Roger Christensen har delt denne artikkelen med deg.

Roger har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Tilhørere protesterte og forlot salen da filosof Slavoj Zizek talte under bokmessa i Frankfurt.

Utskjelt etter Gaza-tale

UNNSKYLD, MEN ...: Slavoj Zizeks åpningstale på Frankfurt-bokmessa ble avbrutt av Uwe Becker (til venstre), antisemittismekommissær i delstaten Hessen, som ikke likte det han hørte. Foto: Arne Dedert, DPA/NTB

«Vent med applausen. På slutten kommer dere ikke til å applaudere.»

Slavoj Zizeks forutanelser før han holdt sin åpningstale til publikum på bokmessa i Frankfurt tirsdag kveld, skulle vise seg å stemme.

Da den slovenske filosofen gikk av scenen drøyt 20 minutter seinere, var salen tommere og applausen spredt. Til deler av publikums forargelse benyttet Zizek talen på å mane til forståelse for hvordan angrepet på Israel kunne skje.

«Analyseforbud»

Zizek åpnet med – «uten noen hvis eller men » – å fordømme Hamas’ angrep på israelere. Men så hevdet han at det finnes et «forbud mot å analysere» konflikten.

«Idet man nevner behovet for å analysere situasjonens komplekse bakgrunn, blir man regelrett anklaget for å støtte eller rettferdiggjøre Hamas’ terror.»

Over de neste minuttene fordømte Zizek Hamas’ uttalelser om at israelere ikke hører hjemme i Palestina – og Israels, ifølge ham, liknende uttalelser om staten Israel kun tilhører israelere.

«Kanskje det første man bør gjøre, er å klart anerkjenne den massive desperasjonen og forvirringen som kan føde onde handlinger. Kort sagt: Det blir ingen fred i Midtøsten uten å løse det palestinske spørsmålet.»

Zizek forsvarte Israels rett til å gå til motangrep, men uttalte også at «idet du aksepterer at det ikke er mulig å kjempe for begge sider på samme tid, har du mistet sjela di».

Ble avbrutt av publikum

Flere ganger ble Zizek avbrutt av folk i salen: «Du kan ikke sammenlikne Hamas’ terror med det de gjør på Israels side!» utbrøt én.

Uwe Becker, Hessen-delstatens antisemittismekommissær, avbrøt Zizek og beskyldte ham for å relativisere Hamas’ angrep.

Dét ble avvist fra talerstolen. Zizek nektet for at han relativiserte angrepet på Israel: «Det var en grusom forbrytelse. Jeg sier bare at å snakke på den måten du snakker nå, setter millioner av palestinere i en umulig posisjon, som vil gi grobunn til antisemittisme.»

Han parafraserte USAs utenriksminister Antony Blinken: «Israel er i sin fulle rett til å slå tilbake, men hvordan de gjør det, angår oss alle.»

Bokmesse-sjefen tok ordet

Uwe Becker skal ha gått ut og inn i salen flere ganger, og på et tidspunkt var han oppe på scenen og konfronterte Zizek, ifølge Der Spiegel.

Seinere uttalte Becker til det tyske nyhetsbyrået DPA at grensa for det frie ord går «der det relativiserer, bagatelliserer og sidestiller ting i en kontekst der de ikke kan sidestilles».

Umiddelbart etter at Zizek gikk av scenen, tok bokmesse-direktør Juergen Boos spontant ordet: «Dette er ordets frihet.» På vegne av hele bokmessa fordømte Boos terroren i Israel.

Han fortsatte: «Jeg er også glad for at noen kan avbryte en tale. Det må være mulig. Jeg er glad for at vi lyttet til hele talen, selv om vi kanskje ikke liker den. Selv om vi fordømmer den, er det viktig at vi lytter til hverandre.»

«Skandaløs avgjørelse»

Zizek avsluttet talen med å snakke om Adania Shibli, den palestinske forfatteren som etter planen skulle ha mottatt en litteraturpris under bokmessa.

Før helga ble seremonien avlyst, med Hamas’ angrep og lidelsene i regionen som begrunnelse, noe også Klassekampen har omtalt denne uka.

Å utsette tildelingen var en «skandaløs avgjørelse», hevdet Zizek fra scenen. Det strider imot alle bokmessas verdier, ifølge ham. Litteraturen er nøkkelen til å forstå konflikten og dens bakgrunn – og til å finne en løsning, hevdet filosofen.

«Tesen min, for å sjokkere dere igjen, er: Ingen etnisk rensing uten poesi», sa Zizek og minte lytterne om folkemordet i Rwanda og krigene i det tidligere Jugoslavia, hvor poeter hadde stor innflytelse.

«Jeg er ikke bare stolt over å være her. Jeg er også litt skamfull.»

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!