– Velgerne må forstå at med at vindkraftverk kan dukke opp nærmest hvor som helst i landet, sier John Fiskvik, leder i Motvind Norge, mens han skuer over mot fjellene på andre siden av dalen.
Vi møter ham på Fiskvik gård i Rendalen. Fiskvikene har vært her siden i hvert fall Svartedauden, med noen korte avbrekk grunnet brann og en grisk danskekonge. I sommer er gården uformelt hovedkvarter for Motvind Norge, organisasjonen som har som mål å stanse all vindkraftutbygging i landet. Siden 2019 har de tatt en viktig rolle i debatten om vindkraft. Flere har gitt dem deler av æren for at utbyggingen av vind på land i Norge har stått nesten stille de siste årene.
Kaster seg inn i valget
– Selv om vi har innkassert en del seire, er kampen langt ifra over. Presset er enormt. Regjeringen, LO, NHO og Fornybar Norge peprer media med stadig nye og nærmest desperate argumenter for vindkraft. Fortellingen om at vi får kraftunderskudd hvis vi ikke bygger ut vindkraft er feil, sier Fiskvik.
Annonse
Tidligere i sommer fikk de nasjonal oppmerksomhet da de blokkerte atkomsten til vindkraftverket på Roan i ti dager, for å sette søkelyset på det de mener er ulovlig drift. I den såkalte Fosen-saken i 2021 avgjorde Høyesterett at vindanleggene i Roan og Storheia er ulovlige, fordi de er bygget i strid med samiske rettigheter.
Nå vil organisasjonen, med nesten 18.000 medlemmer, sette støtet inn mot kommunevalget. Målet er å gjøre vindkraft og bevaring av natur til en hovedsak i valgkampen.
– Vi kommer til å utfordre kandidatene i alle kommuner på hvor de står i spørsmålet om vindkraft og tilhørende rasering av natur. Velgerne har krav på å vite dette før valget, sier Fiskvik.
Særlig kommuner hvor det er pågående diskusjoner om vindkraft vil bli prioritert. Per nå gjelder det over 30 kommuner i følge organisasjonens egen oversikt.
– Vårt budskap til velgerne er å stemme på de kandidatene som sier klart nei til vindkraft og nedbygging av naturen. I partier hvor det er uenighet ber vi om at man løfter tydelige vindkraftmotstandere opp på lista, sier Fiskvik.
Kan bli naturvalg
En undersøkelse gjort av Opinion på oppdrag fra Verdens naturfond i vår kan tyde på sterkt naturengasjement blant velgerne. I undersøkelsen svarer 68 prosent at bevaring av natur i egen kommune og fylke er «ganske» eller «svært» viktig for dem når de skal stemme ved valget.
Fiskvik tror de siste årenes debatt om vindkraft og naturinngrep har ført til en økt bevissthet blant velgerne om verdien av natur.
Han mener diskusjon om klimakrisa lenge har overskygget det faktum at det pågår en naturkrise.
«Presset er enormt.»
— John Fiskvik, leder Motvind Norge
– FN er klare på at vi har en klimakrise og en naturkrise. De krisene må løses sammen og samtidig. Veien til å innfri målene i Parisavtalen går ikke gjennom å rasere norsk natur. Tvert om. Den må beskyttes. Vi skal selvfølgelig gjøre alt vi kan for å bremse og gjerne stanse klimaendringene, men ødelegger vi naturen på veien, raserer vi økosystemene vi er helt avhengige av, sier Fiskvik.
Annonse
Kuppanklager
– Hvorfor får naturkrisa mindre oppmerksomhet enn klimakrisa?
– Det er villet politikk fra kyniske kommersielle krefter. Det er mulig å tjene store penger på klimaomstilling, men ikke på å verne om naturen. Enkelte av disse aktørene er i realiteten ikke opptatt av det grønne skiftet, natur eller økosystemer. Alt som teller er å tjene raske penger, sier Fiskvik.
Han trekker fram eierskapet til norsk vindkraft som eksempel på at det grønne skiftet ikke alltid er drevet av altruistiske motiver. I 2021 viste en rapport fra Tax Justice Network at over halvparten av vindkrafta i Norge var eid fra utlandet – mange med tilknytning til skatteparadis. Selskapsstrukturene var ofte ugjennomtrengelige, og rapporten mente å finne tegn til at vindkraft ble brukt til skatteunnvikelse i stor skala.
Fiskviks kritikk av aktørene i det grønne skiftet er ikke begrensa til vindkraftindustrien.
– Merkelappen «det grønne skiftet» er blitt et røykteppe superkommersielle aktører bruker for å tjene penger. Luftslott om batterifabrikker og hydrogenproduksjon handler først og fremst om å få subsidier og sugerør ned i statskassa. De tar ut enorme summer i styrehonorarer og investeringer uten å produsere noe som helst, sier Fiskvik.
Han tviler på at det blir produsert batterier fra disse initiativene i Norge hvis ikke regjeringen blar opp mange milliarder kroner.
– Kritikk som dette kan få noen til å tro at dere er motstandere av et grønt skifte, kanskje til og med klimafornektere?
– Vi mener alt må gjøres for å bremse og forhåpentligvis stanse klimaendringene, men ikke ved å ødelegge naturen. Vi har utarbeidet en omfattende rapport om hvordan lykkes med det grønne skiftet gjennom modernisering av vannkraft, energieffektivisering, solkraft på tak og geotermisk energi. Vi har også en pågående seriøs debatt om moderne kjernekraft. Klimaomstilling har startet i helt feil ende når vindkraft og ødeleggelse av naturen blir presentert som løsningen.