Ken Jackson har delt denne artikkelen med deg.

Ken Jackson har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Tyske myndigheter utestengte krigskirurg Ghassan Abu Sittah fra hele Schengen. Nå har en tysk dommer bedt om at innreiseforbudet oppheves.

Kan slippe inn i Schengen igjen

SLIPPER INN: En tysk dommer har besluttet å oppheve innreiseforbudet mot Ghassan Abu Sittah. Foto: Tom Henning Bratlie

Først Tyskland, så Frankrike og til slutt Nederland.

Sakte, men sikkert forsto den britisk-palestinske legen Ghassan Abu Sittah at innreiseforbudet som ble ilagt ham på flyplassen i Berlin, ikke bare gjaldt i Tyskland, men i hele Schengen – i et helt år.

Nå melder advokatene hans at de har fått medhold i en tysk domstol. Dommeren ber om at innreiseforbudet oppheves.

«Denne avgjørelsen betyr at Ghassans ytringsfrihet og bevegelsesfrihet ikke lenger er truet, og han kan snakke ut om det han var vitne til i Gaza. Denne seieren kan ikke overdrives», heter det i en uttalelse fra advokat Alexander Gorski.

Krevde begrunnelse

I Tyskland skulle Abu Sittah tale under en propalestinsk konferanse, mens han i Frankrike skulle gjeste senatet for å fortelle om erfaringene han gjorde seg som krigskirurg i Gaza i høst.

I Haag i Nederland var han invitert til å delta i en panelsamtale i regi av organisasjonen Rights Forum 17. mai.

Abu Sittah ble nektet innreise alle tre steder på grunn av tyske myndigheters beslutning om ilegge ham et såkalt administrativt innreiseforbud og føre ham opp i det digitale registeret Schengen informasjonssystem (SIS).

– Målet er å stilne meg, å hindre at folk i Europa skal få høre om det jeg så i Gaza, sa Abu Sittah til Klassekampen tidligere denne måneden.

Human Rights Watch krevde i forrige uke at tyske myndigheter umiddelbart skulle redegjøre for årsakene til innreiseforbudet.

Vitnesbyrd

Abu Sittah, som holdt årets Per Fugelli-foredrag ved Universitetet i Oslo i mars, jobbet i Gaza i 43 dager fra 9. oktober som kirurg ved sykehusene Al Shifa og Al Ahli.

Siden har han reist rundt for å fortelle om det han så og opplevde. I vinter vitnet han for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

På spørsmål fra Klassekampen om hvorfor Tyskland anser ham som en trussel, har Abu Sittah tidligere svart at tyske myndigheter gjennom økt våpeneksport til Israel gjør seg medskyldige i det han kaller et folkemord.

– Når du åpenbart er medskyldig i et folkemord, er det siste du vil at noen som har vært vitne til folkemordet, skal dra rundt til folk og snakke om det, sa han.

Forventer at han slipper inn

«Innreiseforbudet ilagt meg for landene i Schengen-området har blitt opphevet», meldte Abu Sittah på X tirsdag.

International Centre of Justice for Palestinians, som bidro til å føre Abu Sittahs hastesak i den tyske domstolen, skriver i uttalelsen at de forventer at Abu Sittah fra nå av skal få reise fritt rundt i Schengen igjen.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!