Plyndring og forfalskning av kulturhistorsk materiale blir stadig mer utbredt. Forskerne bidrar sterkt til dette markedet.

Forfalskinger som bestilt

Lukrativ økonomi: Kristenfundamentalistiske grupper betaler enorme summer for skriftfragmenter fra Dødehavsrullene. Foto: Israel Museum/Wikimedia Commons

Den 17. november åpnet Museum of the Bible i Washington DC. En hovedbidragsyter er Steve Green, grunnlegger av det amerikanske selskapet Hobby Lobby. Målet med museet er å gi Bibelen den sentrale plassen den ifølge Green og meningsfeller lenge har manglet i amerikansk politikk og samfunnsliv. Før åpningen har museet fått kritikk for sin lettvinte omgang med innkjøp. Mange av gjenstandene i museet antas å være hentet ulovlig fra opprinnelseslandene, mens andre trolig er rene forfalskinger. Det meste er donert eller utlånt til museet av private eiere. I tillegg til konkrete tilfeller av forfalskinger blant de forhistoriske manuskriptene, har museet nå problemer med å sannsynliggjøre at annet viktig materiale i samlingene deres har kommet til veie på en måte som ikke er strid både med internasjonalt regelverk og med lovverket i opprinnelseslandene.

Meninger