Pensjon

Kutter eget tillegg

Når sliterpensjonen fra Folketrygden kommer på plass, vil LO avvikle sliterordningen de selv fikk inn i tariffavtalene i privat sektor.

Bort: LO-nestleder Steinar Krogstad mener det er naturlig at det tariffesta slitertillegget forsvinner når Stortinget lager et allment slitertillegg. Her fra LOs representantskap i februar. Foto: Terje Pedersen, NTBBort: LO-nestleder Steinar Krogstad mener det er naturlig at det tariffesta slitertillegget forsvinner når Stortinget lager et allment slitertillegg. Her fra LOs representantskap i februar. Foto: Terje Pedersen, NTB

I 2018 feiret daværende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen en seier etter et hardt tariffoppgjør med NHO. LO hadde fått på plass en sliterordning, som gir et tillegg i pensjonen for de som går av tidlig og ikke jobber ved siden av pensjonen. Det dreier seg om rundt 30.000 i årlig pensjonstillegg.

Nå har LO selv tenkt å fjerne sliterordningen i tariffavtalene. Grunnen er at et bredt forlik på Stortinget har avtalt at det skal innføres en sliterordning for alle gjennom Folketrygden.

– Vi har aldri hatt som utgangspunkt at det skal være to sliterordninger. Vi vil fase ut sliterordningen i AFP, sier LO-nestleder Steinar Krogstad.

Magasinet Fri Fagbevegelse omtalte Krogstads standpunkt først.

Uenige på tinget

Pensjonsforliket på Stortinget samlet partier fra Høyre til SV, men blant partiene er det full uenighet. SV mener at det skal være mulig å få begge deler, altså at det lovbestemte slitertillegget vil komme på toppen av det man kan få gjennom tariffavtalene. Høyre mener det ikke skal være mulig å få to slitertillegg.

Høyre-nestleder Henrik Asheim sa til Klassekampen at de mener det samla tillegget ville bli for høyt om man kunne få begge.

Tenker som Høyre

LO-nestleder Steinar Krogstad forklarer LOs ståsted om sliterordningen med samme logikk.

– Om du får ut to tillegg, kan det fort bli mer gunstig å gå av enn å jobbe videre. Det strider mot pensjonssystemets intensjon om at det skal lønne seg å jobbe, sier han.

Han legger til at det er relativt få som kan få slitertillegget i dag.

– Du må ha opparbeidet deg rett til AFP for å få det. Altfor få av våre medlemmer er i posisjon til å få det i dag. Med ordningen Stortinget har gått inn for, vil mange flere kunne få.

– Men det som finnes i dag, er jo en tariffordning. Skal man miste noe man har kjempet for?

– Det gir en særfordel for de som har tariffavtale og kvalifiserer seg for AFP. Det er altfor få som gjør det. Mange flere av de som har tariffavtale, vil få rett til slitertillegg når man får det over i Folketrygden. Det vil omfatte mange flere.

– Kunne dere beholdt det, så man kunne få begge deler?

– Det har aldri vært en forutsetning fra vår side.

Motstand blant egne

Krogstads perspektiv møtes med forbauselse av folk i hans eget forbund, Fellesforbundet. Joachim Espe, som sitter i forbundsledelsen, har et helt annet utgangspunkt.

– Jeg reagerer på uttalelsene. Vår inngang til det er at dette skal komme i tillegg. Det skal være en fordel for de med tariffavtale. Det er ikke noe godt bytte om det skal nulles om ordningen skal gjelde alle, sier han.

Han viser til at sliterordningen er ment for å sikre de som ikke orker å stå lenge i arbeid, fordi de har belastende jobber.

– Det er ikke en fet pensjon man får om man går av tidlig. Hele prinsippet i pensjonsreformen er at man taper mye på å gå av tidlig. Det er naturlig for fagbevegelsen å jobbe mot de groveste utslagene, sier han.

NHO med

Klassekampen har kontaktet arbeidslivsorganisasjonene for å høre hvordan de ser på det. NHO-direktør Nina Melsom skriver i en e-post at det ikke er avklart hva som skal skje med den eksisterende sliterordningen i privat sektor.

«Men det som kan sies er at det hele tida har vært en grunnleggende forutsetning for både sliterordningen i privat sektor og sliterordningen i folketrygden at ytelsen ikke kan være av en størrelse som svekker insentivene til å stå i jobb. Å få utbetalt begge ytelsene ser vi derfor som lite aktuelt, det vil bidra til å svekke arbeidslinja», skriver hun.