Ken Jackson har delt denne artikkelen med deg.

Ken Jackson har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Tidligere ansatte ved Sde Teiman-leiren i Israel beskriver grufulle forhold for palestinske fanger.

Varsler om tortur i Israel

ARRESTERES: En IDF-soldat geleider en mann med bind for øynene i Zeitoun-området sør i Gaza by 19. november. Foto: Mahmud Hams, AFP/NTB

Hva skjedde med de hundrevis av palestinske fangene i Gaza som var avkledd med bind for øynene på bildene som gikk verden rundt i desember?

De kan ha endt opp i Sde Teiman-leiren i Negev-ørkenen i det sørlige Israel. Der sitter palestinske fanger i grå treningsdresser med bind for øynene, angivelig døgnet rundt. De har snakkeforbud og blir straffet fysisk dersom de bryter det.

Det hevder tidligere internerte og varslere som har jobbet ved leiren overfor CNN. De beskriver tortur, ydmykelse og umenneskelig behandling av fangene der, amputasjon som følge av håndjernsskader og skadde som blir lenket fast til senga iført bleier og bind for øynene.

En av de tre varslerne som har jobbet ved leiren, sier til kanalen at han ble instruert til å bruke fanger til å trene på mindre medisinske inngrep som han ikke var kvalifisert til å utføre.

Utvidet varetektslov

Sde Teiman-leiren er et av minst tre militæranlegg som er omgjort til interneringsleirer for palestinere siden 7. oktober – det innrømmer israelske myndigheter, ifølge CNN.

Leirene opprettes med hjemmel i loven om varetektsfengsling av mistenkte militante, som ble endret i desember. Etter endringen kan det israelske militæret (IDF) nå holde mistenkte i varetekt i 45 dager uten arrestordre.

Tidligere var 96 timer den gjeldende grensa, ifølge The Public Committee Against Torture in Israel.

Men IDF avviser at fangene mishandles.

«IDF sikrer forsvarlig oppførsel overfor de internerte i varetekt. Enhver påstand om mishandling fra IDF-soldater blir undersøkt og behandlet deretter», skriver IDF til CNN.

Antallet fanger som holdes i de ulike leirene, er ukjent.

Krever fangeutveksling

I helga intensiverte IDF sine angrep mot hele Gazastripa.

Det voksende internasjonale presset om å stanse den israelske bakkeinvasjonen i Rafah, der over en million palestinere befinner seg, har tilsynelatende ingen effekt.

Israelske myndigheter hevder at den sørlige grensebyen er Hamas’ siste skanse, og at en invasjon er nødvendig fordi Hamas nekter å løslate israelske gisler som de tok under angrepet 7. oktober. Hamas godtok nylig et avtaleforslag som innebar frigivelse av gislene og en slutt på krigen. Statsminister Benjamin Netanyahus kontor avviste imidlertid forslaget fordi det ikke møtte Israels «grunnleggende krav».

I går oppfordret FNs generalsekretær António Guterres til umiddelbar våpenhvile og «betingelsesløs utveksling av alle gisler».

– Men en våpenhvile vil bare være starten. Det vil være en lang vei tilbake fra ødeleggelsene og traumene av denne krigen, sa han, ifølge NTB.

Vil ha leiren nedlagt

CNNs artikkel er ikke den første som tyder på at palestinere utsettes for umenneskelig behandling ved Sde Teiman-leiren. I april meldte Haaretz at en lege ved feltsykehuset i leiren har sendt et brev til Israels forsvarsminister, helseminister og riksadvokat. Der advarer han om at uforsvarlig behandling av fanger kan utgjøre lovbrudd.

«Bare denne uka fikk to fanger beina amputert på grunn av håndjernsskader, som dessverre er en rutinehendelse», skrev legen.

Ifølge ham har samtlige av pasientene i varetekt håndjern på alle fire lemmer.

Tidligere denne måneden meldte Le Monde at et titalls israelere nylig samlet seg til protest utenfor Sde Teiman, og at over 1000 leger fra Israel og andre land har skrevet under på et opprop for å legge ned leiren. Haaretz har på lederplass sammenliknet Sde Teiman med Guantánamo Bay.

«Det faktum at Hamas holder og misbruker israelske gisler, kan ikke unnskylde eller rettferdiggjøre overgrep mot palestinske fanger», skriver avisa.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!