Leder

Oppskrift på økt ulikhet

Sykelønnsordningen er under angrep fra flere hold. Før sommeren tok Venstres Sveinung Rotevatn til orde for å kutte sykelønna til 80 prosent av lønna etter seks måneder. Forrige uke var Petter Stordalen ute i Dagsrevyen og mente at Norge har mye å lære av Sverige når det kommer til sykefravær. «Korttidsfraværet er en utfordring vi må løse. Svenskene har en karensdag, vi har det ikke. De har vesentlig lavere sykefravær enn oss», sa Stordalen til NRK.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Leder

Europeisk frigjøring

I går la EU fram sin nye forsvarsplan, «Readiness 2030», i Brussel. Planen er et veikart for opprusting av Europa og følger opp «ReArm Europe», som for to uker siden la det økonomiske grunnlaget for storstilt kjøp av forsvarsmateriell. Blant annet tillater EU at medlemsland kan øke budsjettunderskuddet om investeringer går til forsvar, og EU-landene kan også låne penger fra et nyetablert fond på 150 milliarder euro. Både Norge og Ukraina er inkludert i ordningen fordi vi har sikkerhetsavtaler med EU. USA, Storbritannia og Tyrkia er imidlertid holdt utenfor. Planene legger også begrensninger på hva EU-landene kan handle.

Ut av skvisen

Det er mange mørke skyer i horisonten. En av de største truslene er den mye omtalte «trippelskvisen», som er en kombinasjon av amerikansk toll på norske varer, faren for at Norge blir rammet av EUs mottiltak og generell nedgang i verdensøkonomien som følge av Trumps handelskrig. Til tross for det dystre bakteppet venter Statistisk sentralbyrå (SSB) en klar vekst i norsk økonomi på grunn av innenlandske forhold: økt kjøpekraft for husholdningene, lavere renter, ny fart i boligbygging og statlige tiltak, først og fremst til forsvar. I fjor var lønnsveksten på 5,6 prosent. SSB venter i år en økning på 4,2 prosent. Inflasjonen holder seg på 2,7 prosent til tross for uventet høy prisstigning i februar. Norgesprisen på strøm bidrar til å holde den nede.

Mis­for­stått mirakelkur

«Det er helt nødvendig med store skattekutt», sa Høyre-leder Erna Solberg til TV 2 i helga. Den tidligere statsministeren har lenge ivret for at landets formuende skal slippe skatt på aksjer, men nå har hun funnet en ny begrunnelse, oppdatert til dagens politiske situasjon. USAs president Donald Trump har som kjent skapt både sikkerhetspolitisk og økonomisk uro, og det mener Solberg gjør kutt i den norske formuesbeskatningen helt nødvendig. Skattekutt har blitt Høyres mirakelkur. Det er løsningen på de fleste samfunnsonder – nå også sikkerhetspolitikken. Ideen bak er at kutt i beskatning av nordmenns formuer gjør at de investerer mer, og det igjen vil komme resten av samfunnet til gode. Et land som har prøvd denne oppskriften over lang tid, er USA.