Ian Buruma mistet redaktørjobben etter å ha publisert en kontroversiell artikkel. Her reflekterer han over hva som gikk galt.

Redaktør i fortørnelsens tid

SPARKET: Ian Buruma ble sparket som redaktør i New York Review of Books i fjor høst fordi han publiserte et essay av en metoo-anklaget mann. «Overtrampet besto ikke i at noe bestemt syn ble forsvart, men at en person som var anklaget for seksuell trakassering, overhodet fikk komme til orde», skriver Buruma. FOTO: TOM HENNING BRATLIE Tom Henning Bratlie/Klassekampen

Helt til ganske nylig var Jian Ghomeshi, tidligere programvert i CBC og rockemusiker, knapt kjent utenfor Canada. Slik skulle jeg egentlig ønske at det hadde fortsatt. Men som redaktør for New York Review of Books (NYRB) bestemte jeg meg i september i fjor for å trykke Ghomeshis livshistorie, etter at han i 2016 ble tiltalt for fire tilfeller av seksuelle overgrep og ett tilfelle der han skulle ha overvunnet motstand med et kvelertak. Han sa at de tre berørte kvinnene hadde medvirket i sadomasochistiske handlinger frivillig. De sa noe annet, og over 20 andre kvinner kom med tilsvarende påstander. I retten ble Ghomeshi frikjent for alle anklager, av mangel på tilstrekkelig bevis. Flere måneder seinere kom han med en offentlig unnskyldning til en tidligere kollega, i bytte mot at hun trakk tilbake enda en anklage om seksuelle overgrep, og undertegnet en «peace bond» der han lovet å oppføre seg ordentlig.

Kultur