Tirsdag kunngjorde Frankrike at landet følger etter USA og Storbritannia og innfører sanksjoner mot voldelige israelske bosettere. USA og Storbritannia innførte nylig sanksjoner mot fire «ekstremistiske» bosettere på den okkuperte Vestbredden, hvorav én person sanksjoneres av begge land. Frankrike tar det et skritt videre og sanksjonerer 28 bosettere. Landet jobber dessuten for å innføre sanksjoner på EU-nivå.
Vold mot palestinere på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem har økt siden Hamas-angrepet og den pågående krigen på Gazastripa. FN har registrert over 516 bosetterangrep på Vestbredden siden 7. oktober, ifølge Al Jazeera. Ofte er israelske soldater direkte eller indirekte involvert.
USAs utenriksdepartement opplyser at de fire sanksjonerte bosetterne blant annet står bak voldelige angrep som har medført et dødsfall og andre skader, brannstiftelse og hærverk. På mandag uttalte utenriksminister David Cameron at Storbritannias fire utvalgte bosettere er involvert i «forferdelige menneskerettsbrudd».
«Ekstremistiske bosettere truer palestinere, noen ganger med våpen, og tvangsutkaster dem fra land som lovlig tilhører dem», sa Cameron, ifølge Haaretz, og la til at «Israel må gjøre betydelig mer for å stoppe bosetternes vold».
Systemproblem
Shawan Jabarin, direktør for den palestinske menneskerettsorganisasjonen Al-Haq, har sagt til Radio France Internationale at sanksjonene er en positiv utvikling, men at de også potensielt kan virke villedende siden de ikke adresserer grunnårsaken til volden: det israelske bosettingsprosjektet, stemplet som ulovlig av FNs sikkerhetsråd i 2016.
Det er ikke bare snakk om «en ekstremist her eller der», påpeker han og legger til at «spørsmålet er: hvem står bak og hvorfor, og forbrytelsen er overføringen av israelere til palestinsk territorium og bygging av bosettingene».
502.991 israelere hadde bosatt seg på Vestbredden i 2022. I 2023 økte antallet til 517.407 – altså med nærmere 3 prosent. De siste fem årene har bosetterbefolkningen på Vestbredden økt med totalt 15 prosent, viser tall publisert på søndag av bosetterorganisasjonen West Bank Jewish Population Stats, sitert av AP.
«Forbrytelsen er overføringen av israelere til palestinsk territorium.»
— Shawan Jabarin, Al-Haq
Dersom utviklingen fortsetter i samme tempo, vil bosetterbefolkningen på Vestbredden nå 600.000 før 2030. I tillegg bor over 200.000 israelere i ulovlige bosettinger i Øst-Jerusalem. Palestinas ambassadør til Storbritannia, Husam Zomlot, skriver på X at sanksjonene er «et skritt i riktig retning», men at «alle bosettinger er ulovlige, og alle bosettere bør behandles deretter. Alle produkter fra bosettinger og selskaper som profitterer på dem, bør sanksjoneres».
Nye muligheter
Etter fire måneder med krig tar flere israelere til orde for å benytte anledningen til å gjenetablere bosettinger på Gazastripa. Israel trakk bosettere ut av Gaza i 2005.
Arrangementet «Konferanse for Israels seier – bosetting bringer sikkerhet: Tilbake til Gazastripa og Nord-Samaria» i Jerusalem vakte oppsikt i januar. På deltakerlista var 3500 personer – også israelske ministre.
«Om vi ikke vil ha et nytt 7. oktober, må vi dra hjem igjen og kontrollere [Gaza]», sa sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir i sitt innlegg under konferansen, ifølge Haaretz.
Flere, blant andre tidligere toppbyråkrat Josh Paul, sier til The Guardian at USA også bør innføre sanksjoner mot ministre som oppfordrer til vold og fordrivelse av palestinere.