– Jeg synes ikke vi skal kjøpe fortellingen fra høyresida om at vi ikke har vært næringsvennlige nok. Dette er noe Høyre har jobbet for å gi inntrykk av, men jeg mener det er feil.
Det sier Richard Storevik, Ap-politiker i Bergen og leder av Fellesforbundets avdeling fem. Forrige uke gikk nestleder i Arbeiderpartiet, Jan Christian Vestre, ut i VG og snakket om at verdier må skapes før de kan deles, og at Ap skal bli enda tydeligere i å «heie på» næringsdrivende.
Vestre gikk samtidig ut mot delene av venstresida som setter merkelapper og bruker begreper som «baroner» og «velferdsprofitører». Han gjentok seinere budskapet i NRKs «Dagsnytt 18».
Må tåle spisse albuer
Storevik er enig i at ordskiftet til tider kan bli vel hardt, men stusser over Vestres utspill.
Annonse
– Jeg er overrasket over at man har et behov for å svare det ut på denne måten. Da aksepterer du jo høyresidas argumentasjon. Arbeiderpartiet har en næringsvennlig politikk, sier han.
Alle bør bidra til et bedre diskusjonsklima, mener Storevik, som er motstander av merkelappretorikk.
– Men jeg synes også at vi skal ha såpass takhøyde at man tåler litt spisse albuer i ny og ne. Jeg kommer fra gamle Jern og Metall. Vi har tøffe debatter og snakker skarpt til hverandre i sak, og så går vi ut og tar en øl eller spiser lunsj etterpå. Dette er noe vi må hegne om som en del av den norske modellen. Et hardt debattklima kan ikke være grunn nok til å flytte til Sveits.
Holder på å evaluere
Til helga møtes 130 Ap-folk til strategikonferanse på Gardermoen. Det er satt i gang en full evaluering i partiet etter høstens dårlige valgresultat, og Storevik sier at han har kommet med flere innspill.
– Det handler om flere ting. Vi har ikke hatt tydelig nok politikk som treffer folk. Vi har noen rare koalisjoner på vei til makt, som har sitt å si. Vi har hatt en uheldig taktikk i framleggelse av saker under valgkampen. Og det har vært vanskelig å få lokale saker på dagsorden, sier han.
I forkant av helgas konferanse jobber partiet med et internt evalueringsnotat. Ifølge Aftenposten er konklusjonen der at Apikke lykkes med å gi folk tilstrekkelig økonomisk trygghet i urolige tider og at «partiets ledelse bærer et særlig ansvar» for dette.
Storevik vil ikke forskuttere evalueringsarbeidet som fortsatt pågår, men er enig i at Ap ikke har vært flinke nok til å presentere politiske løsninger i krevende tider.
– Når folk har økonomiske problemer, er det altoverskyggende. Om vi har en jævlig god sak i Bergen om sykehusplasser, forsvinner det litt fordi familieøkonomien ikke går opp. Økonomi er grunnlaget, og der har vi ikke nådd ut skikkelig.
Men å gå derfra til å akseptere at Arbeiderpartiet ikke har vært næringsvennlige nok, er han ikke med på.
– Det er et mantra fra høyresida som jeg mener er feil.
Dobbelt oppgjør
Vestres utspill kom etter at Arbeiderpartiets andre nestleder, Tonje Brenna, kun en måned tidligere tok sitt eget oppgjør med venstresida.
Annonse
«Deler av venstresida har gått seg veldig fast i en debatt som handler om nivået på ytelser, og for lite om hvordan vi får folk av ytelser og inn i arbeid», sa Brenna på NRKs «Politisk kvarter».
De som går på jobb hver dag og betaler skatt, må snakkes fram, argumenterte hun.
Storevik sier han er enig med Brenna i at arbeidslinja er viktig. Han er usikker på om det at de to nestlederne går ut på denne måten midt i et evalueringsarbeid etter et dårlig valg, skal tolkes som en høyredreining.
– Jeg føler ikke så veldig mye på høyre- og venstredreininger, sier han.
Lytte, lytte, lytte
Vadsø-ordfører Wenche Pedersen holdt ikke igjen da hun dagen etter katastrofevalget i høst kritiserte partiledelsen, og hun mente at Jonas Gahr Støre ikke bør være lederen Ap går til valg med i 2025. Noen uker senere gikk hun på talerstolen under et møte i landsstyret og slo fast at «nå er det sånn at folk stoler ikke på Ap.»
Om Brenna og Vestre sier hun til Klassekampen:
– Jeg vil tro at dette dreier seg om at disse nestlederne har behov for å markere seg på et vis. Så får vi se hva det ender opp med. Men det er veldig viktig framover, når man starter arbeidet etter evalueringen, at man ikke har konkludert på forhånd.
Hun understreker behovet for en dønn ærlig selverkjennelse i Arbeiderpartiet.
– Først må man gjøre ferdig evalueringen, og vi må være ærlige der. Partiet må nå først og fremst bruke tida på å lytte. Det er det mange ute i partiorganisasjonen som mener, sier hun.