Da Ghassan Abu Sittah landet i Paris sist lørdag morgen, fikk han seg en ubehagelig overraskelse.
– Idet jeg leverte fra meg passet mitt, forsto jeg at noe åpenbart var galt, sier den britisk-palestinske legen på telefon fra London.
Den kjente kirurgen hadde reist fra den britiske hovedstaden, hvor han bor og jobber når han ikke er ute i felten. Etter å ha arbeidet som krigslege i Gaza i høst, har Sittah blitt hyppig intervjuet og reist rundt og fortalt medier, politikere og aktivister om hva han var vitne til.
Annonse
De har fått høre om hvordan en «tsunami» av sivile ofre oversvømte sjukehusene Al Shifa og Al Ahli i Gaza by, hvor han jobbet på spreng under de første ukene av Israels militære svar på Hamas-angrepet 7. oktober.
Lørdag var han invitert av miljøpartiet Europe Écologie Les Verts for å snakke i det franske senatet om de 43 dagene i Gaza, som han selv har beskrevet som «mye verre» noe annet han har sett under sine 25 år som krigslege.
Men slik gikk det ikke.
Satt på «svarteliste»
På flyplassen Charles de Gaulle fikk Sittah nemlig beskjed om at tyske myndigheter hadde meldt han inn for Schengen informasjonssystem (SIS).
– Tyskland har utstedt et innreiseforbud for deg i hele Schengenområdet, fra april 2024 til april 2025, fortalte den franske passkontrolløren meg, sier Sittah.
SIS er et digitalt register for personer ilagt utreiseplikt eller innreiseforbud til Schengen for å sikre en felles ytre grensekontroll.
I passkontrollen ble Sittah dessuten fortalt at det var snakk om et såkalt administrativt forbud, og ikke et juridisk.
– Forskjellen er at med et administrativt forbud må ikke myndighetene gå via en dommer. Og de plikter heller ikke å informere den det gjelder, sukker han.
Deretter ble den prominente legen eskortert av to politibetjenter og satt i varetekt på en flyplasscelle, samtidig som alle hans eiendeler ble beslaglagt. Til slutt ble han returnert til hjemlandet Storbritannia.
Tysk avgjørelse
Når Sittah selv skal forklare hva han ble utsatt for, spoler han tilbake en knapp måned:
13. april nektet tyske myndigheter ham innreise i Tyskland, hvor han skulle tale på en propalestinsk konferanse i Berlin. Også der ble han stoppet på flyplassen.
Beskjeden han fikk fra politiet, var at han var utestengt av hensyn til konferansedeltakernes sikkerhet og den offentlige ro og orden, fortalte han til Klassekampen den gang.
Tysk politi utstedte også innreiseforbud til Hellas’ tidligere finansminister Yanis Varoufakis og den palestinske forfatteren Salman Abu Sitta, samt stengte konferansen.
Sittah fikk beskjed om at innreiseforbudet bare gjaldt Tyskland, og kun i april. Dette understreker han også i dag.
– Vil ikke se meg i Haag
Når Klassekampen spør hvordan ett års innreiseforbud i hele Schengen vil påvirke hverdagen hans, svarer den reisevante legen at denne saken er større enn ham.
Annonse
– Dette viser tydelig at de som styrer, er villige til å skade selve essensen av det som er Europa – nemlig ytrings-, organisasjons- og informasjonsfrihet – for å beskytte Israel. Det er som å sette fyr på sitt eget hus for å beskytte noen andre, sier han.
– Målet er å stilne meg, å hindre at folk i Europa skal få høre om det jeg så i Gaza.
Sittah ser det som et forsøk på å hindre han i å dra tilbake til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag, der sjefaktor Karim Khan leder en etterforskning av mulige krigsforbrytelser begått i Israel, på Gazastripa og på Vestbredden under og etter 7. oktober.
I fire dager i januar vitnet Sittah for etterforskerne i ICC.
Khan har lenge fått kraftig kritikk av palestinaaktivister for å ha trenert etterforskningen i okkuperte palestinske områder, men nå har presset mot sjefaktoren økt fra Israel og USA – i frykt for at israelske ledere snart kan siktes, påpeker Sittah.
– Dette forbudet hindrer meg fra å reise til Haag, sier legen opprørt.
Sjeldent øyenvitne
Ifølge faktasjekksida til avisa Libération føres personer gjerne opp på SIS-lista hvis myndighetene i et Schengen-land mener «utgjør en trussel mot offentlig orden eller nasjonal sikkerhet på territoriet til et medlemsland».
«Israelske politikere og militære ledere ilegges ikke noe innreiseforbud – men det gjør legen som behandlet ofrene i Gaza.»
— Ghassan Abu Sittah, lege
– Hva er det de tyske myndighetene er så redde for, tror du?
– Deres medskyldighet, sier Sittah om Israels krigføring mot Gaza, som han kaller et folkemord – og Tysklands økte eksport av ammunisjon til Israel.
Annonse
– Når du åpenbart er medskyldig i et folkemord, er det siste du vil at noen som har vært vitne til folkemordet, skal dra rundt til folk og snakke om det.
Sittah mener det er avgjørende at han er et av få faktiske øyenvitner til de initiale israelske angrepene i oktober og november i fjor.
– Fordi til syvende og sist, så kan politiske aktivister og analytikere kun gi deres meninger. Mens jeg fortelle deg hvordan det faktisk så ut, sier Sittah.
– Jeg kan fortelle hvor mange vi måtte amputere hver dag, om de krigsskadde barna, og hvordan skadene fra hvitt fosfor ser ut.
«Ikke til å tro!»
Da Sittah etter hvert fikk tilbake eiendelene sine og skrev på X at han var anholdt på flyplassen i Paris, haglet det med reaksjoner.
Den grønne senatoren som hadde invitert Sittah, uttrykte sin «totale forargelse» til avisa Le Monde.
«Det er ikke til å tro! Dette er et nytt stadium i undertrykkelsen av alt relatert til Palestina», tordnet hun.
Senatoren opplyste også at innenriksministerens kontor ble kontaktet, til ingen nytte.
Det er Frankrike som har det overordnede ansvaret for SIS. Men ifølge Libération er det «svært sjeldent» at et land griper inn overfor andre lands innreiseforbud – selv om de kan.
Til slutt fikk Sittah, med hjelp fra en advokat fra senatet, talt via videolink på mobil.
Men han fløy hjem til London uten å få gjeste senatet i Paris den 3. mai. Dagen i forveien gjestet imidlertid Israels økonomi- og industriminister Nir Barkat den konservative tv-kanalen Cnews, fem små kilometer unna.
– Israelske politikere og militære ledere ilegges ikke noe innreiseforbud til Schengen – men det gjør legen som behandlet ofrene i Gaza, sukker Sittah.