Historietap

I midten av januar kunne Al Jazeera rapportere at nesten 200 steder av historisk betydning i Gaza var blitt ødelagt siden 7. oktober. Unescos kartlegging fra 7. mars, laget ved hjelp av satellittbilder – undersøkelser på bakken er umulig – verifiserte at 41 steder av historisk eller kulturell betydning var blitt skadet så langt. I forrige uke publiserte Al Jazeera en kommentar av antropolog Hillary Morgan Leathem fra Universitetet i Exeter, som beskriver hvordan ødeleggelsene av kulturskatter og historisk arv har vidstrakte sosiale, politiske og følelsesmessige konsekvenser for det palestinske folket. Ødeleggelsene symboliserer avvisningen av den palestinske historien og tilknytningen til landet – og kan skape et «kulturelt hukommelsestap» knyttet til hva det vil si å være palestiner.

I desember skrev Klassekampen om bonden Salman al-Nabahin og hans sønn. For to år siden fant de, ved en tilfeldighet, et mer enn tusen år gammelt mosaikkgulv under olivenlunden sin i Bureij på Gazastripa. Oppdagelsen vitner om områdets lange historie som en viktig forbindelse mellom Egypt og Syria. Det store dokumentasjonsarbeidet av ødeleggelsene kan først gjøres når bombingen stanser, men arbeidet for bevaringen av det som er igjen av kulturarv, kan ikke vente.

I midten av mars stilte Venstres Grunde Almeland et betimelig spørsmål til utenriksminister Espen Barth Eide (Ap): Vil Norge protestere på at Israel, et medlemsland i Icom (International Council of Museums), bidrar til ødeleggelsen av kulturminner på Gaza? Vil Norge stille opp dersom palestinske myndigheter ber om hjelp til å lagre gjenstander i norske magasiner? Eides svar lød at det ikke er kommet en slik forespørsel fra palestinsk side. Også norske museer og forskere kan spille en rolle, for eksempel ved å støtte dokumentasjonen av ødeleggelsene i Gaza, slik Kristin Armstrong Oma og Ole Aastad Bråten i Norges museumsforbund tok til orde for i februar. Ingenting er viktigere og mer akutt enn å beskytte menneskeliv. Men vi kan ikke se bort fra viktigheten av å bevare den historiske og kulturelle arven for å kunne bygge en framtid på Gazastripa. Det må også verdenssamfunnet sørge for.