Listeria er en ekkel bakterie. Siden den både kan formere seg ved lave temperaturer (1–4’C) og tåler oksygenfrie miljø godt, er den en stadig trussel for alle som produserer langtidsholdbar, spiseferdig mat som ost, kjøttpålegg, røykelaks og rakfisk. Sjøl om det er ørsmå mengder når produktet blir laga, kan den formere seg til millioner i løpet av tida som går fram til siste bruksdag. Og da kan bakterien gi alvorlig sjukdom, især hos folk som har dårlig immunforsvar. En betydelig andel av befolkningen er nemlig immunsupprimert, altså at man har dårlig immunforsvar på grunn av alvorlig sjukdom, graviditet eller høy alder.
De siste par åra har det vært en rekke utbrudd av listeriose i Europa med røykelaks som årsak. Det har vært flere titalls dødsfall – i Sverige er 7 av 18 kjente smitta døde av sjukdommen. Det svenske utbruddet har sitt opphav i en norskeid fabrikk i Smögen i Båhuslen, og råvarene til røykelaksproduksjonen kommer fra norske lakseslakterier.
Mattilsynet har hatt prosjekter som har vært spesifikt innretta på forekomsten av Listeria i lakseslakteriene. Mattilsynet krevde at slakteriene varsler videre i produktkjeden dersom bakterien ble påvist i det som sendes til foredlingsbedrifter som produserer røykelaks. Det fikk laksenæringas organisasjon Sjømat Norge til å mobilisere sine fagfolk og advokater. De mener at pålegget er i strid med det EU/EØS-baserte regelverket og vedtak om varsling måtte trekkes tilbake!
«Det gikk som det ofte går, næringa ble for sterk»
Det gikk som det ofte går, næringa ble for sterk, og Mattilsynet må trolig til og med betale Sjømat Norges advokatutgifter.
Næringas folk bedyrer stadig vekk av det viktigste for dem er å «levere trygg mat» til forbrukerne. Men vi kan ikke vente at maten skal være trygg når det av og til er en nisse på lasset fra slakteri til foredlingsbedrift. Næringa bør innføre et sjølpålagt krav – at all påvisning av Listeria i slakteri må følges opp med varsel til neste ledd i kjeden.
En annen mulighet er at norske myndigheter tar denne saken opp med riktig instans i EU og får endret den håpløse regelen. Vil Mattilsynet sørge for det?