Fredrick Mortvedt har delt denne artikkelen med deg.

Fredrick har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Kraftløs solidaritet

Morten Harper fra Nei til EU snur solidaritetsbegrepet på hodet i sitt svar til meg 29. juni når han setter likhetstegn mellom kraftnasjonalisme og solidaritet. Det er gjennom EUs energisamarbeid, som EØS-utredningen også bemerker, at EU-statene holder stand mot Putins energipolitiske maktspill. Norsk utmelding fra dette samarbeidet ville vært dypt usolidarisk med Europa.

I teksten forsøker Harper å framstille det som en solidarisk handling å ikke importere kraft fra Europa. Han skriver: «Politisk styring for å opprettholde kraftbalansen i Norge er solidaritet i praksis, i stedet for import fra et Europa som selv trenger kraft.» Nei-mannen har misforstått hvordan kraftmarkedet fungerer.

Europa vil stadig oftere oversvømmes av energi i perioder når sola skinner og vinden blåser. Da er det en fordel for europeiske produsenter at Norge kjøper kraft fra Europa, slik at de tjener penger på produksjonen. Det gir norske forbrukere lavere priser, og i tillegg kan vi spare vannet i magasinene til trangere tider. Dette gagner både Europa og Norge.

Når Europa «selv trenger kraft», går flyten andre veien. Da får europeiske husholdninger billigere kraft enn det ellers ville vært, og norske produsenter får solgt krafta til en høyere pris. Dette gagner også begge parter, og inntekten på norsk side kan brukes til å kompensere for prissmitte.

Grunnleggende sett handler EUs energiunion om samarbeid. Om alle land skulle vært selvforsynte med kraft, måtte de bygd ut langt mer produksjon enn hva som er nødvendig med fri kraftflyt seg imellom. Samlet sett sparer dette Europa og Norge for store inngrep i naturen og kostbar utbygging.

Overfor verdens befolkning er det dessuten solidarisk og rettferdig at et land som har blitt rik på eksport av olje og gass, bidrar til å kutte utslipp i vår region så raskt som mulig. For Tyskland har kraftimporten fra Skandinavia vært avgjørende for å fase ut kullkrafta. I dag er kullforbruket på det laveste nivået siden 60-tallet. Om landene rundt Tyskland hadde fulgt Harpers oppskrift, hadde tyske kullkraftverk fyrt for fulle mugger.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!