Søndag skulle rumenere stemme i andre runde av landets presidentvalg.
Sånn ble det ikke.
Grunnlovsdomstolen annullerte fredag resultatet av første valgrunde, der den ganske så ukjente og høyst kontroversielle ytre høyre-kandidaten Călin Georgescu ble størst. De avlyste også andre valgrunde.
Avgjørelsen ble tatt til tross for at 33.000 medlemmer av den rumenske diasporaen allerede hadde stemt i valglokaler i utlandet.
Annonse
Det har kastet landet ut i politisk kaos. Georgescu anklager domstolen for å ha gjennomført et kupp.
Angrep fra utlandet?
Grunnlovsdomstolen mente det var nødvendig å avlyse valget for å beskytte demokratiet mot angrep fra utlandet. Beslutningen var basert på avgraderte dokumenter om en påstått russisk operasjon for å påvirke resultatet.
Csilla Czimbalmos, som selv er rumensk og forvalter prosjekter i Helsingsforskomiteen, påpeker at det er første gang et valg blir annullert på denne måten i et EU-land.
– Valget var fritt, men ikke rettferdig fordi en del av valglovene ble brutt under kampanjen, sier Czimbalmos og viser til etterretningsdokumentene offentliggjort av den sittende presidenten Klaus Iohannis.
Ifølge dokumentene nøt Călin Georgescu godt av en Tiktok-kampanje som liknet på påvirkningsoperasjoner drevet av Russland i Ukraina og Moldova.
– Uten dette hadde valgresultatet i første runde blitt annerledes. Resultatet ble så pass kompromittert, at det er en riktig avgjørelse fra grunnlovsdomstolen å annullere valget, mener Czimbalmos.
Tvilsom beslutning
Eva Sarfi, førstelektor i Øst-Europa-studier på Universitetet i Oslo er mer kritisk til Grunnlovsdomstolens beslutning. Hun peker på at domstolene i Romania har vært korrupte og at rettsstaten ikke står like stødig der som i vestlige EU-land.
«Valget var fritt, men ikke rettferdig.»
— Csilla Czimbalmos, Helsingforskomiteen
Annonse
– På den ene siden sier grunnlovsdomstolen at de har bevis på at det har vært triksing, falske Tiktok-brukere og penger involvert. Men på den andre siden er det mange krefter i det eksisterende systemet som kunne være interessert i at resultatet annulleres, sier Sarfi.
Selv Elena Lasconi, sentrum-høyre-kandidaten som var Georgescus hovedmotstander etter at hun ble nummer to i første valgrunde, fordømte domstolens avgjørelse. Lasconi sa at det rumenske demokratiet ble «tråkket på» av staten. Sarfi mener Lasconis kritikk er «interessant».
– Det var kandidater fra den sittende koalisjonsregjeringen som kom på tredje og fjerde plass i første valgrunde, og de håpet jo på å vinne. Den sittende statsministeren har nære forbindelser til etterretningstjenestene og har ved flere anledninger brukt dem til egen fordel, sier hun og legger til:
– Så det er muligens ikke bare algoritmene som har hatt en finger med i spillet her.
Georgescu er mot våpenstøtte til Ukraina. Serfi sier samtidig at befolkningen i Romania ikke kan betegnels som prorussiske.
– Men samtidig er folk i Romania skeptiske til å bruke penger på krigen og frykter også ukrainsk nasjonalisme, sier Sarfi.
Søndag ble rundt tjue personer arrestert. De var bevæpnet og anklages nå for å ha planlagt en «skremselskampanje» som skulle fremme Georgescu. De arresterte skal ha utarbeidet en liste over politikere og journalister som er kritiske til Georgescu, skriver rumenske medier.