Syria
Nå må Syria gjenoppbygges
Norge har gitt opphold til i underkant av 50.000 flyktninger fra Syria, mange av dem bosatt i Oslo. Det er gått en måned siden et av de blodigste og mest undertrykkende diktaturer i verden har falt, og syrere jeg møter på i Oslos gater kan ikke få oppdateringer fra hjemlandet fort nok. Fremtiden til Syria er uviss og mye er usikkert, men en milepæl fant nylig sted: For første gang på tretten år landet Qatar Airways med den første internasjonale flyvningen på Damaskus flyplass.
La oss nå, når det er gått en måned siden Assads fall, gratulere alle syrere i Oslo og resten av landet og ønske dem hell og lykke av hele vårt hjerte. Å måtte flykte fra sitt hjemland, et diktatur som ved hjelp av et annet diktatur, Russland, bombet sin egen befolkning med giftige gasser, i tillegg til bomber som har gjort enorme ødeleggelser, er et mareritt som det er ubegripelig å forstå.
Mange syrere vil hjem, men mange har også etablert seg i Oslo – som alt fra frisører til helsepersonell og er viktige bidragsytere til byen vår.
Oppgavene i Syria står i kø, og vi får håpe både vestlige nasjoner og hjelpeorganisasjoner kommer på plass raskt, slik at vesten bistår med gjenoppbyggingen. Det skal ryddes miner (Assads siste hilsen til sin befolkning var å minelegge åkere og landbruksarealer), det skal bygges opp helsevesen, skolebøker der Assad-familien fremstilles som gudelige må byttes ut – og det burde ikke være nødvendig å vente og se hva EU eller FN gjør. For Norge har erfaring fra denne regionen, med blant annet fredsbevarende styrker og minerydding.
Jan Mesicek