Leder

Politisk jordskjelv

Frankrikes mest populære presidentkandidat, Marine Le Pen, er sammen med flere partifeller i Rassemblement National – Nasjonal Samling – dømt for misbruk av EU-midler. Pengene partiet mottok, skulle gå til assistenter i EU-parlamentet, men gikk i stedet til å lønne medarbeidere i Frankrike. Le Pen dømmes til fire års fengsel – hvorav to er ubetinget – og til å betale 100.000 euro, 1,1 million kroner. Det virker bevist utover enhver tvil at partiet har brukt EU-midlene i strid med forutsetningene.

«Det er første gang en leder for et stort parti nektes å stille til valg.»

Det som sendte sjokkbølger gjennom det politiske Frankrike mandag, var domstolens beslutning om frata Le Pen retten til å stille til valg i fem år. Hun slipper å sone fengselsstraffen før anken er behandlet, men forbudet mot å stille til valg trer i kraft umiddelbart. Det betyr at hun ikke kan være presidentkandidat ved valget i 2027. Det innebærer at den soleklare favoritten til å vinne første runde i presidentvalget i 2027 skytes ut av en domstol i Paris. På dagens målinger har hun støtte fra 36 prosent av franskmennene, mot 25 prosent for Édouard Philippe, tidligere statsminister fra høyrepartiet Republikanerne. Venstresidas Jean-Luc Mélenchon får 12 prosent.

Flere franske jurister har reagert på forbudet mot å stille til valg. Det kan virke overdrevet og uproporsjonalt. Dette er ikke første gang en politiker i Frankrike dømmes for korrupsjon eller misbruk av offentlige midler, men det er første gang en leder for et stort parti er nektet å stille til valg. Borgermester Louis Aliot i Perpignan, som var en av de tiltalte, sier dommen mot Le Pen er en innblanding i valgprosessen og en skamplett på Frankrikes demokratiske historie. Statsminister François Bayrou fra sentrumspartiet Demokratisk bevegelse har også reagert. På venstresida har kommunistpartiets Fabien Roussel uttalt seg positivt om dommen, mens Mélenchon fra Det ukuelige Frankrike har advart mot å bruke domstolene til å avgjøre politiske valg. Han reagerer også på at forbudet mot å stille til valg trer i kraft uavhengig av ankebehandlingen. Forbudet virker urimelig og uproporsjonalt og kan få uante konsekvenser.

Leder

Penger og politikk

Det er ikke uvanlig for land å regulere politisk reklame, særlig der den er kostbar og har stor gjennomslagskraft, som på tv. Storbritannia har et generelt forbud, og også Tyskland forbyr politisk reklame på tv. Unntaket er perioden før valg, da alle registrerte partier får gratis sendetid på offentlige tv-stasjoner. I Danmark trår et strengt forbud inn i forkant av valg og folkeavstemninger, mens Sverige sier nei til politisk reklame hos allmennkringkasterne. Norges forbud mot politisk reklame på tv begrunnes blant annet med prisen. Fordi det er dyrt å lage, favoriseres grupper med mye penger, og vil slik forsterke skjevheter som allerede finnes.

Sanksjoner på overtid

Palestinere på Gazastripa sulter i hjel. Ifølge palestinske helsemyndigheter har 29 barn og voksne til nå dødd av sult, og FNs nødhjelpsbyrå sier 14.000 barn står i alvorlig fare for akutt underernæring om de ikke får nødhjelp. Hjelpa står klar: Trailere fullastet med nødrasjoner av mat og legemidler står ved grensa, men i elleve uker har israelske myndigheter nektet dem å passere. Etter internasjonalt press slapp 100 biler inn, men det monner på ingen måte. Samtidig har Israel intensivert krigføringen i området med både bomber og bakkeoperasjoner. Sivilbefolkningen beordres til stadig nye områder.

Vi må unngå heksejakt

En stor pengegave fra Ølen Betong-gründer Atle Sigmund Berge gjorde det mulig for det nystartede partiet Fred og rettferdighet (For) å starte valgkampen med et smell. På selveste 17. mai ble kollektivtransporten i hovedstaden kledd i plakater med bilder av partileder Marielle Leraand og førstekandidat i Akershus professor Glenn Diesen. Budskapet sto hvitt på rødt: «Nei til 85 milliarder til krig i Ukraina» og «Bruk pengene våre på velferd – ikke krig». Flere var raskt ute med anklager om at kampanjen var betalt av Russland, deriblant SV og Høyres Ine Marie Eriksen. Venstres Hallstein Bjercke har kalt partiet «søppel».