Anita Fnugg har delt denne artikkelen med deg.

Anita Fnugg har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Over 200 nordmenn er hentet ut av helvetet i Gaza. Frp vil ha dem gransket av politi og barnevernet.

Vil sende politi etter nordmenn reddet fra Gaza

Vil etterforske: Frps Erlend Wiborg stiller spørsmål ved hvorfor nordmenn valgte å reise til Gaza før 7. oktober. Foto: Tom Henning Bratlie

– 212 nordmenn er reddet ut av Gaza etter å ha vært fanget i ukevis i verdens mest brutale krigssone. Du ber justisministeren sørge for at politi og barnevern gransker de evakuerte for «mulige brudd på skoleplikt, omsorgssvikt, brudd på utlendingsloven, brudd på statsborgerskapsloven og brudd vilkår for opphold i Norge»?

– Jeg er veldig glad for alle norske borgere som kommer seg ut, som kommer i trygghet. Så må det være lov å stille spørsmål. Utlendingsdirektoratet har i flere år vært krystallklare i sin anbefaling om at ingen skal reise til Gaza på grunn av fare for liv og helse. Likevel har flere hundre norske borgere brutt reiserådet. Mange har tatt barn i skolealder ut av skolen eller tatt med enda yngre barn, på tross av varsel om fare for liv og helse. Det er åpenbart uansvarlig. Da er det naturlig å be barnevernet ta en sjekk om det foregår omsorgssvikt.

– Hvorfor granske brudd på opphold og statsborgerskapsloven?

– Flere av dem som er hentet ut av Gaza, har søkt og fått opphold i Norge fordi det er for farlig for dem å være der. Noen sier de er blitt torturert og forfulgt av Hamas. Så reiser de tilbake på ferie til det området de flyktet fra. Da stiller jeg spørsmål ved om de hadde behov for beskyttelse opprinnelig.

– De siste ukene viser vel at Gaza er et livsfarlig sted?

– Jo. Gaza er et farlig sted, men hvis du har flykta fordi det er farlig, hvorfor reiser du på ferie tilbake dit? Da mener du kanskje det er trygt nok å være der.

– Palestinere i Gaza kan ikke reise ut. Kan de ikke ha dratt ditt fordi det er eneste måten å møte familie?

– At noen har dratt for å møte familie, er åpenbart, men du tar ikke med deg babyer i et område hvor det er fare for liv og helse.

– Er det aktuelt å ta fra folk statsborgerskap?

– Hvis det er noen som har jukset i søknad om asyl og statsborgerskap, så mener jeg man skal miste oppholdstillatelsen og eventuelt miste statsborgerskapet. Om det har skjedd, vet jeg ikke. Det må undersøkes.

– De evakuerte har vært gjennom forferdelige uker med blokade og bombing. Bør ikke fokus være på å hjelpe dem og ungene gjennom traumer de har opplevd, heller enn å pusse politi og alskens instanser på dem?

– De skal selvfølgelig få hjelpa de har behov for. Spesielt barna er det viktig at følges opp. De har opplevd ting ingen barn skal oppleve. Nettopp derfor mener jeg det er riktig å kople på barnevernet. Man må kunne stille spørsmål om foreldrene er egna omsorgspersoner når man tar med barna til et så farlig område.

– Kripos undersøker om nordmennene som har vært i Gaza, har blitt utsatt for krigsforbrytelser. Din partileder, Sylvi Listhaug, ber om etterforskning av om nordmennene i Gaza var involvert i terrorhandlingene mot Israel. Har dere indikasjoner på det?

– Nei, men det må i høyeste grad undersøkes. Gaza har lenge vært styrt av en brutal terrororganisasjonen. Hamas gjennomsyrer samfunn og institusjoner. Når du har nordmenn som jevnlig reiser ned, så må man undersøke. Er det snakk om ferie, eller er det personer som har hatt kontakt med Hamas eller andre terrororganisasjoner og eventuelt bistått dem?

– Er dere redd for at nordmenn som har returnert fra Gaza, utgjør en fare her hjemme?

– Jeg sier på ingen som helst måte at alle som var i Gaza, er terrorister – men det må undersøkes. Vi kan ikke være naive.

– NRK har fått bekreftet fra flere kilder at nordmenn med både norsk og israelsk statsborgerskap har fått innkallelse fra det israelske forsvaret IDF, og at det i dag er flere nordmenn som kjemper for Israel. Vil dere be om gransking av om nordmenn som sloss på israelsk side, medvirker til krigsforbrytelser?

– Kripos har sagt at det er lovlig for nordmenn og andre med dobbelt statsborgerskap å jobbe for IDF. Det er fastslått. Hvis det er noen som begår krigsforbrytelser, så skal det straffes. Uavhengig av du er norsk, israelsk eller palestiner.

– Mange, særlig muslimer, opplever at det er en dobbeltmoral i Vesten. Russland straffes hardt for overgrep mot Ukraina, mens Israels forbrytelser mot palestinere ikke får konsekvenser. Utenriksministeren har også advart mot Vestens dobbeltmoral. Hva tenker du?

– Jeg er helt uenig. Russland gikk til et brutalt angrep på sitt naboland. Helt uprovosert. Her var det Israel som ble angrepet. De ble beskutt med mange tusen raketter. Minst 1200 drepte, brutal nedslakting av sivile. Selvfølgelig har Israel full rett til å forsvare sitt land og sitt folk. På samme måte som vi ville forsvart oss, og Ukraina forsvarer seg.

– Antallet døde palestinere er nå over ti ganger så høyt som på israelsk side. Over 6000 av de døde er barn. Er det ingen krav til proporsjonalitet fra Israel?

– I en krig kan man ikke snakke om proporsjonalitet ved å telle antall personer. Her handler det om å stoppe en trussel. Dessverre velger Hamas å bruke sivile som skjold. Da vil det dessverre alltid gå med store sivile tap. Man må alltid gjøre det man kan for å begrense det, men når du kjemper mot noen som bruker sivile skjold, ser vi dessverre disse tapene. Sånn var det når nazistene angrep oss. Vi slo tilbake. Dessverre var det mange sivile tyskere som døde.

Dette får du

  • Maktkritisk journalistikk

    Få tilgang til hele avisa på papir og nett. Du kan velge å få papiravisa hver dag, lørdag eller kun nettavis.

  • Prisvinnende nettavis

    Klassekampen.no gir papirfølelsen på nett, uten distraksjoner og billige grep.

  • Magasiner

    Du får Musikkmagasinet på fredag, Bokmagasinet på lørdag, samt Le Monde diplomatique på norsk en gang i måneden.