Mari Eifring

Utenriksredaktør
Mari Eifring

Artikler

Fokus

Vestlige lederes mildhet i oppford­rin­gene til Israel er ikke til å holde ut

Leder

Historisk mulighet

Leder

Stille rundt Assange

Fokus

En annen pensjons­reform er mulig

I Spania er det fagforeningene som heier fram regjeringens nye pensjonsreform.

Kommentar

Når fakta mangler, danser meningene på bordet.

Frankrike

Klasse­kam­pen møtte noen av de som i går prote­sterte mot Emmanuel Macrons pensjons­re­form.

Fokus

Med tunge strids­vog­ner følger også et tungt ansvar.

Leder

Navs it-sprekk

Gjennom flere artikler i januar har Klassekampen skrevet om Navs mislykkede IT-prosjekt. Det såkalte Prosjekt 3 startet opp i 2018, og 872 millioner kroner ble satt av til prosjektet som skulle ha vært ferdig i 2020. Formålet var å modernisere og automatisere behandlingen av en rekke saker i Nav og med det føre til millioner av kroner i besparelser. I dag er fasiten at deler av prosjektet er forsinket med hele seks år, og alle pengene er brukt opp. Ikke nok med det, ventetida for klagesaker på sykepenger er nå på 52 uker, selv om kravet egentlig er 85 dager eller rundt tolv uker. Som vi skriver i dagens avis, anslo Navs egne prognoser i oktober at i stedet for at prosjektet gir Nav en nettogevinst, ser det ut til at det i stedet blir en kostnadssmell på 1,74 milliarder kroner. For de som står i køen for å få klagesaken sin behandlet, kan den lange ventetida få direkte konsekvenser for livene deres.

Årsoppsummering

Her er 2022 fortalt gjennom noen av menneskene Klasse­kam­pen møtte i året som har gått.

Leder

Symbol­seier

Fokus

Lista blir lang dersom Tyrkias definisjon av hvem som utgjør en terror­trussel, skal ligge til grunn.

Leder

Fritt vilt

Kurdere i Nord-Syria og Nord-Irak er under angrep fra både Tyrkia og Iran. Den siste uka har de to landene parallelt satt i gang offensiver mot kurdiske grupper i sine naboland. Iranske myndigheter, som er under hardt press fra protestbølgen som har herjet landet i over to måneder, begrunner angrepene med at kurdiske separatistgrupper med base i Nord-Irak destabiliserer kurdisk-dominerte provinser vest i Iran. Tyrkia har på sin side knyttet offensiven til bombeangrepet i Istanbul i forrige uke der seks personer ble drept og over 80 skadet. Tyrkiske myndigheter har beskyldt de kurdiske gruppene PKK og YPG for å stå bak bombeangrepet, noe begge gruppene har avvist på det sterkeste. I går hevdet Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar at de har angrepet 471 kurdiske mål i Syria og Irak siden helga. Ifølge den YPG-ledede militærstyrken Syrian Democratic Forces (SDF) som har vært sentrale i å nedkjempe IS, meldes det at «15 sivile og krigere» har blitt drept under de tyrkiske angrepene.

Kommentar

Rød blokk vant, men venstre­si­de­par­tiene kan likevel havne på sidelinja.

Kommentar

Det er vanskelig å se klare politisk veivalg i kampen om stats­mi­nis­ter­posten.

Kommentar

Den danske valgkampen tar stadig krappe svinger.

Iran

Skaper nytt sinne

Protestene i Iran fortsetter på tross av myndighetenes vold.

Leder

Rammer sivile

Fokus

Hvor langt kan demon­stran­tene i Iran nå?

Leder

Presset Kina

Kommentar

Jimmie er sluppet fri

Sverigedemokraterna preger ny regjering tungt – uten selv å være med.

Kommentar

Et nytt europeisk fellesskap vil etablere et viktig skille.

Fokus

Nå må vi støtte de russerne som står opp mot krigen.

Leder

Vendepunkt?

Leder

Tid for politikk

Det går ikke mange dager, eller timer for den saks skyld, mellom hver gang det dukker opp nyhetssaker om folk som sliter på grunn av skyhøye strømregninger og etter hvert også høye matpriser. Paradokset med de høye strømprisene – der stadig flere får det økonomisk vanskelig, mens kraftselskap og den norske stat går med milliardoverskudd – ser grellere ut for hver dag som går. Det har gjort at mange mener tida for å overlate strømprisene til markedets usynlige hender er forbi. I en undersøkelse Sentio har utført på vegne av Klassekampen, svarer fire av fem at det bør innføres en makspris på strøm. Det er et politisk tiltak som så langt bare tre av partiene på Stortinget støtter. Over halvparten av de spurte i undersøkelsen svarer også at de er helt eller noe enige i påstanden om at «strømprisen bør styres politisk og ikke av markedet». Det har vel knapt siden starten av koronapandemien vært en tydeligere etterlysning av politisk styring fra befolkningen til landets ledelse.

Leder

Et varsko

Leder

Uber Files

Leder

Etter Boris