Anders Ericson har delt denne artikkelen med deg.

Anders Ericson har delt denne artikkelen

Bli abonnent

«Bibliotekenes FN» avholder neste års konferanse i Dubai. Norsk bibliotekforening fraråder medlemmene sine å reise.

Vurderer å boikotte konferanse i Dubai

OMSTRIDT: Verdens største organisasjon for biblioteker skal avholde sin neste konferanse i Dubai. Bildet er fra det nye Mohammed Bin Rashid-biblioteket, oppkalt etter landets emir. Foto: Giuseppe Cacace, AFP/NTB

I forrige uke meldte Svensk bibliotekforening at de boikotter konferansen til International Federation of Library Associations (Ifla) i 2024. Bakgrunnen er at bibliotekorganisasjonen vil avholde konferansen i Dubai.

Det innebærer blant at programmet ved konferansen vil være strippet for LHBT-temaer. Organisasjonen har en egen seksjon som jobber med LHBT-spørsmål, men Ifla har foreslått at de avholder sin egen konferanse et annet sted og på et annet tidspunkt, ifølge SVT.

Det har ført til at flere svenske aktører nå melder at de vil boikotte konferansen. Norsk Bibliotekforeningen går imidlertid ikke så langt:

– Det er absolutt på bordet, men vi har ikke tatt stilling til det ennå, sier styreleder Vidar Lund.

– Vi var tidlig ute og sa at vi er sterkt imot valget. Som en ledende ytringsfrihetsorganisasjon kan ikke Ifla holde konferanser i land der visse temaer ikke kan diskuteres.

Vil fremme «inkludering»

De forente arabiske emirater er blant landene i verden der sivilsamfunnet er mest undertrykket, ifølge Amnesty.

Klassekampen har bedt om en kommentar fra Ifla. De viser til informasjonen på sine nettsider. I en pressemelding skriver de at dette er første gang konferansen avholdes i et arabisk land.

«De siste årene (…) har Ifla forpliktet seg sterkt til å være en global organisasjon og gjøre mer for å fremme geografisk og kulturell inkludering, i tråd med våre kjerneverdier», skriver organisasjonen om hvorfor konferansen vil foregå i Dubai.

Kritikken har haglet etter at Ifla annonserte nyheten tidligere i sommer. Som svar har foreningen bedt medlemmene sine om å stemme for eller imot Dubai som vertsby.

Norsk bibliotekforening stemte nei, forteller Vidar Lund.

– Det er på grunn av den generelle menneskerettighetssituasjonen i Emiratene og fordi det ikke er lov å diskutere LHBT-temaer på konferansen, sier han.

Norsk bibliotekforening fraråder sine rundt 3000 medlemmer sine å reise neste år. Lund påpeker at det ikke er første gang den internasjonale konferansen avholdes i et land som er utrygt for skeive.

– Konferansen har for eksempel vært i Malaysia tidligere, men da var det ikke forbudt å snakke om temaer som handlet om skeive. Når man nå tillater regimet å legge begrensninger på hvilke politiske temaer man kan diskutere, har man gått seg vill i ønsket om geografisk spredning, sier Lund.

Kan snu denne uka

Ifla opplyser til Klassekampen at styret vil møtes og diskutere resultatet av avstemningen torsdag denne uka. Styret vil annonsere sin beslutning kort tid etter møtet.

Nasjonalbiblioteket er vanligvis ikke aktive i Ifla, men nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre forteller at han for første gang har brukt stemmeretten sin til å si nei til at konferansen avholdes i Dubai.

– Det å legge denne samlingen til et sted hvor LHBT-nettverk ikke få lov til å ha møter og hvor enkelte temaer ikke kan settes på dagsorden, er helt uforenlig med tanken bak Ifla-konferansen, sier Myhre.

Han mener Ifla bryter med organisasjons- og ytringsfriheten.

– Dette handler om noe så eksistensielt som at en stor andel av verdens befolkning mister sin rett til å være til stede og være seg selv. For en organisasjon som legger så stor vekt på bibliotekets rolle som verktøy for ytringsfrihet og likestilling, burde det trumfe det meste.

Deichman nekter å reise

Deichman, landets største folkebibliotek, er også medlem av Ifla og har tradisjon for å dra på den årlige konferansen. Direktør Knut Skansen forteller at de ikke vil sende noen til Dubai.

– Jeg synes det er en merkelig avgjørelse å velge Dubai. Jeg vil tro det betyr at organisasjonen blir pålagt noen begrensninger som kan være problematiske, sier han.

Skansen mener det er to sider ved saken.

– Å velge Dubai som vertsby kan påstå å være en slags «demokratimisjonering» i et land som trenger å få nye perspektiver. Samtidig kan man si at det er en form for «demokrativasking». Jeg mener det siste argumentet veier tyngst.

Bibliotekdirektøren omtaler Ifla som «bibliotekenes FN» og roser arbeidet deres for biblioteker internasjonalt, men sier at han samtidig er skuffet over organisasjonen nå.

– Er det aktuelt å melde seg ut av organisasjonen?

– Nei, det er det ikke. Ifla gjør mye viktig, og konferansen utgjør en marginal del av det viktige arbeidet de gjør.

– Ikke så svart-hvitt

Veronicha Angell Bergli, leder i Bibliotekarforbundet, har sympati med Iflas ønske om å være til stede i Midtøsten.

– Det er viktig at Ifla er aktive i regioner med mindre menneskerettigheter og at man sikrer geografisk inkludering. Det er bra for profesjonen og faget, men også for Iflas posisjon og for å spre arbeidet med ytringsfrihet, sier Bergli og fortsetter:

– Det er med andre ord ikke så svart-hvitt. Men det er klart det er problematisk når det er snakk om et land hvor det er forbudt å være homofil, og det er et spørsmål om deltakere på konferansen er trygge. Derfor synes jeg Dubai trekker det korteste strået her, og jeg håper Ifla revurderer lokasjonen.

Dette får du

  • Maktkritisk journalistikk

    Få tilgang til hele avisa på papir og nett. Du kan velge å få papiravisa hver dag, lørdag eller kun nettavis.

  • Prisvinnende nettavis

    Klassekampen.no gir papirfølelsen på nett, uten distraksjoner og billige grep.

  • Magasiner

    Du får Musikkmagasinet på fredag, Bokmagasinet på lørdag, samt Le Monde diplomatique på norsk en gang i måneden.