Nellikrevolusjonen i Portugal i 1974 avviklet et kolonialistisk fasciststyre. Resultatet ble et fargerikt og robust demokrati.

Den fredelige revolusjonen

Frihet, fred, utvikling: I dag er det 50 år siden Nellikrevolusjonen i Portugal. Her fra markeringen i Lisboa i 2022. Foto: Patricia de Melo Moreira, NTB / AFP

I 48 år hadde Portugal vært et fascistdiktatur. I 13 år hadde landet kriget for å beholde sine kolonier i Afrika og Asia. Klokka 00:20 natt til 25. april 1974 kunne sangen Grândola Vila Morena av den opposisjonelle musikeren José Afonso høres på nasjonal radio. Dette var det avtalte signalet for et militærkupp, satt i gang av landets kapteiner og andre yngre offiserer. Troppene som rullet inn på Praça de Comércio for å ta kontrollen over Lisboa, ble stoppet av en stridsvognavdeling anført av en regimetro general. Men soldatene nektet å utføre generalens ordre om å skyte på opprørstroppene. Innen kvelden var omme, hadde statsminister Caetano overgitt seg. Han overlot styringen av landet til kapteinene som kalte seg MFA, De væpnede styrkers bevegelse. Kuppmakerne trengte ikke løsne et eneste skudd.

Kronikk