Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Teater

Blåser barna av seteradene

400 år etter William Shakespeares død lager Morten Cranner en politisk familieforestilling av hans «Stormen» på Torshovteatret:

KRAFT I KASTENE: Klimaspørsmålet er tema for regissør Morten Cranners (til venstre) oppsetning av Shakespeares «Stormen» på Nationaltheatret. I vippehuska ser vi Jan Sælid som Prospero etter et voldsomt uvær.

Da Nationaltheatret lanserte sitt vårprogram i november, runget stemmen til Kristen Gislefoss plutselig over høyttalerne. Den kjente værmelderen kunne melde at en storm ville nå Oslo med enorm styrke i januar.

Stormen han refererte til, var regissør Morten Cranners familieoppsetning av William Shakespeares «Stormen» på Torshovteatret. For i samarbeid med Gislefoss’ arbeidsplass, Meteorologisk institutt, skal Cranner åpne årets teatersesong med en klimaforestilling for barn og unge, som de åpenbart har ambisjoner om å blåse publikum av seteradene med.

Klimaengasjement

Også i Cranners bearbeidelse av William Shakespeares «Stormen» (ca. 1610) befinner Prospero og hans datter Miranda seg på en øde øy. Også her framkaller Prospero, med sine magiske evner, en storm som fører til at broren Antonio, kongen av Napoli, og hans sønn Ferdinand skyller i land. Men Ferdinand, Mirandas store forelskelse, er her blitt en engasjert miljøaktivist.

– Vi ønsket å bygge ut relasjonen mellom Miranda og Ferdinand. I stykket iscenesettes denne kjærligheten av Prospero, men vi ønsket å leke oss med hvilke av hans andre egenskaper hun kan ha falt for, forteller Cranner.

– Engasjement kan jo være veldig attraktivt, spesielt engasjement for noe utenfor seg selv.

Det er et felles engasjement for miljø og klima som tenner gnisten mellom Miranda og Ferdinand i Nationaltheatrets «Stormen». Meteorologisk institutt har bidratt med harde fakta i det komplekse miljøspørsmålet.

«Stormen» i storm

Cranner har lenge gått med et ønske om å iscenesette det som regnes som Shakespeares aller siste stykke. Det er kanskje ikke så rart, for første gang Cranner leste «Stormen», satt han på en ferje mellom Bergen og Færøyene i et voldsomt uvær. En særlig mer levende lesning av Shakespeares stykke kan en vanskelig forestille seg. Men hans første idé til iscenesettelse er foreløpig ikke realisert.

– Jeg ville få publikum inn i et knøttlite rom med en gigantisk vifte. Teppet går opp, vifta begynner å blåse, og så er forestillingen over, ler Cranner.

Det likner ikke mye på oppsetningen han nå gjør på Torshovteatret. Med seks skuespillere, en gigantisk vippehuske på scenen og massivt lyddesign av Sven Erg bør publikum forberede seg på en svært sanselig og intens opplevelse.

– Det veksler mellom barokt drømmeteater og hardcore Brecht, sier Cranner.

Han refererer til den tyske teaterteoretikeren, dramatikeren og regissøren Bertolt Brecht, som gjennom sitt episke teater og sine fremmedgjøringsteknikker søkte å utvikle tilskuerens evne til kritisk iakttakelse.

«Stormen» er med andre ord en teaterforestilling som søker å påvirke sine unge tilskuere og få dem til å tenke.

– Både Shakespeare og Francis Bacon mente at teatret var det beste verktøy for folkeopplysning. I en tid da kun makthaverne kunne lese og skrive, kunne teatret spre kunnskap til de uopplyste og dermed danne grunnlag for demokratiet.

MILJØBEVISSTE: Engasjementet for klima tenner gnisten mellom Miranda og Ferdinand i Nationaltheatrets «Stormen».

– Hvordan stiller dette seg post-internett?

– Teaterets mulighet ligger i å spille på sanselige opplevelser. Gjennom fantasi og tankesprang kan man få publikum til å se for seg at det umulige blir realitet, sier Cranner, som regner seg som en klimaoptimist.

Shakespeare-jubileum

I 2016 er det 400 år siden William Shakespeare trakk inn pusten for aller siste gang. På Nationaltheatret vises Kjersti Horns «Richard III», og på Torshovteatret vises altså «Stormen» som en familieforestilling.

Cranner mener det er både gøy og viktig å trekke de dramatiske klassikerne inn i konseptet familieforestilling, et begrep som ofte er begrenset til å romme forestillinger som «Folk og røvere i Kardemomme by» og «Plutti Plutti Pot».

– Men du tar altså sikte på å lage politisk klimateater av William Shakespeares dramatikk for barn? Du har ikke gjort det enkelt for deg selv?

– Nei, absolutt ikke! Men jeg håper at det hjelper at jeg selv er veldig barnslig.

Av Sara Hegna Hammer (tekst) og Line Ørnes Søndergaard (foto)