Ken Jackson har delt denne artikkelen med deg.

Ken Jackson har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Fellesorganisasjonen vil ha et paradigmeskifte i arbeidslinja.

Sosial­arbeidere vil snu arbeidslinja

Sosialt: FO-leder Mimmi Kvisvik mener mange samfunnsproblemer individualiseres i dag. Foto: Adrian Øhrn Johansen

LO-forbundet Fellesorganisasjonen organiserer mange av dem som bemanner og bekvinner velferdsstatens institusjoner, som Nav. Når de er samlet til landsmøte på Folkets Hus i Oslo denne uka, er et av budskapene at de ønsker en endring i arbeidslinja.

– Jonas Gahr Støre snakker mye om trygghet for arbeid og trygghet i arbeid. Men vi må også snakke om trygghet uten arbeid. Vi må ha alle disse tre elementene, sier avtroppende FO-leder Mimmi Kvisvik.

– Den tryggheten er ikke bra nok i dag?

– Nei. Man bygger i for stor grad på insitamenter som sier at det å ikke være i jobb skal koste deg noe. Det lønner seg alltid å jobbe. Men de grunnleggende ytelsene må være på et nivå som gir forsvarlig grunnlag til verdig livsopphold.

Sosialt kompass

Kravet om endring av arbeidslinja er del av et «Kompass for en ny sosialpolitikk» som FO lanserer på landsmøtet. Det inneholder ti løft de mener må til for å sikre bedre sosialpolitikk. Blant løftene er ønske om investering i sosialfaglig kompetanse, tillitsreform, bedre forebygging og ny boligpolitikk. Kvisvik mener kompasset er aktualisert av dyrtida.

– Pandemien og dyrtida har vist oss at alle kriser blir sosiale kriser. Det krever sosialfaglige løsninger, og vi vil bidra med det vi kan, både ut fra faglig ståsted og erfaringene medlemmene våre gjør seg, sier hun.

FO ble til for 30 år siden, etter sammenslåing av tre sosialfaglige forbund. Problemer har blitt individualisert i hele FOs eksistenstid, mener Kvisvik.

– Individualisering og industrielle løsninger som hovedmetode har ført oss lenger unna fellesskapstenkningen. Sosialarbeidernes status og posisjon har blitt redusert, og vi ser at når mye individualiseres, lager man helseproblematikk av mye som egentlig er sosiale problemer.

Går av

Kvisvik har vært leder i elleve år. Hun tar ikke gjenvalg på årets landsmøte, og blir etter alle solemerker etterfulgt av nåværende nestleder i forbundet, Marianne Solberg.

Ny i forbundsledelsen blir trolig tidligere AUF-leder Ina Libak, som er innstilt som AU-medlem og leder av profesjonsutvalget for sosionomer. Libak er utdannet sosionom og har jobbet som rådgiver i forbundet.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!