grønland-utspill.

For øvrige Nato-land er slike prøveballonger vriene. For hvordan skal de reagere? Er utspillet ment seriøst, er det spøk, eller noe midt imellom? Trumps framstøt kommer bare dager før han tiltrer som president, så reint formelt har ikke lederen for et Nato-land truet et annets suverenitet. Likevel er det ingen i tvil om at USA har ambisjoner på Grønland. USA ønsker også å demme opp for kinesisk innflytelse på øya. Kanskje blir utfallet at Danmark åpner for økt amerikansk innflytelse og i større grad stanser eller lar USA stanse russisk og kinesisk aktivitet rundt Grønland. I så fall har Donald Trump oppnådd mye med sitt sleivete utspill. Eller så velger grønlenderne selvstendighet ved folkeavstemningen øya uansett står foran og kan selv knytte nye internasjonale kontakter.

Trumps utspill viser uansett at internasjonal politikk er i hurtig omkalfatring. Det handler ikke bare om retorikk som står i strid med både folkerett og Nato-pakt, men også om en forskyving av maktforholdene i verden. Norge og Europa må nå spørre seg om USA-lojalitet i ethvert spørsmål er synonymt med egen trygghet, eller om vi må bygge nye sikkerhetsstrukturer. Det kan bli lurt med flere bein å stå på.

Leder