Elisabeth Thoresen har delt denne artikkelen med deg.

Elisabeth har delt denne artikkelen

Bli abonnent

– Den foreslåtte endringen av offentlighetsloven kan føre til feil av samme type som Nav-skandalen, sier Marianne Evensen i Nav-oppryddingen.

Frykter at skandaler ikke blir avslørt

KRITISK: Marianne Evensen er nestleder i organisasjonen Nav-oppryddingen. Dersom regjeringens forslag til endringer i offentlighetsloven vinner igjennom, frykter hun for muligheten til å avdekke svikt hos offentlig forvaltning. Foto: Christopher Olssøn

Regjeringen jobber for øyeblikket med et lovforslag om å endre offentlighetsloven. Får de gjennomslag, trenger ikke lenger det offentlige å journalføre organinterne dokumenter. Dermed kan det bli vanskeligere å spore interne prosesser i departementer og andre deler av den offentlige forvaltningen.

Marianne Evensen er nestleder i organisasjonen Nav-oppryddingen og en av minst 84 personer som ble uriktig dømt for trygdesvindel.

– Siden dette begrenser muligheten til innsyn i hvordan beslutninger er tatt, er det klart at dette kan føre til nye feil av samme type som Nav-skandalen, sier hun.

I strid med Grunnloven?

Justis- og beredskapsdepartementet, som sendte forslaget på høring i mars, mener tilgang på opplysninger om interne dokumenter kan føre til økt oppmerksomhet og debatt om den pågående interne korrespondansen i offentligheten. I verste fall kan dette gi forventninger om et bestemt resultat og hindre fri meningsutveksling.

Høringsfristen utløper i morgen. Mange av svarene som er kommet inn, er sterkt kritiske til departementets vurdering.

– Når de baserer lovforslaget på at de ikke skal trenge å journalføre interne dokumenter, er det å lovfeste en feilaktig praksis. Det er, så vidt jeg kan skjønne, i strid med Grunnloven, sier Marianne Evensen.

I sitt høringssvar viser Nav-oppryddingen blant annet til at det i Grunnloven heter at «[E]nhver har rett til innsyn i statens og kommunenes dokumenter og til å følge forhandlingene i rettsmøter og folkevalgte organer».

Også i Hurdalsplattformen lover regjeringen at den skal «sikre at Offentlighetsloven og prinsippet om meroffentlighet praktiseres i alle offentlige virksomheter».

Lovforslaget får også faglig leder i Nav-opprydningen Rune Haaland til å stusse.

– Dette bryter alle normale prinsipper for en rettsstat, slik de er nedfelt både i Hurdalsplattformen og i konstitusjonen vår, sier Haaland.

– Taktiske grunner

Haaland påpeker at det finnes lovbeskyttede forhold som gjør at enkelte dokumenter skal hemmeligholdes.

– Men det kan ikke være sånn at slike dokumenter unntas offentligheten, i form av at de aldri blir journalført. Postjournalene brukes som verktøy for å kunne føre kontroll med at saker ikke behandles på kritikkverdige måter. Hvis forvaltningen er lukka, og man ikke vet hva det offentlige holder på med, er det umulig å avsløre myndighetsmisbruk, sier Haaland.

Uten mulighet til innsyn i interne dokumenter ville Nav-skandalen kanskje aldri ha blitt avdekket, mener han. Forslaget om endringer i offentlighetsloven er et dårlig forsøk fra regjeringen på å forhindre framtidige skandaler, mener Haaland.

– Vi vet av erfaring at det har vært slurving i departementene tidligere. Journalføringer forsinkes gjerne av politisk taktiske grunner, særlig i et valgår. Dette er imidlertid ikke noe argument for å fjerne kravet om journalføring, sier han.

Justis- og beredskapsdepartementet skriver i en e-post til Klassekampen at organer i dag selv bestemmer om de ønsker å journalføre organinterne dokumenter og at det er ulik praksis for dette i forvaltningen.

Departementet bestrider også påstandene om at forslaget er i strid med Grunnloven.

«Grunnloven § 100 åpner for at innsynsretten kan begrenses i lov. Dette er gjort i offentlighetslova og flere andre lover. Et unntak for journalinnføringer som gjelder organinterne dokumenter, vil bygge på de samme hensynene som ligger til grunn for dagens unntak for organinterne dokumenter.»

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!