– Høyresida har fagre ord i sine nye byrådserklæringer, men hvis man ser hva Høyre, Venstre og Frp har foreslått i sine budsjetter, ser man kutt til kulturen over hele linja.
Det sier Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av familie- og kulturkomiteen.
Han frykter en ny retning i kulturpolitikken i noen av landets største byer, hvor høyresida tok over makta etter høstens kommunevalg.
– I verste fall risikerer man at kulturen ikke lenger blir tilgjengelig for alle, bare for dem som har god råd, sier Solberg.
Blå bølge i storbyene
Klassekampen har gått gjennom de alternative budsjettene til Høyre, Venstre og Frp i Oslo, Bergen og Trondheim:
- I Høyres alternative budsjett i Oslo nevnes ikke «kultur» en eneste gang. Venstre foreslår å øke kulturtilskuddene med til sammen 4,7 millioner kroner. Budsjettpartner Frp kutter i sitt alternative budsjett kulturposten med over en halv milliard kroner.
- I Bergen foreslo Høyre i sitt alternative budsjett for 2023 blant annet å øke støtta til Amatørkulturrådet i Bergen med 300.000 kroner. I tillegg vil de øke tilskuddet til Bergen Nasjonale Opera med 1,8 millioner.
- Også i Trondheim vil Høyre innføre en gaveforsterkningsordning. Partiet ønsker også øke tilskuddet til private kulturskoler med én million.
Kritisk til gaveforsterking
Torstein Tvedt Solberg i Arbeiderpartiet mener han ser et mønster hvor høyresida ønsker at kulturen skal finansiere seg selv eller være avhengige av rike onkler.
Han er særlig bekymret for den foreslåtte gjeninnføringen av gaveforsterkingsordningen i Bergen og Trondheim. Ordningen fungerer slik at kulturaktører som får pengegaver fra private givere, kan søke om å få plusset på inntil 25 prosent av gavesummen fra det offentlige.
Den nasjonale ordningen ble skrotet av Støre-regjeringen i 2021.
– Ordningen sikrer at kulturaktører som har rike venner og givere, får mer støtte fra det offentlige til drifta si. Det er flott at næringsliv og andre sponser kulturen i lokalsamfunnene, men at en slik innsats skal styre og bestemme hvordan fellesskapet bruker penger, gir ingen mening, sier Solberg.
– Flere kulturinstitusjoner i storbyene var sterkt kritiske da Ap-regjeringen valgte å skrote ordningen i 2021. De fryktet at de ikke ville bli godt nok kompensert. Hvorfor står dere fast ved å fjerne den?
«I verste fall risikerer man at kulturen ikke lenger blir tilgjengelig for alle.»
— Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant for Ap
– Da vi avviklet den nasjonale ordningen, sa vi at en større andel skal gå til den kulturelle grunnmuren. Vi ønsker å omprioritere og satse mer på skolebibliotek og kulturrom, støtte øvingslokaler og fritidsklubber. Dette er ikke like sterke aktører som litteraturhus og andre større institusjoner.
Mer til de store
Også Sunniva Homås Eidsvoll, gruppeleder i Oslo SVs bystyregruppe og leder for kultur og utdanningsutvalget i Oslo bystyre, er bekymret for de blå signalene i storbyene.
– Høyresida kjører en survival of the fittest -strategi i kulturpolitikken. Kulturaktørene som allerede er store, får mer penger, mens de som jobber med å utfordre samfunnet og med inkludering, vil slite. De er helt avhengige av tilskudd for å skape tilbud som er gratis, sier Eidsvoll.
Hun mener Høyre og Venstres byrådsplattform i Oslo er svært uklar i kulturpolitikken. Selv om partiene sier de skal øke støtta til kulturen, stiller hun spørsmål ved hvor økningene skal komme fra, og hvem som skal få pengene.
– De sier at de vil privatisere mer. Blant annet ønsker de å opprette flere kulturskoleplasser i samarbeid med det private. Problemet da er at du ender opp med noen private kulturskoleplasser som er svindyre. Hvis det er det offentlige som bygger ut plassene, bidrar man til å holde prisene nede, hevder hun.
– Starter i feil ende
Klassekampen har tidligere skrevet om Høyre og Venstres ønske om å bygge en ny utendørs konsertarena i hovedstaden. I byrådserklæringen følges dette løftet opp. I tillegg ønsker partiene å få flere internasjonale artister til Oslo.
Feil prioritering, mener Eidsvoll.
– Det blir å starte i feil ende og går på bekostning av dem som allerede ikke har mulighet til å delta på slike arrangementer, som ofte er svært dyre. Avstanden ned fra Rommen og Vestli til de store arrangementene i sentrum er allerede for stor i dag.
Retting 14. november: Opprinnelig sto det i denne saken at Høyre ville redusere støtta til Amatørkulturrådet i Bergen fra 1,4 millioner til 300.000 kroner og kutte Bergen Nasjonale Opera fra 5 millioner til 1,8 millioner i sitt alternative budsjett for 2023. Dette stemmer ikke. Det riktige er at Høyre ville øke støtten til Amatørkulturrådet med 300.000 kroner og støtten til Bergen Nasjonale Opera med 1,8 millioner. Vi beklager feilen. Red.