Siden 90-tallet har Erik Hillestad, leder i Kirkelig Kulturverksted, vært i Palestina mer enn 40 ganger. Kirkelig Kulturverksted har samarbeidet med palestinske musikere og kulturinstitusjoner i 25 år.
Nå er Hillestad tilbake, samtidig som minst 28.775 palestinere i Gaza er blitt drept i israelske angrep siden 7. oktober. Sammen med artistene Moddi, Marthe Valle og Knut Reiersrud skal han i løpet av uka besøke Ramallah, Betlehem og Jerusalem.
– Vi er her for å lytte og kjenne på hvordan palestinere opplever situasjonen etter alt som har skjedd i Gaza og i skyggen av det som skjer i Gaza, sier Hillestad.
Skal lage musikk
Siden krigen brøt ut i oktober er 75 prosent av Gazas innbyggere drevet på flukt. Ifølge NTB er minst 391 palestinere på den okkuperte Vestbredden av israelske soldater og bosettere. Over 4300 personer er såret, og over 6500 er tatt til fange.
Hillestad er opptatt av at man ikke glemmer resten av Palestina mens Gaza-krigen pågår.
– De vi møter vil at vi skal fortelle sannheten om det som foregår her. Sannheten om fordrivelse, apartheid og krigsforbrytelser. Verdenssamfunnet glemmer at det ikke bare skjer i Gaza. På Vestbredden og i Jerusalem øker antallet arrestasjoner radikalt, og fordrivelser skjer i et høyere tempo enn noen gang fordi verden ikke følger med.
Formålet med turen er å formidle det de ser og blir fortalt på kunstens språk, sier Hillestad.
– Flere norske artister har vist støtte til Palestina gjennom opprop, blant annet. Hvorfor er det nødvendig å dra til Palestina?
– Det føles feil å ikke være med dem som er våre venner og samarbeidspartnere over mange år nå når situasjonen er blitt så dramatisk. Det er begrenset hvor mye vi kan forstå over telefonen, vi må kjenne det, sier Hillestad.
Dessuten tror han kunsten de seinere skal skape vil styrkes av besøket.
– Jeg er sikker på at det vi kan gjøre kunstnerisk i Norge vil bli sterkere ved at vi er her. Det betyr også mye for dem. De føler seg sett, og de blir veldig glade når vi kan fortelle dem at støtta til Palestina vokser i Norge nå.
– Det er voldsomt
Også Hans Olav Baden, påtroppende leder i Kirkelig Kulturverksted, og Kari Veiteberg, biskop i Oslo, er med på turen.
Gruppa ankom Jerusalem på lørdag og er nå i Ramallah på Vestbredden. I Øst-Jerusalem møtte de søndag palestinere som fortalte at de trues med å bli fordrevet.
«Palestinerne forteller oss at de er dypt skuffet over Vesten.»
— Erik Hillestad, leder i Kirkelig Kulturverksted
– Israel styrker nå sitt nærvær i Øst-Jerusalem for å sikre at Jerusalem aldri vil bli en palestinsk hovedstad. Vi møtte en gruppe som kjemper for palestinsk overlevelse i bydelen Silwan og bruker dans som uttrykksform.
– Vi møtte også en mann som lette etter familiefotografier huset sitt som hadde blitt revet av israelere for noen dager siden. Og en 16-åring som hadde blitt arrestert og torturert av israelsk militærpoliti. Det er sterkt og voldsomt å se dette på nært hold.
I tillegg til musikkmiljøer og aktivistgrupper har de møtt Mustafa Barghouti i Røde Halvmåne.
– Palestinerne forteller oss at de er dypt skuffet over Vesten. De hadde aldri trodd at vesten skulle akseptere det som nå skjer i Palestina. Også Barghouti, med sin lange erfaring innen diplomati uttrykte sterkt at han ikke trodde vestlige land ville svikte dem så mye som de nå gjør, sier Hillestad.
Tror ikke på egen stat
Marthe Valle sier på telefon til Klassekampen at det er særlig viktig å besøke Palestina nå.
– Jeg har et nært forhold til Palestina og har reist hit i mange år. Det er viktig at vi reiser nå for å få historiene til de vi kjenner og som bor her, om hvordan okkupasjonen oppleves.
Hun har vært aktiv i den norske solidaritetsbevegelsen for Palestina i mange år.
– Jeg opplever at okkupasjonen i form av bosettinger og økt begrensning i palestinernes bevegelsesfrihet aldri har vært så omfattende som nå. De vi møter, sier at en egen palestinsk stat virker fjernere enn noen gang før. Disse historiene må vi fortelle, sier Valle.