Leder

Et fornuftig skille i ny lov

I går la regjeringen fram del to av sin rusreform, som legger til grunn at bruk av rusmidler fortsatt skal være ulovlig i Norge. Den skiller seg fra Solberg-regjeringens reform fra 2020, som ikke fikk flertallet på Stortinget med seg. Den reformen fjernet straff for befatning med ulovlige rusmidler i mengder som tilsa at det var til eget bruk. Støre-regjeringens reform snevrer inn gruppa som slipper straff. Lovforslaget beholder straffereaksjoner for ulovlig rusbruk for de fleste, men gir et straffeunntak for personer over 18 år med «omfattende og langvarig rusmiddelbruk». Det har lenge vært brei enighet i norsk politikk om at det har lite for seg å straffe mennesker med tung rusavhengighet. For det første vil ikke straff hindre ny bruk, og nye pågripelser og reaksjoner sender bare sårbare rusavhengige inn i endeløse straffespiraler. Straffen kan dessuten virke som «urimelige tilleggsbelastninger» for gruppa, slik Høyesterett også har fastslått.

«Støre-­regjeringens reform snevrer inn gruppa som slipper straff.»

Etter Solberg-regjeringens rusreform ble det hevdet av flere at det var umulig å skille tung avhengighet og annen bruk. Lovforslaget gjør likevel nettopp dette. I vurderingen skal det legges vekt på omfang, varighet og inntaksmåte, en eventuell medisinsk diagnose, evne til kontroll over rusbruken, funksjonsevne, tidligere rushistorikk og generell livssituasjon. Det skal være sannsynlighetsovervekt for at personen har omfattende og langvarig bruk og en livsstil som preges av rusbruk. Departementet viser til at Danmark har en liknende avgrensning i tilfeller hvor sosiale forhold taler for det og befatning med rusmidler skyldes sterk avhengighet av «hårde stoffer».

Regjeringens lovforslag er fornuftig av to grunner: Det ivaretar den politiske enigheten om at personer med omfattende avhengighet skal slippe straff. Dessuten er opprettholdelse av straff for annen rusbruk et sterkt signal til samfunnet om at narkotika fortsatt er ulovlig. Politiet får også hjemmel til å rusteste folk med den minst inngripende metoden i den konkrete situasjonen, som regel spyttprøve. Forslaget framstår som en god balansering av ulike hensyn.

Leder

Cimabue

Så drev de naglene igjennom kjøttet som skalv og sitret, knyttet seg. Og klang av jern mot kobber reiste seg og sang. De slo. Men tonen sank, til den forødte seg taust i treet. De la sten til støtte ved foten. Og en siste moden gang bar treet frukt – det bar! Og frukten hang – uendelig forløst hang den og møtte seg selv befridd og fullbrakt og velsignet i frøet, fruktens frukt og hjerte. Se! En meter over dem hang den og lignet et menneske som, spikret til et tre, har senket hodet og som oppgir ånden. Mens naglen lyser som en sol i hånden. Fra diktsamlingen «Dikt» (1951).

Nasjonal sky

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) anslo i 2023 at mer enn 80 prosent av beskyttelsesverdige data og systemer vil ligge i skybaserte løsninger innen ti år. Disse skytjenestene er eid og kontrollert av et fåtall amerikanske leverandører, som Google, Amazon og Microsoft. De er igjen underlagt amerikanske myndigheter og vil i en krise- og krigssituasjon – og lenge før det – kunne utnyttes til å gi en fremmed makt innsikt og påvirkningsmuligheter på norske data og applikasjoner og stoppe tjenester eller påvirke tilgjengeligheten av dem. NSM har konkludert med at manglende kontroll over viktige data kan svekke statens evne til å levere sentrale offentlige tjenester. Data som lagres, kan være alt fra personopplysninger, helsedata, finansielle data, styringssystemer for operasjonssentraler, eiendomsregister, valgsystemer og informasjon om infrastruktur- og transportsystemer. Manglende kontroll over datasystemene kan svekke Norges suverenitet og territorielle integritet. Innvendingene mot å bygge opp en nasjonal skytjeneste har vært kostnadene og teknologisk kompetanse, men først og fremst at risikoen er liten fordi skytjenestene kontrolleres av land vi har sikkerhetssamarbeid med, les USA – et argument Trumps inntreden i Det hvite hus har satt i sitt rette perspektiv.

En krig Trump ikke kan vinne

Før helga publiserte en talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet en video på X. Den viser en tale Mao Zedong holdt til det kinesiske folket under Korea-krigen, der USA og Kina sto på hver sin side. Den kinesiske lederen sier i talen at han ikke vet hvor lenge krigen vil vare, fordi det er opp til det amerikanske lederskapet, men at Kina uansett «ikke kommer til å gi vike». Det er et klart og tydelig budskap fra lederskapet i Beijing om deres posisjon i den eskalerende handelskrigen med USA. Kina var resolutte i sitt svar da Donald Trump innførte nye tollbarrierer mot landet 2. april. Siden har de to stormaktene fortsatt å trappe opp de gjensidige tollsatsene til nivåer langt over 100 prosent – noe som i praksis stanser all handel mellom landene.