Anita Fnugg har delt denne artikkelen med deg.

Anita Fnugg har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Israel vet hvor mange sivile liv de tar – før de bomber. Det hevder to israelske medier i en ny rapport.

Kalkulerer med store sivile tap

Bombet: Palestinere ser på ødeleggelser etter israelske bomber i Rafah på Gazastripa mandag. Foto: Hatem Ali, AP/NTB

Israel har beregninger på hvor mange sivile palestinere som vil rammes når de velger sine bombemål i Gaza.

Det kommer fram i en rapport laget av det israelsk-palestinske nettstedet +972 og den hebraiskspråklige nyhetssiden Local Call.

Undersøkelsen er basert på intervjuer med sju anonyme medlemmer av det israelske etterretningsmiljøet, samt dokumentasjon fra den israelske hæren og kilder på Gazastripa. En av kildene er i artikkelen sitert på at «ingenting» er tilfeldig i den israelske bombingen.

«Når en tre år gammel jente blir drept i et hjem i Gaza, er det fordi noen i hæren bestemte at det var ikke så nøye om hun ble drept – at det var en pris verdt å betale for å ramme et [annet] mål. Vi er ikke Hamas. Dette er ikke tilfeldige raketter. Alt skjer med vilje. Vi vet nøyaktig hvor mye ‘utilsiktet skade’ det er i hvert hjem», sier kilden.

– Ingen er trygge

Israel har de siste døgnene fortsatt den intense bombingen av den sørlige Gazastripa. Helsemyndighetene på Gaza sier nå at 16.200 mennesker er drept siden 7. oktober, inkludert 7100 barn. Flere tusen kan dessuten ligge begravet i ruinene.

FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths sier at ingen steder er trygge, verken sykehus, tilfluktssteder eller flyktningleirer.

«Ingen er trygge. Ikke barn. Ikke helsearbeidere. Ikke humanitære arbeidere», sier Griffiths ifølge NTB.

Meron Rapoport er redaktør ved Local Call og +972 og jobbet med rapporten der funnene om Israels bombing kommer fram.

Han sier på telefon fra Israel at det mest sjokkerende for ham var at det israelske militæret har presise anslag for hvor mange sivile som kan bli drept for hvert mål som skal rammes.

– Til tross for at de kjenner dette antallet, gjennomfører de angrep som resulterer i at hele familier blir drept, sier Rapoport.

Lars Peder Haga, førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen, sier rapporten fra +972 bekrefter det han har mistenkt etter 7. oktober, om at Israel har hevet toleransen for det han kaller «sivile følgeskader».

– Ting tyder på at toleransen for sivile følgeskader er skrudd veldig høyt etter 7. oktober, sammenliknet med tidligere, sier Haga.

Stygge proporsjoner

Hvordan Israel velger ut sine mål, er en strengt bevoktet hemmelighet. Undersøkelsen fra +972 og Local Call peker på tre faktorer som har bidratt til at enda flere sivile palestinere blir drept nå enn tidligere.

  • Det israelske militæret (IDF) har utvidet sin aksept for å bombe ikke-militære mål.
  • De har færre hemninger knyttet til å forårsake sivile tap.
  • De bruker kunstig intelligens (KI) til å generere mål.

Det at Israel bevisst aksepterer flere sivile tap enn i tidligere kriger, er omtalt i en rekke andre medier.

I angrepet på flyktningleiren Jabalya i oktober, der en av lederne for Hamas’ angrep 7. oktober ble drept, visste IDF trolig at hundrevis av sivile ville rammet, ifølge eksperter intervjuet av The Washington Post.

Meron Rapoport sier at han på ingen måte undervurderer Hamas’ angrep på Israel, som han omtaler som «brutalt og barbarisk».

Han mener likevel logikken det israelske militæret ifølge kildene deres benytter, er sjokkerende og problematisk.

– Målet deres er ikke å drepe hundrevis av sivile. Men de gjennomfører en bombing som ifølge deres egne estimater kan føre til at hundrevis blir drept, for å ramme én Hamas-leder, sier han.

– Blir «slurvete»

En annen avsløring som kommer fram i rapporten, er at Israel også bomber reint sivile mål i et forsøk på å legge «sivilt press» på Hamas – altså at de ønsker å snu sivilbefolkningen mot Hamas. Målene kan være universiteter, offentlige bygninger og boligblokker.

Rapoport sier at dette har vært en kjent del av Israels strategi, i hvert fall siden krigen mot Hizbollah i Libanon i 2006. Det som er nytt i den pågående krigen, er at dette er en sentral del av strategien.

Tidligere har det dessuten vært vanlig å varsle dem som befinner seg i bygningene på forhånd. Nå har de indikasjoner på at boligblokker har blitt bombet uten noen form for advarsel, ifølge Rapoport.

En tredje komponent i avsløringen er bruken av kunstig intelligens til å velge ut mål. Dette har gjort bombingen det til en kilde omtaler som «en massiv henrettelsesfabrikk», som gjør det lettere for de ansvarlige å gjennomføre problematiske og inhumane avveininger.

Det israelske militære (IDF) bekrefter på sine nettsider at de benytter seg at etterretningsinformasjon som bygger på KI.

Det skjer gjennom programmet «Evangeliet» (Habsora på hebraisk). The Guardian, som også har omtalt avsløringene fra +972, skriver at Israel har skrytt av at KI bidrar til å redusere sivile tap.

Ekspertene er imidlertid kritiske til dette. Haga ved Luftkrigsskolen sier at bruken av KI kan bidra til å «gjøre målutvelgelsen slurvete»

– Dette med forholdet mellom militær fordel og sivile følgeskader er ikke en låst matematisk formel. Det er en skjønnsmessig vurdering, og den kan ikke en kunstig intelligens gjøre, sier Haga.

Strategisk nederlag

Folkeretten krever at angriperen tar alle nødvendige forbehold for å hindre at sivile blir rammet. Den forbyr også sivile ofre som er uproporsjonale med den militære gevinsten man søker å oppnå.

– Det kommer til et punkt hvor det ikke lenger er lovlig. Hvor det ikke står i proporsjon til den militære gevinsten, sier Haga.

Peter Lerner, en talsperson for IDF, har tidligere sagt til NRK at hvert mål går gjennom et godkjenningsprogram, men at han «ikke tror» det foregår noen kalkulering i forkant av bombingen.

«Engasjementsreglene er i tråd med det strategiske målet om å ødelegge Hamas og sørge for at terrororganisasjonen aldri kan svinge sverdet sitt mot oss igjen», sier Lerner til NRK.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin kom i helga med en advarsel om at Israel risikerer å lide et «strategisk nederlag» dersom de ikke gjør mer for å beskytte sivilbefolkningen på Gaza. Han sa at Israel med sin bombing av sivile kan drive palestinerne inn i armene på Hamas.

At selv USA reagerer, mener Haga er en tydelig illustrasjon på hvor mange grenser den israelske bombingen har krysset.

– Når til og med USA begynner å lure på om de bruker for mye makt, da sliter de med legitimiteten, sier Haga.

Dette får du

  • Maktkritisk journalistikk

    Få tilgang til hele avisa på papir og nett. Du kan velge å få papiravisa hver dag, lørdag eller kun nettavis.

  • Prisvinnende nettavis

    Klassekampen.no gir papirfølelsen på nett, uten distraksjoner og billige grep.

  • Magasiner

    Du får Musikkmagasinet på fredag, Bokmagasinet på lørdag, samt Le Monde diplomatique på norsk en gang i måneden.