Ida Søraunet Wangberg

Interessert i økonomi og arbeidsliv, oppvekst, helse og velferd.
Ida Søraunet Wangberg

Artikler

Leder

Utslipp må få konse­kvenser

Valg

De rødgrønne har Trond Mohn. De borgerlige har Ringnes, Wilhelmsen, Sveaas, Sundt, Witzøe …

Leder

Forspilt mulighet

Leder

Motstand

«Ironisk nok er noen av de mest splittende kreftene i landet vårt i ferd med å bringe flere av oss sammen», sa Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) til de rundt 34.000 som hadde møtt opp på et folkemøte i Denver, Colorado fredag kveld. Møtet var en del av Bernie Sanders’ «Fight Oligarchy Tour», som i flere uker har samlet rekordstore folkemengder i valgdistrikter der det enten er republikansk flertall eller svært jevnt. «Når jeg har snakket om oligarki tidligere, har det for mange vært abstrakt», sier Sanders i et intervju med NPR, og legger til at man nå må være blind for å ikke se at dette er en regjering av milliardærer, for milliardærer. Kritikken fra venstresida har aldri truffet så godt i USA som nå. Bernie Sanders, den 83 år gamlesenatoren fra Vermont, har inntatt en lederposisjon i motstanden mot Donald Trump og Elon Musks rasering av USAs demokrati og velferdsstat. I helga fikk han selskap av AOC. Som medlem i Representantenes hus har hun ikke bare vært en skarp kritiker av Trump, men også av Demokratenes manglende vilje til å kjempe mot Trumps politikk.

LO

Peggy Hessen Følsvik går av som LO-leder. Felles­for­bun­det-leder Jørn Eggum ligger an til å overta stafett­pinnen.

Leder

Makta rår

Leder

Å pålegge turistene å være med på å betale for å ta vare på naturen skulle virkelig bare mangle.

2024

Mens vi ventet på vende­punk­tet

2024 ble en oppvisning i politisk maktesløshet.

Leder

Duket for klassekamp

Ap

Er Jonas Gahr Støre rett mann til å leia Ap? LO-familien er ikkje samde.

Eu

30 år siden Norge sa nei til EU – hva sier folk i dag?

Leder

Feil medisin

Det økende sykefraværet har utløst sterke bekymringer fra arbeidsgiversida, borgerlige politikere og aviskommentatorer, som nærmest unisont gjentar fortellingen om at verdens rauseste sykelønnsordning er årsaken til et høyt og stigende sykefravær. Aftenposten skriver på lederplass fredag at det er mange gode grunner til å kutte i sykelønna og viser blant annet til det kjente mantraet om at vi har verdens høyeste sykefravær, til tross for at vi er blant verdens beste i folkehelse, og legger til: «Sykefraværet er dessuten stigende, i motsetning til i andre europeiske land.» Det stigende norske sykefraværet er imidlertid ikke et særtilfelle, men en del av en internasjonal trend, som Per Anders Todal har påpekt i Dag og Tid. Også i Sverige og Danmark har sykefraværet holdt seg på et høyere nivå enn før pandemien, og Tyskland hadde i 2023 det høyeste sykefraværet som noensinne var registrert. I Frankrike, Storbritannia og USA ser vi også økende sykefravær sammenliknet med årene før pandemien. En annen trend er en økning i langtidsfraværet, og at det er såkalt lettere psykiske lidelser som står bak en betydelig del av økningen. Siden dette er land med dårligere sykelønnsordninger enn i Norge, er det liten grunn til å tro at det er rause sykelønnsordninger som ligger bak. Det er mer sannsynlig at det er endringer i folkehelsa som ligger bak det økende sykefraværet.

Leder

Usosialt budsjett

Leder

Ordningen med karensdag ble skrota allerede på 70-tallet

Leder

Striden om barne­ha­gene

Leder

På feil spor

Flere aktører og mer konkurranse skulle gi oss et bedre og billigere togtilbud, var løftet da den borgerlige jernbanereformen «På rett spor» ble innført i 2017. Reformen førte blant annet til at svenske SJ trafikkerer de fleste strekningene nord for Oslo, mens britiske Go-Ahead driver strekninger sørvest for hovedstaden. Sju år etter innføringen av reformen gir Riksrevisjonen kritikerne av reformen langt på vei rett: Siden 2016 har togtilbudet blitt dyrere og dårligere, stikk i strid med det den borgerlige regjeringen lovet. I rapporten som kom i forrige uke, slår Riksrevisjonen fast at det, til tross for økte bevilgninger, blir stadig flere forsinkelser og innstillinger på jernbanen. En viktig årsak som trekkes fram, er for dårlig samordning, og til dels motstridende interesser, mellom de ulike aktørene på jernbanen. Togselskapene ønsker for eksempel å tilby passasjerene flere avganger, og har i stor grad fått lov til det. Men flere avganger har gitt flere forsinkelser, særlig fordi feil på én avgang lettere forplanter seg og får større konsekvenser for andre avganger.

Skole

OECD tror de dårlige skole­re­sul­ta­tene til norske elever skyldes for mye skjermbruk i skoletida.

Sosiale medier

Natur og Ungdom frykter alders­grense på sosiale medier vil hindre unge i å engasjere seg politisk.

Dagboka

Eiendom

Sosiale medier

Forbru­ker­rådet og Datatil­synet gir tommel ned til al­ders­sjekk

Sosiale medier

Hvis alders­grense for sosiale medier blir en realitet, bidrar Bank-ID gjerne med å sjekke brukerne.

Sosiale medier

70 prosent av Norges befolkning vil stenge de yngste ute fra Tiktok og andre apper, ifølge vår ferske under­sø­kelse.

17. mai

Bu­nadsnes­tor: – Bruk pale­stina­skjerf!

Gaza-krigen

Ber Vedum ta grep

SV og LO ber regjeringen sikre at Oljefondet trekker seg ut av selskaper som bidrar til Israels brudd på folkeretten.

Gaza-krigen

Staten har tjent milliarder på Gaza-krigen: Oljefondet investerer i selskap som forsyner Israel med våpen

Portrett

Zarina pakker ned livet i Oslo. Hun er utvist fra Norge fordi mora løy for 19 år siden.

Midtøsten

Norske soldater kan bli dratt med i en Midtøsten-krig, tror professor.