Ken Jackson har delt denne artikkelen med deg.

Ken Jackson har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Den internasjonale domstolens krav er bindende, men Israel følger det neppe.

ICJ beordrer stans av krigen i Rafah

PÅLEGG: Rettens president Nawaf Salam leste opp kjennelsen der ICJ beordrer stopp i Israels Rafah-angrep. Foto: Peter Dejong, AP/NTB

– Det har vært en særlig dårlig uke for Israel, sier Midtøsten-analytiker Mouin Rabbani til Klassekampen.

På mandag ble det kjent at Den internasjonale straffedomstolens (ICC) sjefaktor, Karim Khan, har bedt om arrestordre mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant. Onsdag kunngjorde tre europeiske land at de vil anerkjenne Palestina som stat.

I går inntok presidenten i Den internasjonale domstolen (ICJ), Nawaf Salam, scenen i Fredspalasset i Haag og beordret at Israel umiddelbart stopper «sin militære offensiv og enhver annen aksjon i Rafah-området som kan påføre den palestinske gruppa i Gaza leveforhold som helt eller delvis kan føre til dens fysiske ødeleggelse».

Beslutningen følger en forespørsel fra Sør-Afrika levert 10. mai om at ICJ justerer hastetiltakene som ble vedtatt i januar og mars, til å inkludere blant annet krav om full krigsstans.

Beordrer full tilgang

13 av ICJs 15 dommere besluttet å innføre nye tiltak. De skiller seg imidlertid fra Sør-Afrikas forslag.

Utover stans i Rafah-offensiven krever ICJ at Israel åpner grenseovergangen ved Rafah for nødhjelp og sikrer full tilgang for FN og andre undersøkende organer som kan samle bevis i krigen.

ICJ-presidenten påpekte at situasjonen i Rafah er «katastrofal» og viste til at over 800.000 palestinere er på flukt fra Israels angrep mot byen. Over halvparten av Gazastripas befolkning befant seg i Rafah før Israel innledet offensiven tidligere i mai.

Nawaf Salam fastslo dessuten at Israel ikke har innført tilstrekkelige tiltak for å skjerme, evakuere og sikre behovene til sivilbefolkningen. Han krevde og at Israel rapporterer om nye tiltak innen en måned.

Ingen umiddelbar endring

Mouin Rabbani mener det blir interessant å se hvordan Israels vestlige allierte reagerer på kjennelsen – om de vil fortsette å forsvare Israels straffrihet på bekostning av det internasjonale rettssystemets legitimitet og troverdighet.

– Eller vil de begynne å ta tiltak selv for å begrense deres eget potensial for delaktighet i Israels forbrytelser? spør han.

– Hvis det skjer, er det et resultat av Israels svært frekke måte å opptre på og de mektige folkelige protestene av borgere og velgere i mange av disse landene, sier han.

Israelske medier meldte i forkant av kunngjøringen at ICJ sannsynligvis kom til å beordre full krigsstans.

Channel 12 siterte anonyme kilder på at israelske myndigheter anså det som sannsynlig at ICJ ville beordre krigsstans, men understreket at de ikke hadde til hensikt å følge ordren.

Heller ikke den anerkjente israelske juristen Itamar Mann trodde at Israel vil følge pålegget og spådde på X at det vil sendes videre til FNs sikkerhetsråd der USA kan nedlegge veto.

Denne ukas utviklinger vil neppe endre noe på bakken umiddelbart, mener Rabbani.

– Men de representerer et ytterligere skritt bort fra Israels totale straffrihet, sier han og legger til at israelske myndigheter har blitt vant til å gjøre som de vil.

– Det forklarer den hysteriske reaksjonen til israelske ledere på tvers av det politiske spekteret.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!