Kari Kristensen har delt denne artikkelen med deg.

Kari Kristensen har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Hvordan fikk en liten gruppe milliardærer sette premissene for journalistikken på Marienlyst?

Plutokratiets røst

Illustrasjon: Knut Løvås

Plutokrati: styreform hvor de rikeste
har makten; pengevelde.

Har du hørthistorien om de stakkars norske milliardærene som Støre-regjeringen har tvunget på «flukt»? Der kan en nysgjerrig journalist finne opptil flere morsomme og oppsiktsvekkende nyhetsvinklinger.

Ta, for eksempel, inntjening per aksje på Oslo Børs. Det er et godt mål på lønnsomheten i norsk forretningsliv. Hvor mye falt den fra siste år med næringsvennlig Solberg-regjering (2021) til første år med den næringsfiendtlige juntaen til Støre? Den falt ikke. Inntjeningen ble faktisk 86 prosent høyere under Støre.

Mens mediene fylles av utrøstelige hulk om «næringsfiendtlighet», strutter meklerhusene av optimisme. Forventet inntjening per aksje for de Støre-befengte årene 2022–2025 ligger nemlig 160 prosent (!) høyere enn gjennomsnittet for Erna Solbergs åtte regjeringsår.

Så til investeringene. Hvor mye som investeres er et godt mål på investorenes framtidstro. Hvor bratt falt så investeringene i Norge, etter at Fidel Gahr Støre grep makten i 2021? Sannheten er at investeringsnivået per aksje på Oslo Børs ligger veldig mye høyere under Støre enn Solberg. Faktisk ligger det mye høyere enn noen gang siden 2009. Og optimismen gjelder ikke kun olje og gass, men også fastlandsnæringene. Denne statistikken kunne åpenbart en oppegående redaksjon brukt til noe informativt i møte med den dominerende rammefortellingen, som er hvor vondt og vanskelig det er å være investor under det inkompetente Støre-styret.

Så er det regningene de rike stikker fra. Mens de forhutlede flyktningene i Lugano lar sine silkeskjerfkledde struper klemme ut en siste, desperat sørgesang om «den særnorske formuesskatten», med nesten alle norske medier som tjenestevillig mikrofonstativ, ligger den store flyttebonusen et annet sted.

Femårsregelen, som lot dem slippe skatteregninger i Norge ved å registrere seg som boende utenlands i fem år, kan ha spart Kjell Inge Røkke alene 13 milliarder i skatt. Røkke manøvrerte før regjeringen tettet det hullet. De pengene er tapt. Hadde landets 10 rikeste gjort det samme, ville Norge tapt opptil 70 milliarder kroner på at skatten ble slettet.

70 milliarder er en betydelig sum, vil mange mene. Dagsnytt 18s programleder Espen Aas, derimot, bemerket tørt at «20 rike nordmenn i Sveits gjør vel ikke den store forskjellen».

Dette er milliardærenes fortelling. De vil vi skal tro at det står om småpenger. At regjeringens exit-skatt er irrasjonell symbolpolitikk. De 13 milliarder kronene Røkke stakk av med, er ikke symbolske. Det er et klassespørsmål. Når de rikestes andel av skatteregningen går ned, går andres opp.

Det utfordrer fundamentet for den demokratiske samtalen når de skattesvikende kapitaleiernes velfinansierte First House-fortellinger blir premisset for presumptivt oppegående journalistikk. Finansavisen er som den er. Den store skandalen er NRK.

Da finansministeren sist onsdag la fram sin innskjerping av exit-skatten, som er så moderat at en leder i borgerlige Aftenposten kalte den «rimelig», klarte Dagsrevyen å sende en hovedsak på temaet som lignet en drittpakke fra skattesvikerne i Sveits.

Heller enn å nevne ett eneste tall på hvilke milliardsummer som er unndratt beskatning, var NRKs inngang å besøke Sveits og en gruppe «rike nordmenn som har flyktet fra det norske skattetrykket». De «flykter», altså. Fra «trykket». Reporter-stemmen er Tore Tollersruds, men fortellingen er milliardærenes. Det ville vært like saklig av NRK å fortelle seerne om «rike nordmenn som stikker av fra skatteregningen». Tollersrud ser det annerledes.

Flyktningene har «søkt sammen i et kontorfellesskap», forteller Dagsrevyen, før investor Jens Rugseth legger ut om alt «det folk reagerer på» med regjeringas skatteforslag. I denne sammenhengen er «folk» omtrent 70 individer i den økonomiske overklassen som ikke vil skatte til Norge. Folkets røst, Rugseth, har ifølge Kapital en formue verd nær to milliarder kroner. Hva slags journalistikk er dette?

Deretter får NRKs publikum høre mye om at skatten kan tenkes å ramme norske pensjonister som dør mens de oppholder seg i Spania. NRK glemmer å nevne at skatten ikke slår inn for aksjegevinst under 500.000 kroner. Til gjengjeld kan kommentator Cecilie Langum-Becker informere oss om at «veldig mange flytter ut på grunn av formuesskatten». Det er milliardærenes fortelling. Igjen. Med NRKs stemme. Igjen og igjen. Hvorfor?

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!