Carl S Bjurstedt har delt denne artikkelen med deg.

Carl S Bjurstedt har delt denne artikkelen

Bli abonnent

To ministre møtte medisinstudentene fra Gaza i går. Samtidig kom nyheten om at Mustafa Saleh får starte studiene ved Fjaler fredsgymnas.

Fra krig til studier

ALLE SKAL MED: Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel, utenriksminister Espen Barth Eide og statssekretær Usman Mushtaq (Ap) klemmer seg sammen med medisinstudentene fra Gaza for en selfie i regi av utenriksministeren. Farah Sami Miqdad til venstre for Eide.

– Jeg bare gråt og danset.

Det sier Mustafa Saleh (17) til Klassekampen på telefon fra Kairo.

Torsdag kveld ringte advokaten hans og fortalte at han får oppholdstillatelse for å studere ved fredsgymnaset UWC i Fjaler i Vestland.

Vedtak gir håp

Torsdag var det den første skoledagen på UWC i Norge der Saleh har fått skoleplass. Saleh forteller at han var veldig trist, fordi han ikke kunne være sammen med medelevene. Søstera hadde tatt ham med ut for å muntre ham opp. Men så ble sorgen snudd til glede da beskjeden kom om at Utlendingsnemnda gjorde om på Utlendingsdirektoratets beslutning.

I vedtaket vises det til at det kan gis tillatelse for elever med opptak til IB-linje og at forvaltningen skal tilrettelegge for internasjonalisering i skolen. Men selv om Saleh nå om kort tid kan komme til Norge, er det fortsatt en pult i klasserommet hans som vil stå tom. Hans venn Waseem Nassar får fortsatt ikke søkt om innreise til Norge, fordi han ikke kommer seg ut av Gaza for å søke studentvisum.

Har du snakket med Waseem etter at du fikk den gledelige beskjeden?

– Ja. Han er veldig glad for at jeg likevel får innreise til Norge. Det gir han håp om at han også kan få mulighet dersom han klarer å komme seg ut av Gaza, sier Saleh.

Tenker på medstudenter

De ti medisinstudentene som først fikk avslag på oppholdssøknad fra utlendingsmyndighetene, men ble overprøvd av regjeringen, fikk i går møte utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) og statssekretær i helsedepartementet Usman Mushtaq (Ap).

Alle hadde kommet seg ut av krigen i Gaza og søkte fra Egypt.

På spørsmål fra Klassekampen om hva de tenker om medstudenter som ikke har kommet seg ut av Gaza, svarte Farah Sami Miqdad dette:

– Først og fremst er de våre rollemodeller. De legemliggjør motstanden. De gjør alt som er i deres makt til tross for den ekstreme og fryktelige situasjonen de er i.

– Jeg er superstolt av dem og håper verden kan gi dem en sjanse til bare å studere. Men for øyeblikket er de også leger på fulltid.

Bare Norge og Sør-Afrika

Klassekampen snakket med Hoel og Barth Eide etter møtet. De ga uttrykk for at det var sterkt å møte studenter som kom rett fra en krigssone.

– Det er en slående dobbelthet. På den ene sida er dette unge folk som kommer fra en ekstrem og grufull krig. På den andre siden er de helt vanlige utvekslingsstudenter, sa Hoel til Klassekampen.

Espen Barth Eide sa til Klassekampen at det bare er Norge og Sør-Afrika som har tatt imot palestinere på særskilte ordninger.

Nå vil han jobbe for at flere land kan bli en trygg havn for palestinske studenter.

– Jeg skal til Sør-Afrika neste uke. Da skal vi snakke sammen om hvordan vi kan ta initiativ til at flere land kan gi særskilt studietilbud basert på den situasjonen palestinske studenter nå står i.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!