Ida Søraunet Wangberg

Interessert i økonomi og arbeidsliv, oppvekst, helse og velferd.
Ida Søraunet Wangberg

Artikler

Fagbevegelse

Valget av Felles­for­bundets nye ledelse etter Jørn Eggums avgang utsettes til august. Flere tillits­valgte skulle heller sett at det ble innkalt til ekstra­or­dinært landsmøte.

Fellesforbundet

Christian Justnes ligger an til å bli nestleder. Men han kan rykke opp dersom Eggum trekker seg.

Leder

Folkefest over styr

Leder

Dyrt og dårlig ekspe­riment

Finansminister Jens Stoltenberg vil gjennomføre et storstilt økonomisk eksperiment for å finne ut om det å gi unge lavere skatt på arbeidsinntekt vil føre til at de jobber mer. Regjeringen foreslår et lotteri der 100.000 unge i alderen 20 til 35 år trekkes ut. De heldige utvalgte får kuttet skatten sin med opptil 27.500 kroner i året i en periode på tre til fem år, til en samlet prislapp for tapte skatteinntekter på omtrent 500 millioner kroner. I forskernes utredning av prosjektet påpeker de selv en metodisk svakhet. For at de utvalgte i prosjektet skal respondere på skatteendringene, må de være klar over dem. Derfor argumenterer de for at det blir viktig å informere godt om skatte­reglene hver enkelt står overfor, selv om de anerkjenner at en slik «informasjonskampanje» kan ha effekter i seg selv. Forskerne forsvarer likevel det å «hjelpe til» med informasjon, fordi de antar at folk ved en generell innføring på sikt vil oppfatte skatteendringene, og de ønsker å fange opp denne effekten i den korte tidsperioden forsøket pågår.

Leder

Nå har vi en moralsk forplik­telse til å gjøre det vi kan for å stanse det stadig flere kaller et folkemord

Leder

Utslipp må få konse­kvenser

Valg

De rødgrønne har Trond Mohn. De borgerlige har Ringnes, Wilhelmsen, Sveaas, Sundt, Witzøe …

Leder

Forspilt mulighet

Barnehageforliket i 2003 ga kommersielle eiere rause tilskudd og frie tøyler til å etablere barnehager. I dag går ett av fire barnehagebarn i en kommersiell barnehage. Det har vært svært innbringende for eierne, som ifølge et anslag fra Telemarksforskning tok 11,2 milliarder kroner ut av barnehagene i perioden 2016 til 2021. Flere av dem har solgt barnehageeiendom til utenlandske aktører, samtidig som de har inngått avtaler som binder barnehagene til å leie lokalene tilbake til svært høye leiepriser. Støre-regjeringen åpnet for å regulere denne måten å sluse penger ut av barnehagene på da den la fram sitt forslag til endringer i barnehageloven i november 2023. Regjeringen foreslo også å sikre mer demokratisk styring over barnehagesektoren ved å gi kommunene mulighet til å stille egne krav til barnehagene i sin kommune, også de private, og til å bestemme hvor det skal kuttes barnehageplasser. I dag er det som regel kommunale barnehager som må legge ned dersom kommunen har for mange barnehageplasser.

Leder

Kritikken fra venstre­sida har aldri truffet så godt i USA som nå.

LO

Peggy Hessen Følsvik går av som LO-leder. Felles­for­bun­det-leder Jørn Eggum ligger an til å overta stafett­pinnen.

Leder

Makta rår

Leder

På tide med tu­rist­skatt

Sommeren 2024 var det flere besøkende enn noensinne hos norske overnattingsbedrifter. Svak krone, instagram-vennlig natur og hetebølger lenger sør i Europa har gjort Norge til et attraktivt turistmål, både for utlendinger og nordmenn. Det skaper arbeidsplasser og økonomisk aktivitet, men turismen har også sine skyggesider. Store strømmer av turister sliter ned, ødelegger og forsøpler naturen, forstyrrer dyrelivet, skaper kø og trengsel og plager fastboende. De siste årene har vi hørt flere historier om turister som kaster søppel og gjør fra seg i naturen og i hagene til folk. Flere turistkommuner har derfor etterspurt en turistskatt, som pålegger turistene å bidra til å dekke en del av fellesskapets kostnader til å minimere og håndtere problemene masseturismen fører med seg. Regjeringen foreslo før jul et besøksbidrag i form av en kommunal overnattingsavgift på opptil 5 prosent, som vil være valgfri for kommunene å innføre.

