Oppskrift på økt ulikhet

Sykelønnsordningen er under angrep fra flere hold. Før sommeren tok Venstres Sveinung Rotevatn til orde for å kutte sykelønna til 80 prosent av lønna etter seks måneder. Forrige uke var Petter Stordalen ute i Dagsrevyen og mente at Norge har mye å lære av Sverige når det kommer til sykefravær. «Korttidsfraværet er en utfordring vi må løse. Svenskene har en karensdag, vi har det ikke. De har vesentlig lavere sykefravær enn oss», sa Stordalen til NRK.

Karensdagen går ut på at du trekkes en dagslønn ved hvert nye sykefravær. Det er en omstridt ordning med en rekke ulemper, for eksempel at ansatte som ikke har råd til å miste inntekt møter på jobb med smittsomme sykdommer. Dette ble spesielt tydelig under koronapandemien, da ordningen ble midlertidig avskaffet.

Om den svenske sykelønnsordningen faktisk fører til at flere står i arbeid, er heller ikke gitt. For mens vi har høyere sykefravær enn i Sverige, har vi mye lavere arbeidsledighet. Lav ledighet gir ikke bare plass til flere med dårlig helse i arbeidslivet. Det er grunn til å tro at mange syke svensker også finner veien inn i arbeidsledighetstallene fordi de mister retten til sykelønn. Etter seks måneder gjøres det en vurdering av om de er arbeidsføre nok til å ha en jobb, uavhengig av om den jobben finnes og er mulig å få eller ikke. Disse reglene har blitt noe moderert de siste årene, men den borgerlige regjeringen vurderer nå om den strengeste versjonen skal gjeninnføres.

Karensdager er ikke noe nytt i Norge, men en ordning som ble fjernet i 1978. Grunnen var at den førte til store forskjeller mellom ulike grupper arbeidstakere, ettersom mer privilegerte grupper allerede hadde ordninger som sikret dem full lønn under sykdom. Det illustrerer det tydelige klasseaspektet ved sykelønnsordningen. De med høy utdanning og inntekt, som i utgangspunktet har bedre helse enn andre, vil alltids forhandle seg fram til ordninger som sørger for at de ikke rammes så hardt av sykelønnskutt. Som den svenske LO-lederen påpeker overfor NRK, i sin kommentar til Stordalens forslag om karensdag: «De som jobber på hovedkontoret i Strawberry kan jobbe hjemmefra hvis de er småsyke. Men de hotellansatte, eller de som plukker opp dritten etter dem på hovedkontoret, må velge mellom å jobbe syk eller miste en femtedels ukelønn».

Retting 19. august 2024: I en tidligere versjon av artikkelen skreiv vi at Petter Stordalen fikk hamre løs på den norske sykelønna på Dagsrevyen, og at han foreslo en karensdag, slik de har i Sverige. Det Stordalen sa til Dagsrevyen, var: «Svenskene er mye flinkere enn oss. Vi har for mange som står utenfor», og: «Korttidsfraværet er en utfordring vi må løse. Svenskene har en karensdag, vi har det ikke. De har vesentlig lavere sykefravær enn oss.» Dette er nå rettet.

Leder