- Det statlige Gamaleya-instituttet i Russland utviklet allerede i august 2020 koronavaksinen Sputnik V, oppkalt etter den første satellitten som ble sendt i bane rundt jorda.
- Vaksinen injiseres i to doser, og består av to ulike svekkede virus. Denne metoden kan forklare den høye effektiviteten på 91,6 prosent sammenlignet med Astrazenacas koronavaksine (62 prosent), som bruker samme metode, men bare én type svekket virus.
- Først i februar 2021 ble resultatene fra testene i tredje og siste fase offentliggjort, og verdens legemiddelbyråer har fått muligheter for å vurdere den vitenskapelige metoden bak Sputnik V.
- Tyske myndigheter har indikert at den russiske koronavaksinen kan bli godkjent hvis den blir produsert i Tyskland.
- Sputnik V er også tatt i bruk i blant annet Argentina, Brasil, Mexico, Serbia, Hviterussland og flere afrikanske land, blant andre Algerie.
Kilder: BBC, Videnskab.dk og The Lancet
Sinopharm:
- Kinas koronavaksine fra det statseide selskapet Sinopharm fungerer ved å sprøyte inn inaktiverte koronaviruspartikler i kroppen i to doser. Effektiviteten er på 79,3 prosent.
- I Kina har myndighetspersoner angivelig mottatt vaksinen siden sommeren 2020. Inntil videre har kineserne bare gitt vaksinen en betinget godkjenning, siden de kliniske forsøkene fortsatt ikke er avsluttet.
- Vaksinen tatt i bruk i flere av Kinas naboland og blant annet Bahrain, De forente arabiske emirater, Egypt, Marokko, Senegal, Argentina og Peru. I Europa har også Serbia gått i gang med å bruke vaksinen.
Kilder: BBC og Videnskab.dk
Korona i Ungarn:
- Aktive smittetilfeller: 81.976.
- Bekreftede smittetilfeller i alt: 407.274.
- Døde i alt: 14.450.
- Døde per 1 million innbyggere: 1498 (nummer 10 i verden).
- Andel av befolkningen med minst ett vaksinestikk: 4,7 prosent.
Kilder: Worldometer.info og Ourworldindata.org (oppdatert 23. februar 2021)