Nylig slo Høyres nestleder Henrik Asheim fast til NRK: «Vi bør rett og slett si at det ikke er lov å uføretrygde mennesker under 30 år» – før han valgte å moderere seg. Det finnes nemlig noen mennesker under 30 år som Høyre mener fortjener en uføretrygd. Det er de som ifølge Asheim er uføre av en «åpenbar grunn», for eksempel som er «født ufør».
Her er det på sin plass med litt folkevalgtopplysning. For det første blir ingen født ufør. Uføretrygd får man tidligst det året man fyller 18. For det andre har absolutt alle uføre minst én åpenbar grunn til å være ufør, nemlig at de har fått et vedtak fra Nav om at de ikke kan jobbe. Dette vedtaket blir gjort av fagfolk i samråd med lege eller psykolog.
Hvem er det Henrik Asheim og Høyre mener når de snakker om dem som er uføre uten åpenbar grunn? Det er de som er psykisk syke. Eller, ikke alle som er psykisk syke. De som er født med psykisk utviklingshemming, har selvfølgelig en åpenbar grunn til å være uføre (så de kan visst samfunnet gi opp). De andre har Høyre sin egen blå resept for: «Når den viktigste årsaken til at unge blir uføre er psykiske lidelser, trenger de aktivitet og jobb, ikke at samfunnet gir dem opp», skriver Asheim om sitt eget forslag i Dagens Næringsliv.
Å skjære alle psykisk syke over én kam på denne måten er ikke bare dumt, det kan også være farlig. For å bli ufør med psykiske lidelser holder det ikke å gå til psykolog en gang iblant for å snakke om noe man sliter med. Det må ligge en ganske alvorlig diagnose i bunn. Vi snakker om schizofreni, tunge depresjoner, personlighetsforstyrrelser eller bipolare lidelser.
Det store flertall av psykisk syke har selvfølgelig godt av arbeid, fordi de ikke er i nærheten av å være uføre. Hvem som har godt av arbeid, bør imidlertid ikke avgjøres av Høyres programkomité som roter rundt på tenkeloftet.
«Høyres resept er alternativ medisin i sjaman Durek-tradisjon»
Å trekke et skarpt skille mellom psykisk og fysisk sykdom slik Høyre gjør, vitner om holdninger jeg trodde vi var ferdige med. Som partiet selv skriver på sine nettsider: «Psykdom er også sykdom. Om du sliter psykisk skal du være like trygg på at du får like god hjelp som du ville fått om du brakk foten.» Gjelder dette virkelig bare fram til den psykisk syke møter opp på et Nav-kontor? Hvorfor skal psykisk sykdom tas på alvor i helsevesenet, men aldri i trygdesystemet?
Asheims forslag er motivert av to skumle utviklingstrekk. Det første er en vekst i antall unge som sliter psykisk. Disse problemene løses ikke ved å frata samtlige psykisk syke under 30 år uføretrygden med et pennestrøk. Vi må se på årsaken til veksten i psykiske plager, som økt utseendepress og den voldsomme bruken av skjerm i skolen og andre steder. Rask og riktig psykisk helsehjelp er også sentralt. Dette virker det som Høyre forstår så lenge vi snakker om helse. Men så fort vi snakker om trygd, er plutselig alt glemt.
Det andre Asheim er redd for, er veksten i antall unge uføre. Hva kommer denne veksten av? Her kan Asheim lytte til sin partileder Erna Solberg. I sin bok «Veien videre» (2023) skriver hun at den såkalte doblingen av unge uføre i hovedsak skyldes omlegging av stønader eller at flere med alvorlige diagnoser overlever lenger på grunn av medisinsk utvikling. Lavere dødelighet trekker også Nav fram som en hovedårsak til «trygdebølgen» blant unge.
Er det noe å slå alarm for at medisinske fremskritt fører til at flere vokser opp og lever lenger? Å bruke fremskrittene som argument for å frata unge uføre med psykisk sykdom økonomisk trygghet, er ikke bare misvisende – det er ganske nedrig.
Det er åpenbart fint om unge uføre blir friske og kommer seg i arbeid. Men i denne sammenhengen er Høyres resept alternativ medisin i beste sjaman Durek-tradisjon. Ingen blir friskere av å miste inntektssikringen. I stedet ligger svarene i bedre medisinsk behandling og økt tilrettelegging i arbeidslivet. Da må vi legge bort lettvinte og lite gjennomtenkte forslag av den typen Henrik Asheim kommer med. Første bud kan være å bli enige om at psykisk sykdom også er ekte sykdom.