2024

2024 ble aldri som Jonas Gahr Støre ønsket seg. Heller ikke som han spådde.

Leder

Duket for klassekamp

Ap

Er Jonas Gahr Støre rett mann til å leia Ap? LO-familien er ikkje samde.

Eu

30 år med EU-kamp

Aktørene i EU-kampen i 1994 ser tilbake – og framover.

Leder

Feil medisin

Leder

Usosialt budsjett

Leder

Ordningen med karensdag ble skrota allerede på 70-tallet

Leder

Striden om barne­ha­gene

Rett før jul i 2022 gikk de kommersielle barnehagekjedene Espira, FUS og Norlandia til sak mot staten, mot det de mener er forskjellsbehandling av private og kommunale barnehager. Barnehagekjedene mener de får for lave offentlige tilskudd, og at de siste årenes innstramminger i tilskuddsordningen blant annet bryter med det de mener er en grunnlovsfestet rett til tilskudd på et visst nivå. Fredag falt dommen i Oslo tingrett, der barnehagekjedene tapte på alle punkter. Daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner startet arbeidet med å stramme inn tilskuddsordningene i 2018, etter at undersøkelser blant annet avdekket at de store kjedene, som hadde økt markedsandelene sine betydelig, drev med store overskudd. Undersøkelsene viste også at de private barnehagene hvert år fikk utbetalt en milliard mer i pensjonstilskudd enn det de faktisk brukte på pensjonskostnader. Overfinansieringen så heller ikke ut til å komme barna i de store kjedebarnehagene til gode, ettersom bemanningen i kjedebarnehagene i snitt var lavere enn i andre barnehager. Barnehagekjedene hevdet i retten at betydelig lavere driftsmarginer de siste årene viser at de ikke behandles likt som de kommunale barnehagene.

Leder

Siden den borgerlige jernbane­re­formen har togtil­budet blitt dyrere og dårligere.

Skole

OECD tror de dårlige skole­re­sul­ta­tene til norske elever skyldes for mye skjermbruk i skoletida.

Sosiale medier

Natur og Ungdom frykter alders­grense på sosiale medier vil hindre unge i å engasjere seg politisk.

Dagboka

Eiendom

Statens kjøp av giganteiendommen Meraker Brug i 2022 har satt sinnet i kok på høyresida. Høyre, Venstre og Frp mener de 2,65 milliardene staten bladde opp for eiendommen som omfatter 90 prosent av Meråker kommune i Trøndelag, er langt høyere enn det andre interessenter var villige til å betale. De mener også det er kritikkverdig at kjøpet av eiendommen ble ført som en investering og ikke som en vanlig kostnad på statsbudsjettet. Høyres Peter Frølich mener det kun kan gjøres dersom avkastningen er ventet å være like god som Oljefondet. Mens Høyre, Frp og Venstre mener dette er misbruk av skattebetalernes penger, vil nok folk flest tenke at å sikre offentlig eierskap over en av Norges største skog- og utmarksområder er en god investering, uavhengig av kortsiktig årlig avkastning. For selv om Oljefondets kjøp av en eienom bestående av fire kontorbygg i London for 6,1 milliarder kroner i 2014 helt sikkert gir høyere årlig avkastning i form av leieinntekter, bør ikke alltid verdien av offentlig eierskap i felles naturressurser måles i kroner og ører. Og når vi først snakker om sløsing av skattebetalernes penger, er det verdt å minne om den da høyrestyrte Oslo kommunes salg av sykehusboliger til eiendomsmagnaten Ivar Tollefsen for 200 millioner kroner i 2001. Da Oslo Universitetssykehus og staten kjøpte eiendommen tilbake tjue år senere, måtte de ut med 1,5 milliarder kroner, noe som ga eiendommen en verdistigning på 650 prosent.

Sosiale medier

Forbru­ker­rådet og Datatil­synet gir tommel ned til al­ders­sjekk for barn i sosiale medier.

Sosiale medier

Hvis alders­grense for sosiale medier blir en realitet, bidrar Bank-ID gjerne med å sjekke brukerne.

Sosiale medier

70 prosent av Norges befolkning vil stenge de yngste ute fra Tiktok og andre apper, ifølge vår ferske under­sø­kelse.