Line Khateeb har delt denne artikkelen med deg.

Line Khateeb har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Hurra for aner­kjen­nelsen?

Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide fikk mye sendetid fra et samla norsk pressekorps da de offentliggjorde at Norge vil anerkjenne staten Palestina. De kritiske spørsmålene dreide seg kun om Israels reaksjon og tidspunkt for anerkjennelse, med Israel-vennene i Frp og KrF som eneste synlige opposisjon.

Jeg er glad for anerkjennelsen, den er et viktig signal til Israel om at Norge ikke godtar en stadig mer omfattende okkupasjon av Vestbredden eller intensjonen om at Gaza skal tømmes for palestinere for å utvide Israel. Det er også et signal om støtte til palestinernes krav om et fritt Palestina.

Tidspunktet har flere grunner. Støre og Eide argumenterte med arabiske fredsinitiativ, men nevnte selvfølgelig ikke stort press på hjemmebane, fra Palestina-aksjonister, fra venstre-opposisjonen på Stortinget, men ikke minst fra AUF og grasrota i eget parti. Mange lokallag i Ap har krevd anerkjennelse av Palestina.

Til NRK sa Espen Barth Eide 22. mai: «Vi forstår det slik at de aller fleste israelere ønsker å bo i en jødisk stat, men også i en demokratisk stat, og da er det nødvendig at den staten har et jødisk flertall. Da må man løse det palestinske spørsmål.» Eide aksepterer altså at Israel skal være en jødisk stat. Israel har ulike lover for israelske jøder og palestinere, og lovene diskriminerer palestinerne. Dette er apartheid. Nasjonalstatsloven, vedtatt i Israel 2018 sier at «Israel er det historiske hjemland for det jødiske folket og de har en eksklusiv rett til nasjonal selvråderett i landet»

Eide forsvarer dermed sionismen, ideen om at jøder, fordi de er jøder, har større rett til landet enn den opprinnelige befolkningen, palestinerne. Dette kan ikke bli demokratisk, med mindre vår utenriksminister vil tømme Israel for palestinere, altså fortsette prosessen med etnisk rensing som startet i 1947. Er det dette Støre og Eide mener når de snakker om «land swap», bytte av land?

Å anerkjenne Palestina må bety at palestinerne har rett til å bo i landet sitt. Halvparten av alle palestinere lever nå utenfor det historiske Palestina, de er flyktninger eller etterkommere av flyktningene fra 1948 og 1967. De er en del av den palestinske nasjonen. Til tross for at FN gjentatte ganger har vedtatt deres rett til retur til sine hjem, har ingenting skjedd. Osloavtalen omfattet ikke flyktningene.

Flertallet av Gazas innbyggere er flyktninger fra områder som nå ligger i Israel. Mange palestinerne på Vestbredden lever i flyktningeleirer, med hjemsteder overtatt av Israel. Støre og Eide nevnte dem ikke med et ord. Mener regjeringen at det kan bli en rettferdig fred uten at flyktningene får vende hjem?

Å anerkjenne Palestina betyr å støtte palestinernes rett til selvbestemmelse. Er den norske regjeringen for det? Statsminister Støre svarte indirekte på det da han sa «Vi vil aldri støtte de som vil endre med vold.» Det var ingen tvil om at han mente Hamas. Han sa ikke et ord om Israels okkupasjon av Palestina, som har vært brutal og voldelig i 76 år!

Støre sa videre at det var viktig å stille krav om å følge folkeretten, igjen henvendt til palestinerne. Ingen tilsvarende krav til Israel. Vil den palestinske staten bare få støtte om Hamas blir ekskludert fra styrende organer? Er det Israel og det «internasjonale samfunnet» som skal bestemme hvem palestinerne skal få velge?

Norge har to utenrikspolitiske sentra, utenriksdepartementet og oljefondet. Ifølge rapporten «Don’t buy into Occupation» hadde Oljefondet i 2023 aksjer for 13,16 milliard dollar i selskaper som bidrar til okkupasjonen av Vestbredden. Oljefondet hadde ved siste årsskifte aksjer for 15,3 milliard kroner i 76 israelske selskaper. FN har utarbeidet en liste over 112 selskaper som styrker og tjener på okkupasjonen av Palestina. Oljefondet har aksjer for 37 milliard kroner i 33 av disse.

Norge fraråder nå handel med varer som er produsert i de ulovlige bosettingene på Vestbredden. Dette er et godt signal, men det rammer en svært liten del av israelsk eksport til Norge. De store israelske landbruksselskapene, som okkuperer store deler av Vestbredden, får fortsatt eksportere til Norge..

Dermed fortsetter Norge å finansiere de illegale bosettingene. Oljefondet motarbeider FN og bidrar til å ødelegge den staten vi vil anerkjenne. Pengene snakker et helt annet språk enn politikken.

Norske og norskeide bedrifter selger våpen og våpendeler som brukes av den israelske hæren i deres pågående folkemord i Gaza. Oljefondet har aksjer i internasjonal våpenindustri som forsyner Israel med våpen. Vi kan ikke både anerkjenne et land og samtidig bidra til at landet angripes militært. Jeg venter på at regjeringen skal fylle sin anerkjennelse med konkrete tiltak. Da skal jeg delta i feiringen!

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!