Leder

Mangelfulle faglige råd

Mandag fikk vi etterretningstjenestenes vurderinger av trusselsituasjonen, som Klassekampen på lederplass karakteriserte som «en merkelig utgivelse, fylt av passive setninger og selvsagtheter». I går var turen kommet til Forsvarsanalysen 2024, utarbeidet av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), som gir innspill til langtidsplanen for Forsvaret. Også her skorter det på dyptloddende analyser i møte med utfordringene vi står overfor i forsvars- og sikkerhetspolitikken.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Leder

Ut av skvisen

Det er mange mørke skyer i horisonten. En av de største truslene er den mye omtalte «trippelskvisen», som er en kombinasjon av amerikansk toll på norske varer, faren for at Norge blir rammet av EUs mottiltak og generell nedgang i verdensøkonomien som følge av Trumps handelskrig. Til tross for det dystre bakteppet venter Statistisk sentralbyrå (SSB) en klar vekst i norsk økonomi på grunn av innenlandske forhold: økt kjøpekraft for husholdningene, lavere renter, ny fart i boligbygging og statlige tiltak, først og fremst til forsvar. I fjor var lønnsveksten på 5,6 prosent. SSB venter i år en økning på 4,2 prosent. Inflasjonen holder seg på 2,7 prosent til tross for uventet høy prisstigning i februar. Norgesprisen på strøm bidrar til å holde den nede.

Mis­for­stått mirakelkur

«Det er helt nødvendig med store skattekutt», sa Høyre-leder Erna Solberg til TV 2 i helga. Den tidligere statsministeren har lenge ivret for at landets formuende skal slippe skatt på aksjer, men nå har hun funnet en ny begrunnelse, oppdatert til dagens politiske situasjon. USAs president Donald Trump har som kjent skapt både sikkerhetspolitisk og økonomisk uro, og det mener Solberg gjør kutt i den norske formuesbeskatningen helt nødvendig. Skattekutt har blitt Høyres mirakelkur. Det er løsningen på de fleste samfunnsonder – nå også sikkerhetspolitikken. Ideen bak er at kutt i beskatning av nordmenns formuer gjør at de investerer mer, og det igjen vil komme resten av samfunnet til gode. Et land som har prøvd denne oppskriften over lang tid, er USA.

Pilskudd mot evigheten

Ibsen, Munch – Solstad. Det er få norske kunstnere som kan måle seg med mannen som gikk ut av verden fredag kveld. Med sine eksistensielle fabler har Dag Solstad (1941–2025) skrevet norske småsteder som Larvik, Lillehammer og Kongsberg inn i verdenslitteraturen. I en æra da både forfatteren og poetokratiet var dødserklært, klarte han gang på gang å sette dagsorden med offentlige intervensjoner om temaer som ytringsfrihet, dannelse og kunstnerisk kvalitet. Selv forfatterskapets marginalia – tekster om fotball, travsport eller norske matvaner – ble tatt imot som litterære begivenheter. Scener og motiver fra bøkene hans – gymnaslærer Pedersens sykkeltur på vannet, Elias Ruklas paraply-nedsmelting, den amerikanske ambassadøren med grisehode – er for lengst blitt en del av det norske kollektive (u-)bevisste. I en scene i «Ellevte roman, bok atten» (1992) – den første av Solstads tre romaner om Bjørn Hansen – nevnes det i forbifarten at Camilo José Cela er blitt tildelt nobelprisen i litteratur.