Gaza-krigen

Blir hengt ut som terrorister

To av Tamer Almisshals ansatte i Gaza har blitt drept og så stemplet som terrorister av Israel. Israel forsøker å hindre at sannheten slipper ut, mener Al Jazeera-lederen.

BER OM STØTTE: Verden bør kreve at Israel slipper utenlandske journalister inn i Gaza, mener Al Jazeeras Tamer Almisshal. BER OM STØTTE: Verden bør kreve at Israel slipper utenlandske journalister inn i Gaza, mener Al Jazeeras Tamer Almisshal.

31. juli i år var den anerkjente 27 år gamle journalisten Ismail al-Ghoul på jobb for Al Jazeera i Gaza på tiende måned siden krigen begynte. Denne dagen var han i al-Shati-leiren i Gaza by for å samle reaksjoner etter Israels drap på Hamas-leder Ismail Haniyeh i Teheran samme morgen.

Men på vei tilbake til sykehuset han holdt til ved, ble al-Ghoul selv offer for Israels angrep. Han og kameramannen, Rami al-Rifi, ble truffet av en israelsk drone som hadde journalistenes bil som mål.

Hodene deres ble blåst av, forteller al-Ghouls sjef, Tamer Almisshal, når han møter Klassekampen i Oslo.

– Hans siste live-sending var bare minutter før han reiste og ble angrepet, sier Almisshal om al-Ghoul.

Dagen etter drapet publiserte det israelske militæret et innlegg på X der de tok på seg ansvaret: «ELIMINERT: Ismail Al-Ghoul, del av Hamas’ militære ving, Nukhba-terrorist og Al Jazeera-journalist», lød IDFs melding.

Først arrestert, så drept

Fire Al Jazeera-ansatte har blitt drept så langt i Gaza-krigen. Det er en liten andel av det totale antallet drepte journalister i Gaza.

Journalistene er palestinere som har levd under like krevende forhold som resten av befolkningen, men fortsatt å jobbe i en krigssone som internasjonale journalister ikke slipper inn i. Flere av dem har etter sin død blitt anklaget av Israel for å være terrorister.

Al-Ghoul hadde ikke sett kona og den to år gamle dattera si på ti måneder da han ble drept. I starten av krigen reiste familien hans til et tryggere område sentralt på Gazastripa, mens han har rapportert fra nord.

Anklagen om at han er tilknyttet Hamas, faller på sin egen urimelighet, mener Almisshal. Han påpeker at al-Ghoul ble arrestert av IDF ved al-Shifa-sykehuset i mars. Han ble holdt og avhørt, men så sluppet fri.

– Hvis de er terrorister, hvorfor slipper man dem fri? spør Almisshal.

Reportere uten grenser (RSF) har bedt Israel dokumentere anklagene mot al-Ghoul, men har fortsatt ikke fått tilstrekkelig bevis.

Den verste av krigene

Fra kontorene i Doha har Gaza-fødte Tamer Almisshal ansvar for å følge opp ­journalistene på bakken. Han beskriver en nesten umulig arbeidssituasjon, der ­journalister og fotografer bor og jobber i telt, og der de ansatte i nord bare har spist ett ­måltid om dagen de siste ukene.

– Nå snakker vi om Al Jazeera som har det største teamet på bakken. Hva med frilansernes situasjon? Hva med situasjonen til de lokale journalistene? De lider mye mer, sier Almisshal.

Han har selv vært korrespondent i Gaza for både BBC og Al Jazeera og dekket krigene i 2009, 2012 og 2014.

Bare én dag inn i krigen som begynte i oktober i fjor, skjønte han at denne kom til å bli annerledes. Dødstallene økte i et helt annet tempo. Kollegene hans på bakken mistet familie og hjem. Noen mistet lemmer. Andre mistet livet. Samtidig ble helse­systemet satt ut av spill.

Almisshal sier til sine ansatte at det er opp til dem om de kan og vil gå ut i felt.

– Vet du hva de svarer? De svarer: ‘Det finnes ingen trygge steder her’, sier han.

– Vi vet at dette er en høy pris å betale, men hva er alternativet? Vi kan ikke forlate dette området uten noen dekning.

Utenlandske journalister kan besøke Gaza – men bare eskortert av IDFs talspersoner. Fri tilgang hindres av israelske myndigheter som kontrollerer samtlige grenseoverganger til Gaza.

«­Dette er en høy pris å betale, men hva er ­alternativet?»

Tamer Almisshal

Samtidig diskrediterer Israel palestinske journalister som er verdens øyne og ører i krigen.

Også Al Jazeera-reporter Hamza al-Dahdouh ble drept mens han kjørte bil – fra Khan Younis til en «trygg sone» i Rafah. Noen dager ­seinere hevdet IDF i et innlegg på X at al-Dahdouh og frilansjournalisten som ble drept med ham, Mustafa Thuraya, var «medlemmer av Gaza-baserte terrororganisasjoner».

Almisshal avviser dette og påpeker at al-Dahdouh hadde fått Israels tillatelse til å forlate Gaza før han ble drept.

Man kan ikke slette det faktum at journalistene som dekker denne krigen er mennesker fra denne delen av verden, og at han selv ikke bare er journalist, men palestinsk flyktning, påpeker Almissal. Men å anklage dem for terror, er en bevisst svertekampanje fra Israels side, mener han.

– De vil ikke at bildene skal komme ut av Gaza.

– Vi fortsetter dekningen, og vi er forpliktet overfor publikummet vårt til å dekke saken fra alle sider, til å være profesjonelle og troverdige, sier han og legger til at de som betviler deres troverdighet må gi dem bevisene.

Krever at Israel åpner opp

Før sommeren raidet israelske myndigheter Al Jazeeras kontor i Jerusalem og tok kanalen av lufta. De begrunnet det med at kanalen truer Israels sikkerhet. Denne uka ble Al Jazeera-journalistenes pressekort tilbakekalt.

Almisshal sier at Al Jazeera ikke vil gi opp å dekke krigens konsekvenser fra bakken i Gaza. Samtidig ber han om verdenssamfunnets hjelp til å presse Israel til å åpne dørene til Gaza for utenlandske journalister uten IDFs tilsyn.

– Hvorfor forbyr Israel journalister å reise til Gaza? Dette er et veldig viktig spørsmål. Hvis de ikke er redde for sannheten og virkeligheten – hvorfor? spør han.

– De vil ta livet av historien fra Gaza, og vi er dedikert til å fortelle sannheten fra bakken. På grunn av det blir vi straffet.