I flere omganger har sørafrikanske jurister og politikere stått i Fredspalasset i Haag og begrunnet hvorfor landet har valgt å bringe Israel inn for FNs internasjonale domstol (ICJ) med anklager om brudd på Folkemordkonvensjonen i Gaza-krigen.
Snart skal Sør-Afrika levere nye argumenter, men det under en annen regjering – som består av hele sju partier. I valget 29. mai mistet African National Congress (ANC) flertallet for første gang på 30 år.
Kommer det til å påvirke Sør-Afrikas sak i ICJ? Det håper i hvert fall Israel at det vil. Nyhetsnettstedet Axios avslørte denne uka at Israel jobber for å få Kongressen i USA til å presse Sør-Afrikas nye regjering til å droppe hele saken.
Skal presse og true
Axios har fått innsyn i hemmeligstemplede dokumenter fra det israelske utenriksdepartementet, sendt til ambassaden og samtlige konsulater i USA. Der kommer det israelske utenriksdepartementet med en oppfordring til israelske diplomater:
«Vi ber dere umiddelbart samarbeide med lovgivere på føderalt og statlig nivå, med guvernører og jødiske organisasjoner for å legge press på Sør-Afrika for å endre dets politikk overfor Israel og for å gjøre det klart at fortsettelse av deres nåværende handlinger som å støtte Hamas og fremme antiisraelske skritt i internasjonale domstoler, vil komme med en høy pris», lyder dokumentet ifølge Axios.
Det skal de gjøre blant annet gjennom offentlige fordømmelser av Sør-Afrikas sak mot Israel og med trusler om at USA vil kutte handelsforbindelser til Sør-Afrika, med mindre saken droppes.
Avsløringen vekker oppsikt blant folkerettseksperter og analytikere. Menneskerettsaktivist og jurist Kenneth Roth skriver på X at Israels press viser at de «åpenbart frykter» at de vil «tape folkemordsaken».
Den palestinske politikeren og aktivisten Hanan Ashrawi oppsummerer saken som et bevis på «israelsk arroganse og det amerikanske politiske systemets underdanighet».
Men kommer Sør-Afrika til å bukke under for presset?
Avviser endring
I et intervju med Klassekampen i august sa den nylig avgåtte utenriksministeren Naledi Pandor at Sør-Afrikas støtte til palestinerne kommer til å fortsette med den nye regjeringen.
Det var under Pandors ledelse at Sør-Afrika brakte Israel inn for ICJ – mens USA og andre mektige land fortsatte å støtte Israel med våpen. Sør-Afrikas sak ble møtt med jubel fra flere stater i det globale sør.
ANCs nye, mer høyrevridde regjeringspartner Democratic Alliance (DA) motsatte seg imidlertid at Sør-Afrika tok Israel til ICJ, selv om partiet seinere ba Israel respektere domstolens kjennelser.
Både DA og den mindre regjeringspartneren Inkatha Freedom Party (IFP) har ment at Sør-Afrika bør være nøytrale i Midtøsten.
«Antiisraelske skritt i internasjonale domstoler vil komme med en høy pris.»
— Israels utenriksdepartement i lekket dokument
En annen regjeringspartner, Patriotic Alliance (PA), har uttrykt støtte til Israel og kalt Sør-Afrikas sak mot landet en «spøk», ifølge Al Jazeera.
Som tidligere apartheidstat stikker den sørafrikanske solidariteten med Palestina likevel dypt, og ANC har avvist at den nye regjeringen og utenriksminister Ronald Lamola (ANC) vil endre sin politikk overfor Israel.
Tror på fortsatt støtte
ANC-leder Cyril Ramaphosa, som har beholdt jobben som Sør-Afrikas president, omtaler Israel som en apartheidstat, og i koalisjonsavtalen forplikter Sør-Afrikas nye regjering seg til utenrikspolitikk basert på blant annet menneskerettigheter, solidaritet og fredelig konfliktløsning, melder Al Jazeera.
Siphamandla Zondi, professor i statsvitenskap og internasjonale relasjoner ved Universitetet i Johannesburg, sa til kanalen i juni at han tror ANC som parti kan fortsette som før, men at det blir vanskelig på regjeringsnivå. Zondi påpeker at ICJ-saken sannsynligvis vil påvirkes ettersom ANC er avhengig av DAs støtte for å få gjennomslag.
I en analyse slår Christopher Vandome ved Chatham Houses Afrika-program på sin side fast at Sør-Afrikas støtte til palestinerne vil fortsette under den nye utenriksministeren. Som tidligere justisminister har Ronald Lamola vært del av ICJ-saken hele veien, påpeker Vandome.
Innen 28. oktober skal Sør-Afrika levere argumenter for at ICJ skal fortsette saken mot Israel. Samtidig sier israelske kilder til Axios at Israel håper den nye regjeringen vil tilnærme seg Gaza-krigen på en annen måte.
Israelske diplomater instrueres ifølge Axios til å formidle til ANC at de fortsatt har en sjanse til å endre kurs.