– Engelskspråklig litteratur utgjør en betydelig andel av bøkene vi selger, sier Stein Ove Gudmundsrud i bokhandlerkjeden Ark.
Det blåser en engelskspråklig vind over Europa. Bokmarkedene i flere europeiske land, som Sverige, Nederland og Tyskland, har det vært et oppsving i salget av engelske bøker de siste årene.
I Norge eksisterer det ikke offentlige salgstall for utenlandske bøker, men i rapporten «Kunst i tall» – som kom rett før jul – blir det anslått at privatpersoner i Norge importerte fysiske bøker for 422 millioner kroner i 2022.
Annonse
Utenlandske titler øker
Ser vi på statistikken fra andre europeiske land, er det en tydelig tendens:
- I Tyskland økte importen av utenlandske bøker med godt over seks prosent i løpet av de ti første månedene av 2023.
- I 2022 utgjorde salg av utenlandske bøker på originalspråket 16 prosent av den totale bokomsetningen i Sverige.
- I Nederland utgjorde salg av utenlandske bøker 22 prosent av den totale bokomsetningen i 2022.
Til tross for at Bokhandlerforeningen møysommelig fører statistikk over salgstallene i det norske bokmarkedet, har de altså ikke oversikt over salget av engelskspråklig og annen utenlandsk litteratur.
Har tatt flere grep
Administrerende direktør i bokhandlerkjeden Ark Stein Ove Gudmundsrud forteller at engelskspråklig litteratur selger godt også i Norge.
– Det har vært en tydelig trend de siste årene at salget av engelske bøker øker. Det gjelder både skjønnlitteratur og sakprosa, sier Gudmundsrud.
Han forteller at det ikke bare dreier seg om enkelte bestselgere, men at folk kjøper engelskspråklige bøker fra et bredt sortiment. Alt fra romaner til bøker om kunst og selvhjelpslitteratur.
– Det at folk kjøper engelske bøker fra et bredt sortiment, gjør at det også blir volum av dette, sier han.
Gudmundsrud forteller at Ark-kjeden har tatt flere grep for å svare på den økte etterspørselen etter engelskspråklige bøker.
– Vi sørger for å ha bøker på engelsk tilgjengelig i alle våre fysiske butikker og at de står utstilt på sin rettmessige plass. Dessuten har vi et rikt tilbud på Ark.no.
– Er engelske bøker først og fremst populære blant de som handler på nett?
– Vi opplever også økt etterspørsel i de fysiske butikkene. Og for noen år siden var denne trenden særlig sterk i urbane strøk, men nå ser vi i tillegg at butikkene ute i distriktene selger mange engelske bøker.
At man nå registrerer en økning i salget av engelske bøker øker, kan skyldes at boksalget nå i større grad går gjennom norske kanaler enn det som var tilfelle tidligere, mener Gudmundsrud.
– Jeg tror mange lesere nå kjøper engelske bøker i en norsk bokhandel snarere enn at de handler hos Amazon.
– Kraftig økning
Også hos Norli, den andre store bokhandlerkjeden i Norge, har markedssjef Caroline Heitman merket at kundene har fått nye lesevaner.
Annonse
– Vi har hatt en kraftig økning i salg av bøker på engelsk de siste årene, sier markedssjef i Norli Caroline Heitman.
Hun trekker fram at trenden har vært spesielt markant blant yngre lesere de siste par årene, blant annet som følge av at det sosiale nettverket Tiktok fikk sin egen bokkanal under navnet Booktok.
– I ungdomssegmentet har det vært en svært sterk økning i etterspørsel etter engelske bøker etter at Booktok slo gjennom, sier Heitman, og forteller at dette var en trend som startet under pandemien.
Men Norli opplever også høy etterspørsel etter engelske bøker i andre deler av bokmarkedet.
– Og vi har oppgradert engelskutvalget i butikkene som følge av det, sier Heitman.
Går godt over disk
Det er ikke bare i Norge at engelske bøker selger bra over disk.
«Alle trender som fører til mer lesing, bør være velkomne.»
— Stein Ove Gudmundsrud, direktør i Ark
Ifølge den svenske rapporten «Bokförsäljningsstatistiken 2022» økte salget av utenlandske titler gjennom fysiske butikker med hele 39 prosent sammenliknet med året før.
I Sverige utgjorde salg av utenlandske bøker på originalspråket 16 prosent av den totale bokomsetningen i 2022. Mesteparten av dette var bøker på engelsk – som aleine sto for en omsetning på 598 millioner kroner i det svenske bokmarkedet.
Det selges flest faglitterære bøker på utenlandske språk i Sverige, men salget av skjønnlitteratur på andre språk er i sterk vekst.
Annonse
I rapporten gjøres det klart at det hefter usikkerhet ved statistikken over utenlandske bøker. Tallene er hentet fra svenske salgskanaler og inkluderer både fysiske filialer som Akademibokhandeln og Pocketshop, samt nettbokhandler som Adlibris og Bokus.
Undersøkelsen er derimot ikke basert på tall fra den amerikanske nettbokhandelen Amazon, som også har etablert seg i Sverige.
At engelske bøker er en ettertraktet vare i nettbokhandlene, er også tydelig i Danmark.
Nylig publiserte den danske nettbokhandelen Saxo sine salgstall for 2023. Her kommer det fram at engelske bøker utgjorde 43 prosent av det bokhandelens samlede salg i 2023. Og gjennom de siste fem årene har salget av engelske bøker økt med 30 prosent.
Øker i Tyskland
I Tyskland utgjør ikke engelskspråklige bøker en like stor del av det totale bokmarkedet, men de siste årene har tyske lesere kjøpt stadig flere bøker på engelsk.
Nettsida Buchreport skriver at den engelskspråklige litteraturen nå utgjør fem prosent av det tyske bokmarkedet, og salget av engelske bøker vokser raskere enn den tyskspråklige litteraturen.
I løpet av fjorårets ti første måneder ble det i Tyskland omsatt engelskspråklig skjønnlitteratur for over én milliard norske kroner, ifølge Buchreport.
I Nederland går også den utenlandske litteraturen unna som varmt hvetebrød. Ifølge nettsida Svensk bokhandel utgjorde utenlandske bøker skrevet på originalspråket så mye som 22 prosent av den totale omsetningen i det nederlandske bokmarkedet i 2022.
På spørsmål om den norske forlagsbransjen bør bekymre seg for «engelskbølgen», svarer Ark-sjef Stein Ove Gudmundsrud at han velger å se positivt på situasjonen.
– Det er fremdeles norske bøker det selges mest av. Og jeg tenker at alle trender som fører til mer lesing, bør være velkomne, sier han og legger til:
– Det er bedre at ungdommene kjøper engelske bøker enn at de ikke kjøper bøker i det hele tatt. Vi tror også det er stor sannsynlighet for at de som nå leser engelsk, vil kjøpe norske bøker seinere.
Samtidig medgir Ark-sjefen at de mangler kunnskap om hvorvidt det økte salget av engelske bøker påvirker salget av norsk litteratur.
– Dette vet vi lite om, men jeg tror ikke det er grunn til å frykte at økningen i salget av engelske bøker er med på å fortrenge norsk litteratur.