Kronikk

Den fredelige revolusjonen

Nellikrevolusjonen i Portugal i 1974 avviklet et kolonialistisk fasciststyre. Resultatet ble et fargerikt og robust demokrati.

Frihet, fred, utvikling: I dag er det 50 år siden Nellikrevolusjonen i Portugal. Her fra markeringen i Lisboa i 2022. Foto: Patricia de Melo Moreira, NTB / AFPFrihet, fred, utvikling: I dag er det 50 år siden Nellikrevolusjonen i Portugal. Her fra markeringen i Lisboa i 2022. Foto: Patricia de Melo Moreira, NTB / AFP

I 48 år hadde Portugal vært et fascistdiktatur. I 13 år hadde landet kriget for å beholde sine kolonier i Afrika og Asia. Klokka 00:20 natt til 25. april 1974 kunne sangen Grândola Vila Morena av den opposisjonelle musikeren José Afonso høres på nasjonal radio. Dette var det avtalte signalet for et militærkupp, satt i gang av landets kapteiner og andre yngre offiserer. Troppene som rullet inn på Praça de Comércio for å ta kontrollen over Lisboa, ble stoppet av en stridsvognavdeling anført av en regimetro general. Men soldatene nektet å utføre generalens ordre om å skyte på opprørstroppene. Innen kvelden var omme, hadde statsminister Caetano overgitt seg. Han overlot styringen av landet til kapteinene som kalte seg MFA, De væpnede styrkers bevegelse. Kuppmakerne trengte ikke løsne et eneste skudd.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kronikk

Adolf Hitler ville ha krig. Hva vil Donald Trump?

Når Trump gir Ukraina skylda for krigen, møter europeiske ledere sitt eget prin­sipp­løse forhold til folke­ret­ten i døra.

Skal et anti-im­pe­ria­listisk parti virkelig belage seg på kapi­ta­lis­tiske staters hem­nings­løse våpen­kappløp for å sikre trygghet i Norge?