Ken Jackson har delt denne artikkelen med deg.

Ken Jackson har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Ifølge en ny rapport går EUs forskningsmidler til Israels krigføring. Norge må trekke sitt bidrag, mener Bjørnar Moxnes (R).

Slår fast at EU sponser Israels våpen­forskning

Hvem betaler? Ifølge en fersk rapport gir forskningsfondet Horisont Europa støtte til israelsk våpenforskning. Det er anslått at Norge skal bidra med 25 milliarder kroner til forskningsfondet. Her er israelske soldater avbildet nærme Gazastripa i mai i år. Foto: Ahmad Gharabli, AFP/NTB

Den jevne europeer ser neppe for seg at store summer av EU-midlene kanaliseres til Israels krig på Gaza.

Eller at Israel er nest største mottaker av midler til sikkerhets­forskning utenfor EU. Kun Norge mottar mer.

Informasjonen framkommer i en rapport fra Transnational Institute, en internasjonal tenketank for forskning og aktivisme grunnlagt i 1974, med base i Nederland.

Der hevdes det at EU under Gazakrigen har gitt «materiell støtte» til Israel gjennom forskningsprogrammet Horisont Europa, hvis pengestøtte bidrar til Israels militærindustri. Det er anslått at Norge vil bidra med 25 milliarder kroner til fondet fra 2021 til 2027.

Bjørnar Moxnes (R) i Stortingets utenriks­komité kaller rapporten knusende og mener Norge må trekke sitt bidrag til fondet.

– Bare i år, mens folkemordet mot palestinerne foregår, spytter Norge altså inn fem milliarder kroner til Horisont Europa, sier han.

Skattepenger til Israel

Israel, som ikke er medlem av EU, har lenge mottatt store summer i forskningsmidler, forteller Niamh Ní Bhriain fra Transnational Institute. Hun er en av forfatterne bak rapporten kalt «Partners in Crime. EU Complicity in Israel’s Genocide in Gaza».

Horisont Europa har et budsjett på hele 95,5 milliarder euro. Fondet deler ut penger til forskning og innovasjon innen alle fagområder – «mye bra og viktig forskning», sier Bhriain.

– Men de har også i lang tid gitt penger til dypt problematisk forskning – som den europeiske grenseindustrien, der private selskaper mottar store summer for å produsere uetisk utstyr, sier hun på telefon fra Nederland.

Utstyret kan for eksempel være komplekse overvåkingsverktøy. Overvåking, kunstig intelligens og annen innovativ teknologi har vært av stor betydning for Israels massive krigføring i Gaza.

I rapporten hevdes det at EU gjennom Horisont Europa siden 7. oktober i fjor har godkjent hele 130 forskningsprosjekter med israelske aktører, som til sammen har mottatt 126 millioner euro.

– Europeiske skattepenger går til israelske våpenselskaper, og til et land som er tiltalt for folkemord, sier Bhriain.

Sponser Nammo-våpen

De fleste forskningsprosjektene foregår på israelske universiteter. Ifølge rapporten er de «nære samarbeidspartnere for israelsk militær- og våpenindustri» og utvikler teknologi krigføringen er avhengig av.

To av prosjektene sponser Israeli Aerospace Industry, et av Israels største våpenselskaper. Andre prosjekter foregår på europeiske universiteter som samarbeider med israelske aktører.

I tillegg har EU to fond, ASAP og EDF, som sponser våpenselskaper direkte. Transnational Institute hevder at «private og svært lukrative våpenselskaper som har mottatt 426 millioner euro i europeiske offentlige midler, ruster opp Israel».

– Spiller en nøkkelrolle

Et av selskapene som sponses, er norske Nammo og dets underselskaper i andre nordiske land. Ifølge rapporten væpner de Israel med «panserbrytende ammunisjon» og «en skulderholdt ‘bunker buster’-rakett».

Videre hevdes det at Nammo har mottatt over 96 millioner euro gjennom ASAP, mens «et underselskap» har mottatt 27 millioner euro gjennom EDF. Noe av det rapporten viser, er det spesielle forholdet EU pleier med Israel, og den fullstendige mangelen på sanksjoner tross enorme sivile tap i Gaza, forteller Bhriain.

– Det snakkes mye om rolla USA spiller. Langt færre snakker om EUs rolle. Vi er ikke en nøytral part i Israels krigføring, vi spiller en nøkkelrolle, sier Bhriain.

Må stoppe pengestrømmen

Ifølge Bjørnar Moxnes viser rapporten hvordan forskningsmidlene både styrker israelsk våpenindustri og finansierer europeiske selskaper som forsyner Israel med våpen. Han mener det er på tide at den norske regjeringen stopper pengestrømmen til Horisont Europa.

– Det er vanskelig å se at det å pumpe milliarder inn i EU-samarbeid som så går til Israels sikkerhetsdepartement og våpenindustri, ikke er å medvirke til folkemordet, sier Moxnes.

Han har stilt skriftlig spørsmål til utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Utenriksministeren har ikke svart på Klassekampens henvendelse. I sitt skriftlige svar til Moxnes framhever han betydningen det har for Norge å delta i EUs programmer, særlig ved at det tilfører norsk forsvarsindustri «betydelige investeringsmidler».

«Alle disse samarbeidene har stor betydning for norsk og europeisk sikkerhet i en krevende tid hvor Russland truer stabiliteten på kontinentet», skriver Eide.

Videre påpeker Eide at regjeringen har innført andre tiltak for å støtte opp om folkeretten. «I lys av de ufattelige sivile lidelsene i Gaza og i lys av Israels bosettingspolitikk på Vestbredden vurderer regjeringen fortløpende hvilke tiltak som bør og kan gjennomføres utover våre folkerettslige forpliktelser», skriver han.

– Argumentet holder ikke

Det er et svar Rødt ikke vil slå seg til ro med, forteller Moxnes til Klassekampen.

– Ifølge Eide er samarbeidene viktig for Norges sikkerhet?

– Argumentet holder ikke. Forsvaret av Norge har ingenting med å pumpe milliarder inn i Israel gjennom dette programmet, sier Moxnes.

Rødt krever også at regjeringen legger fram en folkerettslig vurdering av bidraget til Horisont Europa.

– Det må vurderes om det bryter med Norges forpliktelse om å hindre folkemord og ikke bidra til krigsforbrytelser, okkupasjon og andre alvorlige folkerettsbrudd.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!